sadist89 09.07.2022 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Cześć!Mam, wydaje mi się, problem odnośnie studni głębinowej i chciałbym się upewnić odnośnie kwestii pompowania oczyszczającego. Dane: Studnia głębinowa, głębokość 33M, rury+ obsypka filtracyjna, woda na 12,7m, pompa głębinowa ZDS QS4P 3-19, pompa na 20 metrzeU mnie zalecenia pompować początkowo 20 min na godzinę (do czasu zagęszczenia obsypki filtracyjnej) później do oporu. Studniarze stwierdzili, że pełne oczyszczenie studni może nawet trwać do 4 miesięcy. Po 3 tygodniach woda czystsza niż początkowo, ale nadal mętna, po około 15 minutach staje się czysta. Jak u was wyglądało pompowanie oczyszczające? Na mój rozum, oczyszczenie studni powinno wyglądać tak: pompa najniżej jak się da, i pompowanie, bo przecież jeśli jest syf w wodzie to w przypadku frakcji cięższych niż woda, opadnie na dno. Czekam na Wasze opinie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.07.2022 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Cześć! Mam, wydaje mi się, problem odnośnie studni głębinowej i chciałbym się upewnić odnośnie kwestii pompowania oczyszczającego. Dane: Studnia głębinowa, głębokość 33M, rury+ obsypka filtracyjna, woda na 12,7m, pompa głębinowa ZDS QS4P 3-19, pompa na 20 metrze U mnie zalecenia pompować początkowo 20 min na godzinę (do czasu zagęszczenia obsypki filtracyjnej) później do oporu. Studniarze stwierdzili, że pełne oczyszczenie studni może nawet trwać do 4 miesięcy. Po 3 tygodniach woda czystsza niż początkowo, ale nadal mętna, po około 15 minutach staje się czysta. Jak u was wyglądało pompowanie oczyszczające? Na mój rozum, oczyszczenie studni powinno wyglądać tak: pompa najniżej jak się da, i pompowanie, bo przecież jeśli jest syf w wodzie to w przypadku frakcji cięższych niż woda, opadnie na dno. Czekam na Wasze opinie, Już kilka wątków było o podobne sprawy... twierdzenie, że studnia będzie się oczyszczać przez kilka miesięcy oznacza zazwyczaj czas na urwanie kontaktu z wykonawcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 11.07.2022 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Szkoda fajnej pompy na pompowanie oczyszczające. Ja bym tam wrzucił taniego "ruska" i pompował do bólu aż się nie zatrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadist89 11.07.2022 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 na sam dół pompy nie mogę opuścić bo mi filtr uszkodzi i bedzie problem. Nie wiem na jaką głębokość mogę opuścić pompę aby było bezpiecznie. czyli co, reklamować? nad jakąś roboczą się zastanawiam, tylko musze miec jakis plan działania a nie wiem jak ugryźć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 13.07.2022 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Na razie pompuj do bólu. Innego wyjścia nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_bud 26.07.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 @sadist89: I jak z tym oczyszczaniem studni? Na jakim etapie stanął temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadist89 28.07.2022 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 na ten moment pompuje dalej. Woda po zaczęciu pompowania szarawa, z domieszkami stałymi, po minucie pompowania czysta przez dłuższy czas, gdy zbliżam się do wypompowania całej wody ze studni za jednym razem, to leci mega brudna na sam koniec. jak bede na działce to zrobie zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts