failsafe 06.07.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Witajcie, mam drobny problem - z jakiegoś powodu od głównego komina w moim domu zaciągnęła się wilgoć na ścianę, w której ten komin jest ulokowany. Ściana wychodzi na korytarz w środku domu i na białej farbie pojawiła się nieładna, brązowa plama. Rzecz się wydarzyła rok temu, jakoś w okresie ostrych deszczy - padało wtedy bodaj przez dwa tygodnie non stop, a że nie paliłem w piecu lub tylko sporadycznie na ciepłą wodę to wymyśliłem sobie, że po prostu woda nie odparowała - pomijam już fakt jak się dostała do przewodu kominowego. Chodzi mi jednak o rozwiazanie problemu po stronie domu (sam komin wymaga zapewne jakiejś poprawki przy obróbce) - poradzono mi bym wyskrobał "brudny" gips, naniósł nowy, potem lokalnie pomalował obszar szkłem wodnym i dopiero wtedy naniósł nową warstwę farby. Ma to sens? Szkło wodne kojarzę z nieco innych zastosowań, nie wiem na ile ma to sens w takim użyciu. Dodam jeszcze, że wykwit ma rozmiar dwóch męskich dłoni, nie jest więc duży, aczkolwiek oczywiście jest widoczny. Ogólnie problem jest jednorazowy - mieszkam w domu już siódmy rok i łączę go tylko z sytuacją jaką opisałem wyżej (dużo deszczu, mało palenia w piecu) - oczywiście planuję też przyjrzeć się samemu kominowi, zakładam jednak że sytuacja się może kiedyś powtórzyć. Normalnie nie chciałbym trzymać wilgoci w ścianie, jednak w tej sytuacji uważam, że jest to po pierwsze niewielka ilość, po drugie ma ona zdolność odparowania ze ściany w relatywnie krótkim czasie, więc traktuję problem jako estetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.07.2022 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Sprawdź czy komin uległ rozszczelnieniu. Jeśli tak, to wszelkie inne prace są bezcelowe bez wcześniejszej naprawy komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts