darks 22.12.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Jak to w końcu jest, czyna przyłącze gazowe do budynku trzeba zgłoszenie a na instalację gazową w środku pozwolenie na budowę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 22.12.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Na przyłącze gazowe na pewno jest potrzebne pozwolenie na budowę, co do instalacji gazowej to nie wiem; ja mam ją zawartą w projekcie - czyli w pozwoleniu na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 22.12.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Obawiam sie, ze jest dokladnie odwrotnie niz pisze "bodekku".Budowa przylacza gazowego podlega zgloszeniu, nie jest potrzebne uzyskanie pozwolenie na budowe. Natomiast wewnetrzna instalacja gazowa wymaga pozwolenia na budowe. Moze sie to wydac paradoksalne, ja tez dwa razy sie upewnialem, czy mnie Urzad nie robi w bambus.-infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 22.12.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 a ja musiałem zrobić aneksdo pozwolenia na budowę właśnieo projekt przyłącza gazowego;przy pierwszym nie miałem bo nie było podciągniętejsieci gazowejpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 22.12.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2004 Budowa przylacza gazowego podlega zgloszeniu, nie jest potrzebne uzyskanie pozwolenie na budowe. Natomiast wewnetrzna instalacja gazowa wymaga pozwolenia na budowe. Moze sie to wydac paradoksalne, ja tez dwa razy sie upewnialem, czy mnie Urzad nie robi w bambus. Zgadzam się w całej rozciągłości z przedmówcą - przerabiałam świeżo ten temat. Początkowo mieliśmy w ogóle obejść się bez gazu, więc warunków nie braliśmy, projekt instalacji wewn. został wykreślony z projektu domu. Ale się nam odmieniło i latałam jak głupia, żeby to teraz wszystko pozałatwiać. Czyli najprościej rzecz ujmując jest tak: to, czego nie zawierał nasz "najdroższy" papier czyli prawomocne pozwolenie na budowę - idzie na zgłoszenie, a jeżeli zawierał - ino coś zmieniasz - na zmianę pozwolenia, co niestety znacząco wydłuża czas oczekiwania na kolejną prawomocną decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 23.12.2004 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Jakoś to mi się nie mieści w głowie. To kolejny bubel prawny w prawie budowlanym, ale chyba się muszę przyzwyczaić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 23.12.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 U mnie to co niektórzy nazwają przyłączem czyli fragment rury od skrzynki z licznikiem w ogrodzeniu do ściany domu stanowił część "wewnętrznej instalacji gazowej" i na całość tej instalacji musiałem dostać pozwolenie (nie miałem gazu wrysowanego w pierwotnym projekcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 23.12.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Budowa przylacza gazowego podlega zgloszeniu, nie jest potrzebne uzyskanie pozwolenie na budowe. Natomiast wewnetrzna instalacja gazowa wymaga pozwolenia na budowe. A ja dodam jeszcze, że budowa instalacji zbiornikowej (naziemnej, podziemnej nie wiem) + przyłącza + instalacji wewnętrznej wymaga tylko zgłoszenia. Double-bouble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 23.12.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 instalacja gazowa wewnętrzna NAPEWNO wymaga pozwolenia na budowę. niestety często zdarza sie że inwestor, mając dojścia w gazowni, wykonuje ją (nieświadomie) bez pozwolenia i projektu. ma wtedy ogromny klopot przy oodaniu budynku do użytkowania - bo taka instalacja jest wtedy samowolą. niestety spece z gazowni nie są chętni w poinformowanie, że konieczne jest otrzymanie odpowiednich uzgodnień. pozwolenie na budowe gazowej inst. wew. może byc zawarte w pozwoleniu na dom, albo byc zupełnie oddzielnym pozwoleniem na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 23.12.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 W sumie raz już kiedyś o to pytałem - może teraz ktoś odpowie. Mam instalację zbiornikową naziemną + przyłącze + instalację wewnętrzną zbudowaną i odebraną na podstawie zgłoszenia. W przyszłym roku będziemy podciągać gazociąg. I tu mam pytanie: czy w takiej sytuacji na instalację wewnętrzną muszę mieć pozwolenie na budowę ? Nie muszę w zasadzie niczego budować - instalacja jest i to legalna - wystarczy tylko przepiąć przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts