Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podświetlane stopnie schodów.

Recommended Posts

Witam,

Może ma ktoś u siebie coś takiego lub może wie kto specjalizuje się w tego typie oświetleniu?

Klatka schodowa otwarta. Chcę zrobić oświetlenie stopni (co drugiego stopnia) boczne, tzn. lampki- żarówki lub coś innego wpuszczone w ścianę.

Może wszystkich stopni? Sciany boczne jeszcze nie otynkowane.

I nie wiem co tam wycudować, jakie kable położyć, czy obsadzić puszki takie jak pod wyłączniki, jakie moce tam dobrać? Zasilanie załączane byłoby wyłącznikiemm schodowym, który już jest.

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam.

Ja zaplanowałem podobnie jak TY.

Od puszki do puszki (wyłącznikowej) kabel 3x1,5mm2 bo akurat taki miałem pod ręką. Oświetlenie będzie oparte o halogenki montowane przystosowane do montażu w meblach. Pasują do tych puszek idealnie, a poza tym są płytkie, więc będzie miejsce na połączenie kabli. Grzać się nie powinny, bo moce żarówek zaplanowałem po 10W. Tyle wystarczy na podświetlenie stopni. Sterowanie włączaniem oświetlenia będzie za pomocą czujnika ruchu PIR i przekaźnika.

Nie pomyślałem o tych meblowych- niezły pomysł :)

Nie kumam za to podłączeń: (od puszki do puszki wyłącznikowej...)?

Rozumiem, że od puszki do puszki pod lampkę będzie równolegle, natomiast od puszki do puszki pod wyłączniki dać 3x1,5?

Tylko te lampki meblowe mają zasilanie 12V z trafo i jest tam ograniczenie w ilości lampek ze względu na moc. Rozumiem, że trzeba tam dać w takim razie trafo toroidalne o większej mocy i po kłopocie?

Oświetlenie będzie oparte o halogenki montowane przystosowane do montażu w meblach. Pasują do tych puszek idealnie, a poza tym są płytkie, więc będzie miejsce na połączenie kabli. Grzać się nie powinny, bo moce żarówek zaplanowałem po 10W. Tyle wystarczy na podświetlenie stopni. Sterowanie włączaniem oświetlenia będzie za pomocą czujnika ruchu PIR i przekaźnika.

planuję właśnie tak samo,

u mnie klatka schodowa jednostronnie otwarta z salonu na piętro,

a jak rozwiazałeś problem uruchamiania oświetlenia, 2 x PIR, jedna na dole druga na górze schodów?

i jaki pole reakcji (gdzie czujka PIR), ogólnie jak w alarmach, czy może przy pierwszym stopniu, na zasadzie przecięcia linii wchodząc/schodząc z pierwszego/ostatniego schodka?

tu najlepsza byłaby czujka PIR działająca jak promień w bramie przesuwnej, tak to widzę !

witam

technika poszla naprzod i sa juz 10W/230V

pozdrawiam

Beno11 z tymi na 230V to trzeba przemyśleć, z tego co wiem to długo nie świecą, no i jest to 230 V przy małych dzieciach halogeny bym odpuścił do tego jeszcze niźle się rozgrzewają

witam

u mnie te halogeny na 230 swieca juz od 8 miesiecy i jest ok

ja do oswietlenia schodow tez bym dawal halogeny tylko ze w sufitowym oswietleniu a nie na lub w stopniach

diody widzialem u znajomego ale on to zrobil w polaczeniu ze swiatlowodem - fajnie to wyglada tyle ze sie ma wrazenie ze to nie schody w domu tylko kabarecie

ale jak tu juz nie raz powiedziano "o gustach sie nie dyskutuje"

beno11- oświetlenie schodów można zrobić w stopniach, ale można zrobić take w bocznej ścianie przy schodach. Teraz tylko kwestia dobrania żródeł światła, ich rozmieszczenia itd., by właśnie nie stworzyć atmosfery kabaretowej, więc nie wyjeżdżaj proszę od razu z gustami i guścikami lub opiniami typu"szprosy w oknach to tandeta". Tylko nie zaczynaj!! Wigilia jest!!!

Wesołych i Spokojnych Świąt życzę!!!

Szaruś jakie zasilanie do diod i czy sprawdzają się w praktyce, tzn, czy dają wystarczającą ilość światła dla danej szerokości stopnicy?

Jeszcze u siebie nie zrobiłem, więc szczegółów nie znam (nie mam jeszcze schodów) - na razie tylko trochę poeksperymentowałem. Na razie jeszcze dokładnie nie wiem, ile diód dam na stopień, ale myślę mniej więcej 3-6 sztuk (jak będę miał schody to poeksperymentuję). Diody można połączyć szeregowo (spadek napięcia na mojej dodzie to około 3,2-3,3V). Czyli np 10 diód można zasilić z zasilacza na napięcie 32-33 V. Prąd jakieś 20 mA, czyli 10 diód zużywa 0,64 W.

Temat był juz poruszany w wątku: oświetlenie schodów

W Castoramie można kupić specjalne lampki do takiego zastosowania. Mają metalową puszkę (do wpuszczenia w ścianę) z wbudowaną oprawką do żarówki halogenowej (12V) i do tego metalową maskownicę z matową szybką. Maskownica występuje w kolorze białym lub szarym metaliku (niby, że to metal szlachetny jest :lol: ). Okienko maskownicy może być podzielone na cztery mniejsze okienka (niczym szprosy w oknach).

Kosztują niecałe 50 zł.

Wygląda to tak:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Lampki_na_schodach.JPG

Takie lampki zamontowałem u siebie i jestem zadowolony. Są zapalane tylko czujką ruchu umieszczoną nad schodami na poddaszu. Wejście na schody czy na parterze, czy na poddaszu uruchamia czujkę, która zapala na kilkanaście sekund boczne lampki. Dodatkowo mam osobne oświetlenie główne schodów zapalane wyłącznikami bistabilnymi umieszczonymi w trzech punktach.

Schody można też oświetlić przy pomocy specjalnych profili aluminiowych z wbudowanym oświetleniem elektroluminescencyjnym.

Wyglądają tak:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Profil_1.jpg

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Profil_3.jpg

a na schodach tak:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Profil_2.jpg

Chciałem takie profile zastosować u siebie, ale pech chciał, że moja małżonka czasem chodzi z synem do Mc Donaldsa i tam wejściowe schody mają takie oświetlenie. Powiedziała, że ona w domu nie chce schodów z Mc Donaldsa :lol:.

A miało być tak pięknie...