DarekS4 16.06.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 (edytowane) Cześć .... Mam pytanie do was jak i szukam pomysłu mam 55 m frontowego ogrodzenia od drogi do zrobienia. Niestety dzieciaczki już biegają a droga dosyć ruchliwa i trzeba się spiąć żeby to w końcu odgrodzić. Głównymi słupki będą bloczki Jońca już mam zakupione. Będą to 2 obok siebie czyli murek ma wymiar 1mx0,5,025 Głownie szukam pomysłu na wypełnienie. Miedzy słupkami z bloczków jońca nie będzie podmurówki więc docelowe wypełnienie. Musi schodzi do samej ziemi a szerokość między murkami to 2,5m Bardzo podobała mi się palisada ze słupków pionowych 80x40 i z odstępem co 10cm ale ilość stali potrzebnej na to, to kilkadziesiąt tysięcy złotych na gotowo z pomalowaniem nie licząc mojej roboty bo wszystko spawam sam. Poziome szerokie profile już mi sie nie podobają teraz robia je wszyscy a czy tak taniej wyjdzie ? Może minimalnie Wymyśliłem żeby zrobić profil płaski który będzie przykręcony do fundamentu jak większość tych wypełnień pionowych. Z tego profilu zrobię krótkie na ok 10cm wypusty co 10cm i zrobię wypełnienie z kantówki drewnianej 45x70 która będzie poprostu wkładana w te krótkie wypusty metalowe żeby to było solidne i z boku skręcone śrubą np M10 .... Koszt ok 60% tańszy ale nie wiem jak to będzie wyglądać .... Wydaje mi się że może byc petarda. Minus to niewątpliwie żywotność .... No ale wole malować co dwa lata drewno za 6tys niż wybulić ponad 20tys za stal Co sądzicie o tego typu pomyśle. Brama będzie taka sama..... kumpel robi mi głowną konstrukcję bramy przesuwnej 5m światła + ogon. Brame zrobiłbym akurat całą metalową ale furtkę już bym też potraktował wypełnienie drewnianym a sama obramówka będzie stalowa ..... Bloczek kolor Onyx Brama i furtka antracyt Edytowane 16 Czerwca 2022 przez DarekS4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 21.06.2022 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Według mnie bedzie wyglądać dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts