mapka 08.07.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 dzień dobry , czy sa tu na forum użytkownicy inwertera solax x3 mic/pro?mam model 8KW i chciałem zapytać czy przy dużym trwajacym kilka godzin nasłonecznieniu, kiedy falownik działa z mocą powyżej 5kw słyszycie radiator w owym falowniku?u mnie jest to dość słyszalne i nie wiem czy to jest normalne czy jest to wada mojego falownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 08.07.2022 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Co to znaczy słyszycie radiator ? Czy jest to dżwięk wentylatora czy jakieś inne odgłosy. Mój 4 kW nie posiada wentylatora , słychać w nim tylko czasem jak wzrasta gwałtownie moc dziwne dźwięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 18.07.2022 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 u mnie słychać wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.07.2022 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 u mnie słychać wentylator To normalne - każdy falownik w jakiś sposób ma aktywne bądź pasywne chłodzenie 8kW to nie mało więc jeśli włączą się wentylatory to jego normalny objaw pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 18.07.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 (edytowane) Potwierdzam.Na przykład falownik FoxEss T6 G2 (6kW) nie posiada wewnętrznego wentylatora i zawsze jest cichy.Natomiast T8 G3 (8kW) posiada wentylator i im większą moc wydatkuje tym ten wentylator głośniej pracuje bo wydzielane ciepło jest spore więc pracuje na wysokich obrotach a pewnie jest to jakiś liliput. To jest pewnie wentylator dla płyty, nie dla końcówki mocy ale w sumie to są naczynia połączone bo nagrzewa się wszystko - i radiator i wnętrze z elektroniką falownika.To jest wada T8 G3 bo producent zwiększył moc falownika a nie zwiększył rozmiaru radiatora.W "starym" T6 (G2) radiator mniej się grzał, nawet przy maksymalnej mocy nie był specjalnie ciepły więc nie potrzebowała aktywnego chłodzenia. Cóż, tego typu oszczędność na aluminium to idiotyzm ale z punktu widzenia księgowego w firmie liczy się każdy cent. Edytowane 18 Lipca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts