szczypakozy 19.06.2022 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Witam Chce zamontowac klimatyzacje aby chłodziła ale zwłaszcza grzała w jesienne dni no i moze w zimowe jak da rade. Obecnie mam piec gazowy ale po zamontowaniu fotowoltaiki ( 9.68 KWp) i po zostaniu nadmiaru troche mimoze braknac na ogrzewanie elektryczne a pompa ciepła to po pierwsze duzy koszt a po drugie nie mam nigdzie podłogówki tylko same kaloryfery. Po zasięgnieciu opini na tym forum postanowiłem założyc klime na 2 pietrach osobno.I tak na 1 pietrze potrzebowałbym multisplita aby ogrzał/schłodził salon( tutaj jest zamontowany kominek elektryczny) plus przedpokój plus kuchnia ( wszystko otwarte bez drzwi) około 35-40 m2 oraz sypialnie 10- 12 m2(oddzielne pomieszczenie)2 pietro i tu są 3 pokoje i przedpokój oraz klatka schodowa wspolna z 1 pietrem. Pokoje po około 15 m2 i przedpokój 5-7 m2. I tutaj albo multisplita albo kanałowe rosprowadzone stryszkiem.Co polecacie ,jakiej firmy szukać i w jakich pieniadzach moge się zmieścić Dodam iz w miejscach gdzie bedzie klima grzejniki będa zakrecone a w razie potrzeby bedzie grzane gazem Będę wdzięczny za pomoc Edytowane 19 Czerwca 2022 przez szczypakozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts