Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Rotenso Aquami Split 8 kW

toma1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja przygoda w skrócie . dwa tygodnie pracy pompy we wrześniu i błąd E8 -brak przepływu , majster stwierdził pompka obiegowa wilo , wymienił ale na inny model wilo bo w serwisie nie mieli ori i teraz działa ale nie pokazuje przepływu ani mocy w kwh i zauważyłem że delta wyjście -powrót jest od 1.5 do 2 st. Dlatego drążę bo większość z was ma ok 5 st. Ale nie powiniśmy brać pod uwagę tych instalacji gdzie obiegówka PC pcha w duży obieg bo tam wiadomo że powrót niższy ale takie z buforem a ja mam bardzo blisko bufor i krótki mały obieg PC - bufor. Marcin czy to że wskazania w HZ chodzą od 40paru do 70paru to może też znaczyć że moduluje bo inaczej nie wiem jak sprawdzić. W Rotenso nie ma żadnego ustawiania delty pracy , PC robi sama przepływem jedynie jest delta załączania ale to działa w ciepłe dni bo teraz pracuje cały czas.

Chciałbym o ocenę tych kol. którzy mają lub się znają w temacie ; bufor=sprzęgło na zasilaniu równolegle by się odnieśli lub opisali jak mają u siebie ponieważ= Mam 200L i patrząc z boków zbiornika to najwyżej z lewej str jest wyjście na pompkę obiegową i grzejniki. Około 30 cm niżej z prawej str. jest wejście ciepłej wody z PC następne 30 cm niżej ale znów po lewej jest powrót dużego obiegu z grzejników i następne 30 cm w dół i po prawej powrót do PC . I teraz najciekawsze ten najniżej położony powrót do PC jest o ok 2 st cieplejszy od powrotu z grzejników po drugiej stronie. Czy to normalne , czy mam przyłącza żle zrobione bo dodam że przyłączy jest po cztery na stronę naprzeciw sobie a majster zrobił jakby na mijankę . Co sądzicie albo jak u siebie macie .HEJ

• 5 months później...
A teraz porada dla kolegów . W Rotenso jest opcja podłogówki i ona ma zakres zadanej od 25 - 55 i grzejniki 35 - 65. O klimakonwektorach nie piszę bo nie mam doświadczenia. Cały czas jechałem na ustawieniu grzejniki a teraz bywało za ciepło i PC się czasem wyłączała. Postanowiłem spróbować pewnego sposobu. Najpierw zmieniłem ustawienie na podłogówkę by móc obniżyć zadaną - tak zostawię na zimę bo nie potrzebuję górnego zakresu 65st. Potem zmniejszyłem o dwa poziomy moc PC i jest lepiej . PC mniej się wyłącza. HEJ.

• 2 weeks później...
Jednym się rotenso wyłączą mi praktycznie nie tylko pracuję na małych obrotach czyli modeluję mocą. Chciałem dodać że założyłem ten post bo byłem ciekawy opini o niej i ogulnie po pierwszym sezonie użytkowania jestem z niej zadowolony oby tak dalej się sprawowała.