Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryka - ile KW

Recommended Posts

Hmmmmm....... 14kW to trochę sporo. Trzeba pamiętać o tym, że im więcej przydzielonej mocy tym opłata za przyłączenie oraz abonament będzie wyższy. Opłata za przydział mocy to jakieś 90-110 zł za 1kW. Ja wybrałem 11 ze względu na zabezpieczenia zalicznikowe (to jest dla mnie istotne). Przy 11kW bezpiecznik mam na C20A.

Pozdrawiam

szczerze mówiąc, moc jest mało istotna.

Mieszkam w domku jednorodzinnym od urodzenia (obecnie drugu - własny) i z doświadczenia powiem Ci, że najważniejsza jest wartość pierwszego zabezpieczenia przedlicznikowego.

Ja mam przed licznikiem (czyli zaplombowany) bezpiecznik 25A z charakterystyką C (czyli zwłoczny) w dodatku automat. Czyli praktycznie w domu nie ma takiego urządzenia (ani grupy urządzeń), które potrafiło by go wywalić. A jakby się to stało, to bez wołania energetyki "podnoszę" bezpiecznik.

A moc w umowie mam hm.. khm.. 9kW

4kW, to zdecydowanie za mało, chyba, że tylko 1-faza. Jesli masz 3 fazy to zrobią Ci zabezpieczenie max 6A, a to wystarczy tylko na oświetlenie. Nawet czajnika nie włączysz. Moim zdaniem te 14kW to jest akurat (20A), a i tak o przepływowych podgrzewaczach możesz zapomnieć.

Minimum to 7kW (zabezpieczenie 10A), a standard to 10kW (zabezpieczenie 16A).

Jeśli zaś chodzi o tzw. prąd budowlany - opłata stała za zamówioną moc, to możesz zgłosić w dowolnym momencie, że zmniejszasz zapotrzebowanie i panowie przyjadą zmienić Ci zabezpieczenia na mniejsze lub większe pobierając jednorazowo za wizytę około 80zł.

Ja mam 14kW docelowo (opłata instalacyjna jednorazowa zależna od mocy) i na czas budowy ograniczenie do 7kW (opłata eksploatacyjna - składnik stały i od zużytej energii).

Anita O. - pojawiła się wypowiedź że za każdy kW się płaci (także w abonamencie). To jest częściowo prawda.

Sprawa wygląda tak (przynajmniej w moim zakładzie energetycznym W-wa Teren - cenniki swojego możesz znaleźć pewnie w Internecie albo po prostu zadzwonić do nich i zapytać):

1) Opłata przyłączeniowa (zryczałtowana) za każdy kW - 90 zł jak napowietrzne - 120 jak ziemią (+VAT)

2) Gdy tzw. prąd budowlany (taryfa C11 lub podobne) - to w rachunku za każdy kW płacisz - a jak masz już prąd docelowy (np. taryfa G11) to już opłaty nie zależą od ilości kW przydzielonej mocy.

Dla przykładu - gdybyś w moim ZE miała 14 kW i w ogóle nie zużyła ani kWh prądu - to załaciłabyś przy 14 kW przydziału mocy:

1) za prąd budowlany (taryfa C11) - 37,97 zł/miesiąc

2) za prąd normalny (taryfa G11) - 2,66 zł/miesiąc

Gdybyś zaś miała np. 6 kW to

1) za prąd budowlany (taryfa C11) - 20,29 zł/miesiąc

Wg. mnie na etapie budowy wystarcza spokojnie 6 kW - więc jeśli planujesz dłuższą budowę - to może pogadaj z ZE i wystąp o warunki docelowe np. 10 kW a tymczasowo - na czas budowy - 6 kW. Jeśli na to pójdą to może zaoszczędzisz kilka zł.

Jeśli planujesz szybką budowę (6 misięcy np.) to może nie ma się co w to bawić.

Pozdrawiam

_bogus_ tak szczerze mówiąc to jestem już na etapie budowy, bo właśnie zamknęłam stan surowy ale nie korzystałam z prądu budowlanego bo użyczył mi go sąsiad który ma działkę 20 m dalej, moje pytanie dotyczyło prądu tj. zużycia KW jak już zamieszkam , a mam zamiar wprowdzić się latem 2005 r

Anita o.

W ostatnim numerze Muratora 1/2005 w ramach Elementarza Budowlanego są rozpisane wszystkie zagadnienia związane z tematem, który poruszasz. Oprócz czynności związanych z podłączeniem energii, kalkulowane są przykładowe normy zużycia energii.

I tak np. (cytuję):

żarówki 0,1x25=2,5kW

gniazdda 30x ,2= 6

pompa studzienna 1,5

kuchenka elektr. 1,5

pralka 2

lodówka ,5

zamrażarka 2

kosiarka do trawy 1,2

żarówki ogrodowe 8x ,1= ,8

Razem 18 kW

Moc przyłączeniowa = 18x ,7= 15,6 około 16 kW

Przewidywane roczne zużycie energii (przyjęto średni czas korzystania z energii 3h/dobę) W=Ppxtx365dni=17 520kWh.

O to chodziło? :D :D

Anita o.

W ostatnim numerze Muratora 1/2005 w ramach Elementarza Budowlanego są rozpisane wszystkie zagadnienia związane z tematem, który poruszasz. Oprócz czynności związanych z podłączeniem energii, kalkulowane są przykładowe normy zużycia energii.

I tak np. (cytuję):

żarówki 0,1x25=2,5kW

gniazdda 30x ,2= 6

pompa studzienna 1,5

kuchenka elektr. 1,5

pralka 2

lodówka ,5

zamrażarka 2

kosiarka do trawy 1,2

Razem 18 kW

Przewidywane roczne zużycie energii (przyjęto średni czas korzystania z energii 3h/dobę) W=Ppxtx365dni=17 520kWh.

to bzdura

Anita O. - jeśli jest tak jak mówisz - tj. już masz stan surowy zamknięty - to chyba nie ma co się bawić w zmniejszanie do 6kW i zwiększanie do 10kW przydziału mocy.

Natomiast do tego by Ci powiedzieć czy wystarczy 10 kW podałaś za mało informacji. Czym będziesz ogrzewać dom, czym grzać ciepłą wodę, jaka kuchenka (elektryczna, gazowa, gazowo-elektryczna), zmywarka będzie czy nie, woda z wodociągu czy własna, ile osób w domu, kosiarka el. czy mech., jak duży dom, jakaś mała działałność gospodarcza lub hobbystyczna (np. mąż urzywa spawarki?) itd.

Bez tych informacji można wg mnie jedynie powiedzieć że dla większości domków tak do 150 m^2 z gazem jako ogrzewaniem - 10 kW wystarczy w zupełności.

Natomiast zdecydowanie 3 fazy - zresztą nie wiem czy inaczej można.

Anita o.

I tak np. (cytuję):

żarówki 0,1x25=2,5kW

gniazdda 30x ,2= 6

pompa studzienna 1,5

kuchenka elektr. 1,5

pralka 2

lodówka ,5

zamrażarka 2

kosiarka do trawy 1,2

Razem 18 kW

to bzdura

No może nie tak ostro - raczej może napisać łagodniej np. "powyższa analiza dotyczy raczej szczególnej sytuacji". ;-) ;-) ;-)

Czyli wynika, że jesli jest domek ok 150m ogrzewany gazem i chce się mieć standardowe urządzenia jak: zmywarka, pralka, czajnik, w zimie kilka lampek na domie itp. powinno 10KW wystarczyć? A jak ma być podłogówka, to wtedy ile jest zalecane?

_bogus_ ale ja chcę zmniejszyć z 14 KW na 10 KW , jeżeli chodzi o powierzchnię domu to jest 128 m2 z garażem , ogrzewanie na opał , woda z wodociągów urządzenia między innymi lodówka , pralka , kuchnia elektryczna lub elektr.-gazowa , 3 podgrzewacze wody, i parę narzędzi stolarskich męża , napewno dojdzie kosiarka do trawy i parę innych szczegółów które dojdą

To 10kW będzie mało. 3 podgrzewacze objętosciowe, :roll: to już 5kW, kuchnia elektryczna raczej już w grę nie wchodzi, bo jeden palnik to 2kW. Może elektryczno-gazowa, pralka, odkurzacz, żelazko, czajnik bezprzewodowy, moze zmywarka. Każde z tych urządzeń to 1.5kW.

14kW to minimum :cry: , a i tak będziesz musiała się gimnastykować, jak równomiernie obciążyć fazy.

Anita O. to moje gadanie o zminiejszania do 6 kW to było tylko gdybyś chciała zaoszczędzić w czasie budowy - jak już zbudowałaś to nie ma sprawy.

Rozumiem że chcesz zmniejszyć z 14 na 10.

Po tym co podałaś że chcesz mieć to tak jak mówi am00 sprawa się komplikuje.

Kuchenka elektryczna to może być 2-3 kW piekarnik + 4-6 kW palniki. Czyli jak w takiej uruchomisz wszystko to możesz dojść do 6 - 8 kW. Odnośnie ogrzewaczy - rozumiem że chcesz 3 dlatego że przepływowe? Jeśli tak to jest sprawa w ogóle nierealna - bo taki najmnijeszy to 3 kW - a jak byś chciała napuścić wody do wanny to prędzej wystygnie niż nalejesz do pełna.

Dlatego lepiej po prostu dać pojemnościowy i to jeden o mocy np. 2 kW i pojemności dostosowanej do wielkości rodziny.

Odnośnie narzędzi - tu może być różnie też. Normalnie to większość narzędzi to maksymalnie 1,6 kW - ale może okaże się że jednak mąż ma coś większego i wtedy kicha.

Podsumowując - jeśli kuchenka elektryczno-gazowa (piekarnik elektryczny ale poza tym palniki na gaz) + jeden ogrzewacz pojemnościowy + standardowe hobbystyczne narzędzia - to 10 kW - przy dobrym zaprojektowaniu instalacji (podziale faz) a w ostateczności z tzw. obwodem priorytetowym (wyłącza coś o niskim priorytecie jak jest włączone urządzenie o dużym poborze prądu) - powinno wystarczyć bez problemu.

Jeśli jednak planujesz w pełni elektryczną kuchenkę i do tego chcesz chociaż jeden ogrzewać przepływowy lub 3 pojemnościowe - to raczej 10 kW nie wystarczy (a na pewno nie wystarczy bez wprowadzenia obwodów priorytetowych).

Na wszelki wypadek sprawdź jakie bezpieczniki dają dla 10 kW a jakie dla 14 kW. Bo może się okazać że takie same. Bo jedną rzeczą jest przydział mocy (za to płacisz) a inną rzeczą jest wielkość dopuszczalnego prądu (to tak naprawdę ogranicza włączanie urządzeń) - po co płacić więcej jak i tak dadzą ten sam bezpiecznik i będzie można włączyć dokładnie te same urządzenia ?

Pozdrawiam