Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski nad garażem dobór kantówek i osb

ci3jk4

Recommended Posts

Witam,

Posiadam dość niefortunny dach nad garażem.

Niefortunny bo praktycznie bez szans na uzyskanie na obecnym etapie poprawnych spadków. (dom gotowy elewacja zrobiona)

Dach ma wymiary 5.6x3m i z jednej strony przylega do domu (po dłuższym boku) a z trzech następnych ma mur o wysokości 22cm.

Do wczoraj niecka ta była wyłozona papą nastepnie wypełniona po prostu styropianem na co położona była znowu papa.

O spadkach żadnych nie było mowy, a papa została położona tak, że kiedy zebrało się 3-4 cm wody to woda wpływała pod obróbkę blacharską i lała się do wnętrza muru.

Dodam ze odpływ wody z dachu jest w odległości 70cm od ściany domu i zbiera nadmiar wody tylko wtedy gdy jest jej bardzo dużo (czyli w zasadzie ani dach ani odpływ nie spełnia swojego zadania).

No i mój pomysł na rozwiązanie tego problemu to konstrukcja drewniana z największymi spadkami jakie uda mi się zrobić (poniżej 2stopni to max) kryta osb, kryta papą, ale tak aby nawet po przepełnieniu dachu nie lało się do wnętrza muru.

Pytanie w jakim rozstawie dać robić konstrukcję pod ten dach, czy wystarczą jedynie kantówki 40x60 przykręcone wnętrza murów dachu + to samo jako rszta szkieletu ale wsparta co ~60 cm od spodu o dach właściwy? Na to myślałem nad płyta osb 18mm i znowu papą.

Szczerze mówiąc to na więcej nie ma tam zbytnio miejsca bo już w tym wypadku przy samym odpływie mam jedynie ~60-80mm wysokosci zeby zmiescic kantówki i płyte osb.

Sam odpływ do rynny też będę musiał obniżyć żeby się to zgadzało ale zakładam że w moim wypadku najwiekszym problemem jest własnie jak najszybsze odprowadzenie zalegającej wody i na tym sie skupiam

165692688447d5.jpg