Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krótka piłka ;)

Recommended Posts

Witam,

będę przystępował do elewacji i oczywiście co wykonawca to rada i opinia. Chciałbym prosić zatem o krótkie odpowiedzi (piłki ;)) na:

1. Ściana z BK i na to 20cm styropianu. Dawać szary czy starczy dobry biały?

2. Tynk silikonowy czy silikonowo-silikatowy?

3. Tynk zacierany tradycyjnie czy z maszyny?

4. W planach kilka poziomych boni (wklejane listwy plastikowe). Podobno po latach brud w nich zebrany zaczyna brudzić elewacje. Prawda czy nie? (mój obecny blok ma takie już 5 lat i nie widzę brudu).

5. Listwa startowa czy nie? (większość wykonawców nie chce lub odradza)

6. Jeśli bez listwy startowej to obrobić cokół w zamian plastikowym kapinosem czy odpowiednio "podgiętym" kątownikiem Al.?

7. Dach nie ma okapu, na ścianach szczytowych elewacja ma być na równo z krańcową dachówką. Dachówka Creaton Koda z takim dziwnym uskokiem, który sprawia trudności wykonawcom, nie wiedzą jak wykończyć. Ma ktoś może dach bez okapu z dachówkami i mógłbym pokazać foto jak to jest wykończone?

Jakieś tipy, które warto mieć na uwadze i przypilnować?

Pozdrawiam,

W teorii tak, a praktyka:

1. boczna dachówka wygląda tak:

d2.jpg

2. Styropian będzie się kończył jak czerwona kreska, pytanie co z obszarem niebieskim, który będzie "dziurą". Styropian dojdzie do spodu widocznej łaty. Przestrzeń od spodu łaty do spodu dachówki będzie pusta a przez ową "dziurę" (szerokości ok. 2cm) może tam włazić różne dziadostwo:

d1.jpg

3. Wymyśliłem dodanie od spodu nowej łaty (niebieska) po długości i do niej kręcona nowa obróbka (czerwona). Będzie git czy do piachu z pomysłem? :)

d4.JPG

Witam,

będę przystępował do elewacji i oczywiście co wykonawca to rada i opinia. Chciałbym prosić zatem o krótkie odpowiedzi (piłki ;)) na:

1. Ściana z BK i na to 20cm styropianu. Dawać szary czy starczy dobry biały?

2. Tynk silikonowy czy silikonowo-silikatowy?

3. Tynk zacierany tradycyjnie czy z maszyny?

4. W planach kilka poziomych boni (wklejane listwy plastikowe). Podobno po latach brud w nich zebrany zaczyna brudzić elewacje. Prawda czy nie? (mój obecny blok ma takie już 5 lat i nie widzę brudu).

5. Listwa startowa czy nie? (większość wykonawców nie chce lub odradza)

6. Jeśli bez listwy startowej to obrobić cokół w zamian plastikowym kapinosem czy odpowiednio "podgiętym" kątownikiem Al.?

7. Dach nie ma okapu, na ścianach szczytowych elewacja ma być na równo z krańcową dachówką. Dachówka Creaton Koda z takim dziwnym uskokiem, który sprawia trudności wykonawcom, nie wiedzą jak wykończyć. Ma ktoś może dach bez okapu z dachówkami i mógłbym pokazać foto jak to jest wykończone?

Jakieś tipy, które warto mieć na uwadze i przypilnować?

Pozdrawiam,

1 . dobry grafit - etixx

2. sisi to zlo, jezeli rozwazales ta opcje - wybij sobie ja z glowy

3. tylko recznie, papudroki robia natrysk

4. bonie to jest kiepski pomysl

5. listwa okapnikowo-startowa z caparol-a

6. w sumie j.w ale nigdy naroznik

7. wypuscic obrobke blacharska w dol i przykryc elewcje