MiroMirek 09.07.2022 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 dzień dobry, mam dylemat gdzie umieścić jednostkę wewnętrzną klimatyzacji ( dom to parterówka, około 110m2 powierzchni mieszkalnej). Planuję tylko jedną o mocy około 6kW). Mam do wyboru dwie lokalizacje - kolor pomarańczowy prostokąta i kolor czerwony prostokata. Będę wdzięczny za +- obu lokalizacji. http://www.fotosik.pl/zdjecie/cc57af745f280fe2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.07.2022 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Jeśli chcesz chłodzić cały dom jedna jednostka, to mimo wszystko czerwony. Zostawić otwarte drzwi, chłodzić 24h i powinno być całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.07.2022 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Jeśli chcesz chłodzić cały dom jedna jednostka, to mimo wszystko czerwony. Zostawić otwarte drzwi, chłodzić 24h i powinno być całkiem ok. Do ogrzewania to czerwony, ale do chłodzenia to zależnie od stron świata - jeśli pokój dzienny jest od południa to jednak pomarańczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 09.07.2022 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Do ogrzewania to czerwony, ale do chłodzenia to zależnie od stron świata - jeśli pokój dzienny jest od południa to jednak pomarańczowy. chciałbym chłodzić cały parter nie tylko salon, stąd pierwotnie "pomarańczowa" lokalizacja a po namyśle "czerwona" i teraz dylemat gdzie najlepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 11.07.2022 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 dzień dobry, mam dylemat gdzie umieścić jednostkę wewnętrzną klimatyzacji ( dom to parterówka, około 110m2 powierzchni mieszkalnej). Planuję tylko jedną o mocy około 6kW). Mam do wyboru dwie lokalizacje - kolor pomarańczowy prostokąta i kolor czerwony prostokata. Będę wdzięczny za +- obu lokalizacji. http://www.fotosik.pl/zdjecie/cc57af745f280fe2 ponieważ mam PC z funkcją chłodzenia (potrafi wyprodukować ponad 7kw chłodu) jest propozycja aby to wykorzystać i użyć klimakonwektorów Aermec (użycie wody lodowej). Jest możliwe gdyż mam sufit z GK i nieużytkowe poddasze, dość łatwo puścić kanały nawiewne do pomieszczeń. Będzie to sensowne rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.07.2022 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Policz ile wyniosą kliakonwektory z instalacją, plus oczywiście zbiornik na wode lodową, ruru z izolacją, pompka obiegowa itd. Różnice pewnie niewielkie, a lepiej mieć 2 niezależne urządzenia niż 1. Od jakiej strony świata masz salon? Jak masz sufit z GK to nie lepiej po prostu zrobić kanałówkę? Nawiewy w każdym pokoju, wyciąg w hallu. Nie dość że bardziej efektywnie, to jeszcze bardziej estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 11.07.2022 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Policz ile wyniosą kliakonwektory z instalacją, plus oczywiście zbiornik na wode lodową, ruru z izolacją, pompka obiegowa itd. Różnice pewnie niewielkie, a lepiej mieć 2 niezależne urządzenia niż 1. Od jakiej strony świata masz salon? Jak masz sufit z GK to nie lepiej po prostu zrobić kanałówkę? Nawiewy w każdym pokoju, wyciąg w hallu. Nie dość że bardziej efektywnie, to jeszcze bardziej estetycznie. dzięki za odzew, instalacja oparta na klimakonwektorach jest w trakcie wyceny - tak jak napisałeś wymagana jest przeróbka instalacji PC, propozycja jest aby 3 sypialnie były na 1 klimakonwektorze a salon (uklad południowo-zachodni z tym, że południe w głębi 3 metrowego podcienia, słońce tam bezpośrednio nie dochodzi) na drugim. co do rozwiązania opartego na kanałówce też masz rację - to rozwiązanie też jest absolutnie do przyjęcia - i znów dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 12.07.2022 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Policz ile wyniosą kliakonwektory z instalacją, plus oczywiście zbiornik na wode lodową, ruru z izolacją, pompka obiegowa itd. Różnice pewnie niewielkie, a lepiej mieć 2 niezależne urządzenia niż 1. Od jakiej strony świata masz salon? Jak masz sufit z GK to nie lepiej po prostu zrobić kanałówkę? Nawiewy w każdym pokoju, wyciąg w hallu. Nie dość że bardziej efektywnie, to jeszcze bardziej estetycznie. z kanałówką jest jeden problem niezależnie od czy to woda lodowa czy freon - mam do schłodzenia 3 sypialnie + salon - sypialnie jedna skrajna od strony północnej druga skrajna od południowej - jeżeli chciałbym w tej południowej 22 stopnie to w tej północnej będzie nawet poniżej 20 - to zbyt zimno. Są już na rynku rozwiązania (mitsubishi, airwell) umożliwiające sterowanie strefowe kanałówką ale boje się zapytać o cenę ). I znowu zataczam koło i wraca rozwiązanie oparte na multisplicie... ewidentnie temat chłodzenia domu jest sprawą przy której poległem w trakcie budowy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.07.2022 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Z tego co pamietam, to i LG i Samsung mieli rozwiazania do sterowania strefowego. Sam planowałem kanałówkę. Podniosłem nawet parter, ale stanęło na moje hybrydzie. A ja już projekt robiłem kanałówki i opory liczyłem O jest nawet: http://www.lg.wienkra.pl/produkty/v-net/sterownik-strefowy.html Jak się postarasz, to sporą część instalacji możesz sam zrobić, a potem tylko przyjdzie gość i założy jednostkę - lub po prostu zrobi połączenie jednostek, które sam wcześniej zamontujesz. Sterownik sam steruje prędkością wentylatora w zależności od położenia przepustnic. Jego cena nie zabijała kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts