olek19921 27.06.2022 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Witam Doczytałem się, że dobrym zabezpieczeniem dla kotła na paliwo stałe jest zamontowanie zaworu mieszającego. Co chcę osiągnąć: 1. Zredukować temp. zasilania na grzejniki aby piec mógł pracować w zakresie 60-70C bo przy niższych temp. strasznie się zawala smołą itp. 2. Zabezpieczyć piec przed niskimi temp. powrotu bo z tego co wyczytałem to piece takie mają zalecane min. 55C na powrocie a u mnie obecnie to okolice 40. Mała charakterystyka mojej instalacji: - są w sumie trzy niezależnie źródła ogrzewanie tj. piec na paliwo stałe, kocioł elektryczny i kocioł kondensacyjny - wszystkie źródła mogę działać niezależnie tj. albo samodzielnie ogrzewają C.O. i C.W.U. lub wymiennie każdy z piecy może ogrzewać co innego. - kocioł kondensacyjny jest już tak podłączony że ma dwa oddzielne obiegi C.O. i C.W.U. ale to logiczne - piec "węglowy" moc 24kW i kocioł elektryczny 15 kW - instalacja w "kotłowni" jest poprowadzona na miedzi fi 22 dalej już fi 15 - ogrzewanie tylko grzejnikowe 99,9% grzejniki aluminiowe Co chcę uzyskać: - możliwość utrzymywania na piecu węglowym czy to elektrycznym temp. 60-70C na potrzeby C.W.U. i jednocześnie, żeby zawór mieszający obniżał temp. na grzejniki w zakresie 40-55C - zabezpieczyć piec węglowy przez niską temp. na powrocie. Czego nie wiem: - jaki zawór mieszający wybrać tj. jaki KVs i DN - gdzie wlutować się w powrót aby podać wodę z powrotu do zaworu tzn. wpiąć się w instalacje za czy przed pompą obiegową. (pompa przy piecu jest na powrocie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts