Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryka - ile KW

Recommended Posts

Anita o.

W ostatnim numerze Muratora 1/2005 w ramach Elementarza Budowlanego są rozpisane wszystkie zagadnienia związane z tematem, który poruszasz. Oprócz czynności związanych z podłączeniem energii, kalkulowane są przykładowe normy zużycia energii.

I tak np. (cytuję):

żarówki 0,1x25=2,5kW

gniazdda 30x ,2= 6

pompa studzienna 1,5

kuchenka elektr. 1,5

pralka 2

lodówka ,5

zamrażarka 2

kosiarka do trawy 1,2

żarówki ogrodowe 8x ,1= ,8

Razem 18 kW

Moc przyłączeniowa = 18x ,7= 15,6 około 16 kW

Przewidywane roczne zużycie energii (przyjęto średni czas korzystania z energii 3h/dobę) W=Ppxtx365dni=17 520kWh.

O to chodziło? :D :D

to bzdura

Tak bym określił Twoją wypowiedź.

Moja opiera się na konkretnych danych, które przytaczam podając źródło.

Jeżeli masz inne doświadczenia, podziel się nimi z innymi, a osobiste wycieczki zostaw na inne okazje.

Zrozumiałeś???

yarck - spokojnie. Myślę że majo nie Twoją wypowiedź miał na myśli tylko przytoczone dane i może za mocno je określił. Może w dość specyficznym przypadku będzie tak jak tam napisano (przyznam się że artykułu jeszcze nie czytałem) ale trudno uznać to za sytuację standardową. Np w moim ZE przy standardowej taryfie oznaczałoby to koszty 6868,83 zł rocznie (572,40 zł/miesiąc). Osobiście nie znam nikogo kto by tyle płacił. Sam mając 20 kW przydziału mocy, kuchenkę elektryczną, ogrzewanie podłogowe elektryczne, zmywarkę, ciepłą wodę na prąd, wentylację mechaniczną, kuchenkę mikrofalową, czajnik na prąd i standardowe oświetlenie w domu 150 m^2 urzytkowej oraz bawiąc się hobbystycznie stolarką (narzędzia) - mniej płacę za 2 miesiące niż tu by wyszło za 1 miesiąc.

Pozdrawiam

witam prawie świątecznie:)

Widzę, ze niektórzy mylą pojęcia. Ale od początku.

Występując z wnioskiem do ZE należy podać wielkość mocy przyłączeniowej i związany z nią bezpiecznik. I tak dla mocy przyłączeniowej 15 kW przypada zabezpieczenie 25A. I taka wielkość dla domku jednorodzinnego jest moim zdaniem konieczna. Prawdą jest, że za każdy kW mocy przyłączeniowej należy zapłacić około 120 zł + VAT. Pojawia się jeszcze jedna wielkość mianowicie moc umowna ale ona w przypadku domków nie ma żadnego znaczenia.

Natomiast nic do wielkości mocy przyłączeniowej nie ma kwota pojawiająca się na rachunku. Na rachunku jest kwota za zużycie (dokładniej to zużycie, przesył i opłaty stałe).

Wg "Grupy ENEA" moc przyłączeniowa jest powiązana z zabezpieczeniem przedlicznikowym i tak np.:

dla przyłącza 3-fazowego

zabezpieczenie [A]....... moc [kW]

............... 13 .................. 8,0

............... 16 .................. 10,0

............... 20 .................. 12,0

............... 25 .................. 16,0

............... 32 .................. 20,0

............... 35 .................. 22,0....

ZE będzie pobierął teraz opłaty za maksymalną moc przy danym zabezpieczeniu np. dla 25A bedzie to 16kw, mimo że zabezpieczenie 25A jest przewidziane już dla 13kw(miałem dokładny wzór na obliczenie minimalnej mocy przy danym zabezpieczeniu ale gdzieś mi się zapodział,jak znajdę to opublikuję).

Tak więc kolejna gałązka finansowa pod nogi.

pozdrawiam.

Znalazłem ten wzór.I tak aby obliczyć zabezpieczenie należy:

moc w watach(11kw to 11000 wat) podzielić przez iloczyn liczby faz i wartości napięcia i całość pomnożyć razy 1000.,czyli 11000 przez 690 razy 1000 wychodzi zabezpieczenie 15,942 A czyli 16A.

Odpowiednio przekształcając wzór możemy sobie obliczyć jaką moc możemy zamówić aby otrzymać oczekiwane zabezpieczenie np. aby uzyskać zabezpieczenie 20A wystarczy zamówić 11,1kw a nie 13kw.Różnica w opłacie będzie ok. 300 zł.Niestety ZE w Gorzowie Wlkp. się wycwanił i umnie to nie przejdzie.Naliczają opłatę od maksymalnej wartości mocy dla danego zabezpieczenia czyli dla 16A będzie to opłata za 11kw.Jak jest w innych rejonach trudno powiedzieć ale na forum są osoby które zamawiały różne moce z przecinkami, a więc tak też chyba można tylko tyle że nie u mnie.

_bogus_

również muszę docelowo zamówić dużą ilość KW ( w czasie budowy mam 7 ), oczywiście zastanawiam się ile.

Dom będzie ogrzewany kominkiem z DPG oraz elektrycznie a ciepłą wodę chciałabym podgrzewać przepływowymi ogrzewaczami.

Twoje 20 kW wystarcza Ci przy jakim elektrycznym przygotowywaniu ciepłej wody użytkowej?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

ullis - nie mam przepływowego ogrzewacza tylko boiler więc niestety nie mogę Ci potwierdzić czy z przepływowym jest OK czy nie. Wiem, bo to można sprawdzić w necie, jakie są moce przepływowych - ale nie wiem jaki jest ich komfort przy danej mocy - więc nie jestem w stanie odpowiedzieć jaka moc pzepływowego będzie Ci potrzebna.

Z własnego doświedczenia mogę tylko stwierdzić że 20 kW (a właściwie to bezpieczniki mam takie jak przy 22 kW czy nawet większej wartości) to jest zdecydowanie wystarczające przy bojlerze (200 l), ogrzewaniu elektrycznym, kominku, wszystkich standardowych domowych bajerach oraz przy standardowym dzisiejszym ociepleniu budynków. Nawet myślę że trochę przewymiarowałem - ale ZE mi różnicy nie zwróci jak wystąpię o zmniejszenie przydziału mocy.

Pozdrawiam