Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

solax x3 pro 8kw - głośność

mapka

Recommended Posts

dzień dobry , czy sa tu na forum użytkownicy inwertera solax x3 mic/pro?

mam model 8KW i chciałem zapytać czy przy dużym trwajacym kilka godzin nasłonecznieniu, kiedy falownik działa z mocą powyżej 5kw słyszycie radiator w owym falowniku?

u mnie jest to dość słyszalne i nie wiem czy to jest normalne czy jest to wada mojego falownika?

• 2 weeks później...

Potwierdzam.

Na przykład falownik FoxEss T6 G2 (6kW) nie posiada wewnętrznego wentylatora i zawsze jest cichy.

Natomiast T8 G3 (8kW) posiada wentylator i im większą moc wydatkuje tym ten wentylator głośniej pracuje bo wydzielane ciepło jest spore więc pracuje na wysokich obrotach a pewnie jest to jakiś liliput. To jest pewnie wentylator dla płyty, nie dla końcówki mocy ale w sumie to są naczynia połączone bo nagrzewa się wszystko - i radiator i wnętrze z elektroniką falownika.

To jest wada T8 G3 bo producent zwiększył moc falownika a nie zwiększył rozmiaru radiatora.

W "starym" T6 (G2) radiator mniej się grzał, nawet przy maksymalnej mocy nie był specjalnie ciepły więc nie potrzebowała aktywnego chłodzenia.

Cóż, tego typu oszczędność na aluminium to idiotyzm ale z punktu widzenia księgowego w firmie liczy się każdy cent.

Edytowane przez Dolce1313