KotFyś 05.07.2022 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Cześć. Jestem podłączony do wodociągów, jednak z uwagi na wydany przez gminę zakaz podlewania wodą wodociągową ogródków i niskie ciśnienie wody chcę wykopać studnię głębinową. Głębokośc podobno ok. 55-60 metrów. Z tego co wiem muszę wystąpić o pozwolenie wodnoprawne. Czytam na stronie wód polskich o formalnościach, które muszą być dopełnione i wymiękam. Czy ktoś byłby w stanie pomóc? 1. Operat wodnoprawny (również na nośniku elektronicznym), wraz z opisem prowadzenia zamierzonej działalności niezawierającym określeń specjalistycznych, stanowiącym odrębny od operatu dokument --- TAKI OPERAT MAM WYKONAĆ SAM CZY MA TO BYĆ JAKIŚ FACHOWIEC? 2. Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach – jeśli twoja inwestycja jej wymaga --- SKĄD MAM WIEDZIEĆ CZY MOJA STUDNIA TEGO WYMAGA? 3. Jeżeli twoja inwestycja tego wymaga, to dołącz decyzję o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego albo decyzję o warunkach zabudowy. Jedną z tych decyzji dołączasz w przypadku, gdy dla terenu, którego dotyczy wniosek nie obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Jeśli plan obowiązuje to dołącz wypis i wyrys z tego planu --- TU WYDAJE SIĘ JASNE, ŻE JEŚLI NIE MA MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO TO DOŁĄCZAM DECYZJĘ O WARUNKACH ZABUDOWY. DOBRZE ROZUMIEM? 4. Ocena wodnoprawna – dołącz, jeśli twoja inwestycja może wpłynąć na możliwość osiągnięcia celów środowiskowych. Nie dołączasz oceny, jeśli dla swojej inwestycji uzyskałeś decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach --- ZNOWU: SKĄD MAM WIEDZIEĆ CZY STUDNIA MOŻE WPŁYNĄĆ NA MOŻLIWOŚĆ OSIĄGNIĘCIA CELÓW ŚRODOWISKOWYCH? 5. wypisy z rejestru gruntów lub uproszczone wypisy z rejestru gruntów dla nieruchomości usytuowanych w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód lub w zasięgu oddziaływania planowanych do wykonania urządzeń wodnych --- SKĄD MAM TO WIEDZIEĆ? 6. Projekt instrukcji gospodarowania wodą (jeżeli wniosek dotyczy pozwolenia wodnoprawnego na piętrzenie wód powierzchniowych lub zależne od siebie korzystanie z wód przez kilka zakładów) --- TO CHYBA STUDNI NIE DOTYCZY? 6. Dokumentacja hydrologiczna (jeżeli wniosek dotyczy pozwolenia wodnoprawnego na pobór wód podziemnych albo na odwodnienie zakładu górniczego lub obiektu budowlanego) --- SKĄD TO WZIĄĆ? 7. Zgoda właściciela tych urządzeń lub obowiązującą na dzień złożenia wniosku umowę obejmującą zobowiązanie do odbioru tych ścieków zawartą z właścicielem tych urządzeń (jeżeli wniosek dotyczy pozwolenia wodnoprawnego na wprowadzanie do urządzeń kanalizacyjnych ścieków przemysłowych zawierających substancje szczególnie szkodliwe dla środowiska wodnego) --- CHYBA NIE DOTYCZY STUDNI? 8. Dokument pełnomocnictwa, o ile został ustanowiony pełnomocnik --- NIE DOTYCZY 9. Dowód uiszczenia opłaty za wydanie pozwolenia wodnoprawnego --- JASNE 10. Dowód uiszczenia opłaty skarbowej za złożenie pełnomocnictwa, o ile został ustanowiony pełnomocnik --- NIE DOTYCZY Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts