Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opinie użytkowników pieców co-gaz

zadowolony z wyboru pieca?  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. zadowolony z wyboru pieca?

Recommended Posts

był temat - jaki kupiłes /wybrałeś piec do ogrzewania domu

Mnie interesuje zdanie uzytkowników tychże piecyków , czy sa zadowoleni albo nie :cry: i na co radziliby zwrócić uwage przy zakupie ...

a i jeszcze jedno ..... czy zasobnik czy bez ???

Czeka mnie trudna decyzja zakupu pieca...... :lol:

mam kocioł ferroli tantaqa 23,stojący żeliwny z zasobnikiem 100l,po jednym sezonie użytkowania myślę że teraz wybrałbym jakiś mniejszy wiszący,w domu musi być kocioł z zasobnikiem albo jakiś inny bojler żeby nie czekać na ciepłą wodę, ale irytuje mnie że w moim piecu niema możliwości godzinowego programowania temp. w zasobniku, jak się nastawi na 45 to cały czas utrzymuje tą temp. a możnaby było ją obiżać w nocy albo jak jesteśmy w pracy np. do 30 st.

Majka - ale smieszne :lol:

zasobnik ma byc na rozruch , a potem leci woda z pieca co :lol:

tak nam mowiono ,ze wielkie zasobniki nie maja uzasadnienia przy 2 osobach ....

czyli taki dwufunkcyjny kocioł ze startowym zasobnikiem, tak ??

ja mam od 6 miesięcy 2-f. Termeta MiniMaxa gazowego - działa, grzeje, co prawda świecą mu się jakieś cyferki, ale poza tym nic mu nie jest :lol:

Jakie 2 osoby? Dzieci wydziedziczyłaś :o

Ewka, wszystko zalezy od ilości punktów poboru wody. Czyli przy samym dwufunkcyjnym nie nalezy jednocześnie brac prysznicu i myc naczynia. Chociaż "sprawę" naczyń może załatwić mały bojler elektryczny umieszczony np. pod zlewozmywakiem :D

• 2 weeks później...

Jakie 2 osoby? Dzieci wydziedziczyłaś :o

Ewka, wszystko zalezy od ilości punktów poboru wody. Czyli przy samym dwufunkcyjnym nie nalezy jednocześnie brac prysznicu :D

przeca to dorosle osoby ...lada moment wyfruna z gniazda !!!

naczynia myc bedzie maszyna ....

sama nie wiem , zdam sie na fachowcow ... :lol: jak zamontuje zly , bede zła , ale człowiek uczy sie całe życie , najlepiej na cudzich błędach - jest taniej :wink:

a co myślicie o zasobniku 20 l ???? Wystarczający czy za mały?

Mamy AguaPlusa Vaillanta - wiszący 2-funkcyjny z warstwowym zasobnikiem 20l (atmosferyczny). I to bez cyrkukacji. Do tego kuchnia (ze zmywarką) i dwie lazienki (dwa prysznice, jedna wanna). Powierzchnia domu do ogrzewania - 120 m kw. Korzystają z tego trzy dorosłe osoby i jedna prawie (nastolatek siedzący po pół godziny pod prysznicem). Fakt, że piec wisi w kuchni (do zlewu jakies 2m), za piecem łazienka na dole, nad nim łazienka na górze. I nareszcie nie ma problemu z ciepłą wodą!!!Rano i wieczorem obie łazienki okupowane są równocześnie. Dwa prysznice to żaden problem. A pozmywac też mozna w tym czasie.

W poprzednim domu mieliśmy zasobnik 120l z cyrkulacją. I niestety bardzo często czekało sie na ciepłą wodę. Na nasze potrzeby musiałby byc chyba ze 200l albo i więcej.

Dlatego uważam, że duzy, osobny zasobnik nie jest zawsze najlepszym rozwiązaniem.