Dolce1313 26.06.2022 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 (edytowane) Witam. Mam prośbę o nakierowanie mnie w jaki sposób prawidłowo dobrać pompy obiegowe dla instalacji co przy podłączeniu jej do pompy ciepła. Obecnie posiadam instalację co, która zasilana jest piecem gazowym o mocy nominalnej 10,5kW i maksymalnej 12kW. Instalacja obejmuje I i II piętro domu w związku z tym różnica wysokości pomiędzy grzejnikami I i II piętra wynosi ok. 3,5m. Piec, wyposażony już pompkę obiegową, jest zamontowany na I piętrze. Jest podłączony z obiegiem wodnym rurką miedzianą fi18mm na odcinku 2m, następnie jest rozgałęzienie na 2 oddzielne, w miarę wyrównane pod względem mocy "sekcje" z grzejnikami również rurkami fi18mm. Do grzejników biegną już rurki fi15mm. Tak konkretniej to rurek fi 18mm mam w instalacji ok 50m (liczę już zasilanie+powrót), rurek fi 15mm też z 50m, z 50 kolanek 90st, ok. 15 trójników oraz 9 grzejników stalowych Purmo o mocy łącznej 12kW. Wszystkie grzejniki są zaopatrzone w zawory termostatyczne Danfoss. W tym roku planuję podłączyć pompę ciepła do istniejącej instalacji grzewczej, prosty monoblok, taki: https://folansi.pl/produkt/pompa-ciepla-folansi-fa-02-7-1/ Tą pompą planuję ogrzewać dom tylko w okresie przejściowym, do temp. zewn. ok. +3 do +5st ze względu na potrzebę zużycia nadwyżki produkcji z pv. W takich temperaturach zapotrzebowanie na ciepło budynku wynosi 4,5-5kW i do takiej mocy została dobrana powyższa pompa ciepła (wg danych katalogowych przy +2st ma mieć 5kW mocy dla temperatury zasilania 45/40st a jej COP ma wówczas wynieść 2,67). Grzejniki o łącznej mocy 12kW będą w okresie przejściowym ponad dwukrotnie "przewymiarowane" co jest zapewne korzystne bo umożliwi niską temperaturę zasilania grzejników (o ile dobrze rozumuję). Pompę ciepła chcę podłączyć z istniejącymi grzejnikami poprzez bufor o pojemności ok 120l (bez grzałek, na zasadzie "wiadro" z 4 otworami - dwa dla pompy i dwa dla instalacji grzejnikowej). Pompa będzie zlokalizowana na poziomie parteru budynku a bufor 2m poniżej (w piwnicy). Natomiast wysokość pomiędzy buforem a najwyżej położonym grzejnikiem wynosi 8m (dom 3 kondegnacyjny: parter, Ip, IIp i w sumie poddasze na połówce domu). W układzie muszę wiec zastosować 2 pompy obiegowe: dla pompy ciepła oraz dla grzejników. Pompa ciepła wg noty katalogowej wymaga przepływu, w zależności od temperatury zasilania/powrotu i zewnętrznej od 0,8-1m3/h. Od pompy do bufora (ulokowanego jak już wspomniałem poniżej pompy o ok 2m bo w piwnicy) będzie ok. 4m. Natomiast przepływ dla grzejników według mojego wyliczenia dla deltaT=5 (zasilanie 45st, powrót 40st), potwierdzony przez wyliczenia na stronie kalkulatora Wilo dały wynik 0,86m3/h: Q=0,86xV/deltaT=0,86x5/5=0,86m3/h. Nie wiem jak obliczyć podnoszenia dla obu pomp w związku z tym nie wiem z jakimi parametrami modeli szukać. Prosiłbym o porady jakie powinny być obie pompy obiegowe dla przedstawionego układu z pompą ciepła. Jeśli podalibyście mi jakieś konkretne, odpowiednie modele, które są sprawdzone a nie kosztują krocie to byłbym niezmiernie wdzięczny. Załączam rysunek "poglądowy". https://zapodaj.net/4f6f4cb4f54ba.png.html Z góry dziękuję za wszelką fachową pomoc. Edytowane 26 Czerwca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.06.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 W tym roku planuję podłączyć pompę ciepła do istniejącej instalacji grzewczej, prosty monoblok, taki: https://folansi.pl/produkt/pompa-ciepla-folansi-fa-02-7-1/ Będzie ciężko, choćby z tego powodu że grzejniki mają dobrane i ponastawiane wkładki dla niskich przepływów i dużej Delty T. Po stronie domu, nie możesz dać wiele większej pompy niż ta co jest w kotle, gdyż instalacja zacznie hałasować. Dobrał bym coś z niewielkim zapasem, niż to co masz aktualnie w kotle. I liczył na to, że przy zasilaniu z PC (niskim parametrem) mocy grzewczej na grzejnikach będzie wystarczająco. W przeciwnym wypadku czeka cię wymiana (lub zmiana nastaw wkładek) by zwiększyć na grzejnikach przepływ. Mały obieg dobierz z danych technicznych agregatu 1,22 m3/h i 20 kPa - dobierz z minimalnym zapasem na przyłącz i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 27.06.2022 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 (edytowane) Dzięki za odpowiedź.Jak interpretować to 20kPa dla małego obiegu? Chodzi mi o to w jaki sposób dopasować pompę do tego parametru ponieważ na pompie są podane: przepływ (w m3/h) oraz wysokość podnoszenia (w metrach).Jak to się ma do parametru 20kPa? I drugie pytanie, czy do obiegu z grzejnikami sensowna byłaby pompa LFP ePCO 25/40-70Z? Jeśli to nie problem to zerknij proszę jeszcze na mój drugi temat:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378221-Schemat-prostego-pod%C5%82%C4%85czenia-PC-do-instalacji-grzejnikowej&p=8140296#post8140296 Edytowane 27 Czerwca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 27.06.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Chcesz grzać tylko w okresach przejściowych. Czyli przy niskich temperaturach pompa będzie wyłączona. Czy zastanowiłeś się co wtedy z wodą w jej obiegu. Jeżeli nie będziesz tego obiegu podgrzewał lub opróżniał z wody, co jest trudne zapewne, może dojść a raczej na pewno dojdzie do uszkodzenia wymiennika w pompie.Dodatkowo jest ona na czynniku R410A, który jest wycofany i nie może być stosowany w nowych urządzeniach. Powiem tak, pewnie ktoś się chce pozbyć tych pomp i zniknie z rynku i nie wiem co wtedy z gwarancją. To są moje przypuszczenia. Jakbym miał potrzebę to bym oczywiście kupił taką pompę ciepła. Pewnie można ją w razie czego "nabić" innym czynnikiem a może nawet R290 jak olej w niej pozwoli na jego zastosowanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.06.2022 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Rozumiem.Pytanie o pompy obiegową nadal jest aktualne. Chodzi mi o jakieś konkretne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.06.2022 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Chodzi mi o to w jaki sposób dopasować pompę do tego parametru ponieważ na pompie są podane: przepływ (w m3/h) oraz wysokość podnoszenia (w metrach). Jak to się ma do parametru 20kPa? https://www.google.com/search?q=20+kpa+%3D+m+h2o&rlz=1C1GCEA_enPL834PL834&oq=20+kpa+%3D+m+h2o&aqs=chrome..69i57j33i160j33i22i29i30.7244j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Jesteś pewien by robić to samemu? Z takim poziomem wiedzy, wpędzisz się tylko w koszta i niepotrzebną stratę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.06.2022 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 (edytowane) Bardzo Ci dziękuje za pomoc.Postaram się to zrobić sam tak jak wykonałem sam instalację co z piecem gazowym. Do obliczeń wykorzystałem program Audytor (ozc a następnie co). Najprawdopodobniej znowu będę musiał do niego wrócić. Dla grzejników zastosuję pewnie pompę LFP ePCO 25/40-70Z. Jeśli chodzi o nastawy na zaworach to pewnie będą musiały zostać "poluźnione". Zobaczymy. Dla małego obiegu też taką samą albo o nieco mniejszych parametrach. Edytowane 28 Czerwca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.06.2022 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Mam dwie pompki LFP ePCO 25/40-70Z do PC gruntowej , jedna na dolnym żródle i druga na górnym i dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.06.2022 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Masz ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts