SniQ 11.07.2022 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Dzień dobry, Stoję przed wyborem GWC (jestem przed rozpoczęciem budowy). Wybór pierwsze padł na rurowy (chciałem puścić ziemią 2x25m równolegle rury giętkie 160 SOL-FLEX Ag), ale zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem by było GWC żwirowe/grzebieniowe - ogólnie wymiennik bezprzeponowy. Generalnie najbardziej obawiam się grzyba, ogólnie 'zapachu piwnicy' Czy mógłby wypowiedzieć się ktoś, kto używa GWC przez dłuższy czas jak to wygląda w praktyce? Czy odgrzybiacie rury?? Jakie macie rury? Z tego co widziałem dużo ludzi robi nawet kanalizacyjnymi, mnie osobiście bardziej przekonują rury z powłoką srebra. GWC rekuperatora. Instalację chciałbym zrobić samodzielnie. Grunt bardziej kamienisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.07.2022 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 GWC nie mam - ale zastanawiam się po co miałbym zakładać. Do chłodzenia latem odpada - przy upałach i tak będzie gorąco, zresztą u mnie klima od maja do września jest nie wyłączana i rachunek za klimę był w 2020 roku okolo 300zł. Znowu podobne pieniądze (tyle że w skali roku) generował rekuperator stojący w nieogrzewanym pomieszczeniu. Możliwe ze dzięki GWC zaoszczędziłbym okolo 100zł. Jeśli całość zamknie się poniżej 3k to jeszcze bym się zastanawiał. Wolałbym tą kasę przeznaczyć na lepszy rekuperator albo klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SniQ 11.07.2022 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Zapomniałem dodać, że całkowicie nie mam na myśli chłodzenia w lecie. Myśląc o GWC chciałbym zaoszczędzić zimą wprowadzając cieplejsze powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.07.2022 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Zaoszczędzisz podobnie, bo większość energii wyrzucisz wyrzutnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SniQ 11.07.2022 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 A pomijając kwestie oszczędności? Przede wszystkim w tym temacie chciałbym poruszyć kwestie higieny, utrzymania GWC. Jakieś problemy z niemiłym zapachem, grzybem, wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts