Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

55m frontu - Ekonomia

Recommended Posts

Cześć .... Mam pytanie do was jak i szukam pomysłu

mam 55 m frontowego ogrodzenia od drogi do zrobienia. Niestety dzieciaczki już biegają a droga dosyć ruchliwa i trzeba się spiąć żeby to w końcu odgrodzić.

Głównymi słupki będą bloczki Jońca już mam zakupione.

Będą to 2 obok siebie czyli murek ma wymiar 1mx0,5,025 Głownie szukam pomysłu na wypełnienie. Miedzy słupkami z bloczków jońca nie będzie podmurówki więc docelowe wypełnienie. Musi schodzi do samej ziemi a szerokość między murkami to 2,5m

Bardzo podobała mi się palisada ze słupków pionowych 80x40 i z odstępem co 10cm ale ilość stali potrzebnej na to, to kilkadziesiąt tysięcy złotych na gotowo z pomalowaniem nie licząc mojej roboty bo wszystko spawam sam.

Poziome szerokie profile już mi sie nie podobają teraz robia je wszyscy a czy tak taniej wyjdzie ? Może minimalnie

Wymyśliłem żeby zrobić profil płaski który będzie przykręcony do fundamentu jak większość tych wypełnień pionowych. Z tego profilu zrobię krótkie na ok 10cm wypusty co 10cm i zrobię wypełnienie z kantówki drewnianej 45x70 która będzie poprostu wkładana w te krótkie wypusty metalowe żeby to było solidne i z boku skręcone śrubą np M10 .... Koszt ok 60% tańszy ale nie wiem jak to będzie wyglądać :D .... Wydaje mi się że może byc petarda. Minus to niewątpliwie żywotność .... No ale wole malować co dwa lata drewno za 6tys niż wybulić ponad 20tys za stal

Co sądzicie o tego typu pomyśle. Brama będzie taka sama..... kumpel robi mi głowną konstrukcję bramy przesuwnej 5m światła + ogon. Brame zrobiłbym akurat całą metalową ale furtkę już bym też potraktował wypełnienie drewnianym a sama obramówka będzie stalowa .....

Bloczek kolor Onyx

Brama i furtka antracyt

Edytowane przez DarekS4