lukas198820 10.07.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2022 Witam wczoraj w ogromnym deszczu przyszło mi drewno na więźbę dachowa w ilości 10m3.Facet rozładował mi to HDS-em.Drewno to rozladowalem i położyłem na 6cm kantowkach.Ułożyłem je przekładając kontrlataminby był przewiew.Nie mam jednak czym przykryć tego drewna.Od wczoraj stoi nie przykryte.Drewno jest mokre ale mam pytanie jak długo może ono być w taki sposób składowane?Czym je przykryć?Może być to zwykła czarna folia?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.07.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Może być ale tylko z wierzchu i nie dolegać do drewna konstrukcyjnego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur1910S 29.10.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Podłącze się trochę do tematu z drewnem, może ktoś podpowie. W czerwcu kupiłem drewno na budowę, za namową mojego majstra, ponieważ miał zrobić w tym roku stan surowy otwarty. Jesienią oczywiście mnie wykiwał, wziął kilka budów i nie wyrobił się, zostałem więc z materialami na działce i fundamentem. No i jest drewno, koło 10 m, ułożonych na przekładkę przeze mnie, od góry przykrytych plandeką. Pytanie, jak ja mogę zabezpieczyć to drewno na zimę? Żeby na wiosnę jeszcze się do budowy nadawało. Czy impregnować? ( w tartaku nie było to robione, bo było to świeże, więc myślałem że ta impregnacja w kąpieli niewiele da, a sam myślałem że zrobimy impregnację na działce przed jesienią, kiedy to drewno będzie miało być użyte). ?No i nie mam pojęcia co robić, czy teraz impregnować na zimę jakkolwiek aby tylko trochę zabezpieczyć, a przed wiosną i prawdziwą "robotą" na przykład poprawić? Czy oprysk teraz wystarczy czy lepiej od razu kąpiel. Czy nie robić tego, drewno da radę ? Proszę o jakieś porady, podpowiedź. Mój majster mówił, że nie trzeba nawet zabezpieczać tego poza przykryciem, ale średnio już mu wierzę. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.10.2022 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Przykryć tylko z wierzchu i solidnie spiąć lub dociążyć. Drewno ładnie przeschnie. Impregnować przed montażem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts