Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasa mieszkaniowa - dodatkowe określenie terminu oszczędzani

ArtMedia

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Dostałem dzisiaj pisemko z kasy, z którego zrozumiałem, że zgodnie z ustawą z dn. 21.11.2001 Dz. U. Nr 134, poz 1509, Art 4 ust. 3... muszę do końca 2001 r. określić czas oszczędzania w kasie, aby móc nadal korzystac z ulgi podatkowej z tytułu oszczędzania w kasie?!?

O co im chodzi, czy nie wystarczy, że mam umowę na trzy lata? Mam jeszcze dodatkowo okreslać że własnie tyle czasu zamierzam oszczędzać?

Sebastian.

Witam ponownie.

Czyżby nikt tego nie wiedział? Ja juz wiem. Zajęło mi to tylko 5 godzin czekania w kolejce w banku PKO S.A.

Otóż jeśli ktoś chciałby w przyszłości przedłużyc umowę z kasa mieszkaniową i korzystac z ulgi budowlanej z tytułu oszczędzania w kasie, musi do końca b.r. to zrobić. W przeciwnym wypadku będzie mógł korzystac z odliczenia z tego tytułu tylko do końca okresu zadeklarowanego przed 31.12.2001.

Powodzenia! Może ktos pobije mój rekord zyciowy oczekiwania w kolejce :wink:

Sebastian.

• 3 weeks później...

Ja zakończyłem oszczędzanie w KM w 1999r. Kto ma pytania niech pisze. Jak będę mógł odpowiem.

Uwaga zainteresowani odliczeniami przez aneks po 31.12.2001:

updf powołuje się na ustawę "O popieraniu szczególnych form oszczędzania" (czy coś takiego, gdzie są przepisy o KM). Tam nie ma mowy o ograniczeniach terminu. A co z prawem nabytym? Zakładając kasę w 12.2001 nikt nie wie do końca jak długo będzie oszczędzał. Gdyby dali jakieś powiedzmy 3 lata na zmianę, albo 10 lat jako totalny deadline, to co innego. Sprawa do wygrania ... w sądzie. Oszczędzający kasiarze łączcie się.

W dodatku okrajając prawa do odliczeń przez KM zabrano Wam możliwość przejścia na nową ulgę, a to podważa konstytucyjne "zaufanie do prawa" (znowu: czy jakoś tam). Każdy kto korzystał z odliczeń, nie może już odliczać odsetek nawet jak ulgę zwrócił. To jest znowu do wygrania przed sądem.

Moja propozycja: piszcie do RPO może on się ujmie za Wami? Poza tym piszcie swoje uwagi tutaj.

Uważajcie na kredyt. Jak ktoś marzy o 150% wkładu ... to niech marzy dalej. Mi dali 110% z ratą 2000PLN przy zarobkach netto ponad 5kPLN.