Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

Zaraz , zaraz KZE.... Ty już masz stan ZERO ????

SUPER - Gratulacje !!! :lol:

Co planujesz dalej w tym roku????

Dzięki. Nie wiedziałeś? :o :o

W tym roku: niech mury pną sie do góry!!! 8) 8)

Już mam 4 warstwy pustaków wymurowane, dziś idzie druga dostawa pth i jedziemy dalej... Dziś zamieszczę zdjęcia. 8)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KZE-inwestor pełną gębą-i w dodatku murarz amator,zaznacz ten wymurowany przez siebie bloczek porothermu,będzie to punkt odniesienia do dalszych postępów na budowie.Gratulacyjki!! :p :p

Dzięki, dzięki.. Pamietam to pierwszy pustak w czwartym rzędzie w ściane między garażem, a pokojem... :wink:

"Mój" bloczek fundamentowy jest pod wejściem do garażu... 8)

Trzymam kciuki za jak najdłuższą ciepłą jesień, korzystajcie z wyjątkowego listopada i budujcie, budujcie, budujcie ....... :)

Na: http://meteo.pl/ jest prognoza kilkudniowa, ale co jakiś czas są komentarze z dłuższą prognozą - polecam

tomasz

Dzięki. Będę śledził prognozę pogody nie tylko w tv, ale i w necie.. 8)

Ciekawe, że do podciągów i wieńca zamówili deski 3,5cm... Ponoć standardowe 2,5cm są za cienkie i wieńca, nadproża nie wyjdą OK. Niby mała różnica w grubości, ale za to 3,5-4cm deska to dostępna jest tylko w tartaku... Składy budowlany zazwyczaj mają 2,5cm... A to oznacza, że są dodatkowe wydatki... Oby tylko te wydatki nie poszły na marne i rzeczywiście nadproża i wieniec wyszły OK..

1cm grubosci deski to nie mała rożnica.. ale ogromna... i dziwie się że nie mozesz ich dostać w normalnym składzie ze materiałami budowlanymi, u mnie były od ręki...z tym ze potrzebowałem ich (grubosc 4,5cm) nie na szalunki, ale do rusztowania, zeby bylo mozna pewnie stac na nim 8m nad ziemią...

pozdr

m.

No te deski na rusztowania też bedą używane.. A akurat w hurtowni w której kupuję mają tylko 2,5cm. Do drugiej nie zadzwoniłem... :oops: Poszedłem na łatwiznę, bo wykonawca powiedział, że może mi załatwoć za 600pln za 1m3.. Dużo dałem?

No te deski na rusztowania też bedą używane.. A akurat w hurtowni w której kupuję mają tylko 2,5cm. Do drugiej nie zadzwoniłem... :oops: Poszedłem na łatwiznę, bo wykonawca powiedział, że może mi załatwoć za 600pln za 1m3.. Dużo dałem?

a potrzebujesz az 1m3 tych desek? to wbrew pozorom sporo..

Potrzebuję ok.4m3... :( Przecież będą szalować podciągi i strop. Całość będzie naraz zalewana... :cry:

Potrzebuję ok.4m3... :( Przecież będą szalować podciągi i strop. Całość będzie naraz zalewana... :cry:

4 m3 na strop, jeżeli masz monolit, to trochę za mało.

U mnie poszło ponad 6 m3 i to cieńszych desek.

Tych grubszych to pójdzie z 9 m3.

Ale nie daj się namówić na te deski.

Zwykłe deski 2.5 cm spokojnie wystarczą - przecież wszyscy tak robią i jakoś się trzyma.

Może chcą mniej dać stempli.

Kup zwykłe i niech tak robią żeby było dobrze.

4 m3 na strop, jeżeli masz monolit, to trochę za mało.

U mnie poszło ponad 6 m3 i to cieńszych desek.

Tych grubszych to pójdzie z 9 m3.

Ale nie daj się namówić na te deski.

Zwykłe deski 2.5 cm spokojnie wystarczą - przecież wszyscy tak robią i jakoś się trzyma.

Może chcą mniej dać stempli.

Kup zwykłe i niech tak robią żeby było dobrze.

Mam mieć terriva. Stemple pożyczam (gratis) od wykonawcy. To może dlatego tyle tych desek chce? Ale kierownik potwierdził, ze 3.5-4cm lepiej wziąć.

A co potem z tymi deskami? Palić w kominku? Bo przecież na wiźbę nie nadają się, gdyż nie są odpowiednio zabezpieczone... :roll:

ja do desek mam inne zdanie - u mnie były tylko 2,5 cm i wieniec jest powypychane we wszystkie strony - skuwanie tego dziadostwa i równanie scian żeby potem ktoś chciał to ocieplić to tez nerwy i koszty :evil: :evil: :evil: - jeśli ktoś by mi to sensownie wytłumaczył że mają być grubsze to teraz pewnie bym się zdecydowała :-?

Inna sprawa że mój wykonawca wszystko sknocił więc i może to żle powypierał albo zarzadko pozabijał i dlatego powypychało wieniec na zewnątrz - ale żadna deska nie strzeliła 8)

Dechy rzeczywiście po betowaniu podobno na wiel sie nie nadają - podobno :-? generalnie gróbsza decha idzie na pas podrynnowy w sumie też troche metrów ale musi byc jednej szerokości (u nas 15 cm)

Generalnie z tak zaimpregnowanego drewna ja zamierzam zadaszyć śmietnik, zrobić budę dla psa i itp (zastanawiam się nad zrobieniem rusztowania dla podbitki - przeciez to miejsce jest mniej narażone na wilgoć więc może), przydały się teraz tez do szalowania ogrodzenia - no a z paleniem w kominu - IGLAKAMI W KOMINKU :o :lol: :o - widze jednak że w praktyce sąsiedzi palą nawet paletami :-? tylko gwoździ terzeba sporo wybierać :lol: :lol: :lol: - tez nie mam pomysłu na stertę palet na naszym poletku :-?

Ale wielką radochę robią też rodzinne ogniska na świerzym powietrzu, mogą być poszerzone o grono znajomych 8) :lol: 8)

ja do desek mam inne zdanie - u mnie były tylko 2,5 cm i wieniec jest powypychane we wszystkie strony - skuwanie tego dziadostwa i równanie scian żeby potem ktoś chciał to ocieplić to tez nerwy i koszty :evil: :evil: :evil: - jeśli ktoś by mi to sensownie wytłumaczył że mają być grubsze to teraz pewnie bym się zdecydowała :-?

Inna sprawa że mój wykonawca wszystko sknocił więc i może to żle powypierał albo zarzadko pozabijał i dlatego powypychało wieniec na zewnątrz - ale żadna deska nie strzeliła 8)

Dechy rzeczywiście po betowaniu podobno na wiel sie nie nadają - podobno :-? generalnie gróbsza decha idzie na pas podrynnowy w sumie też troche metrów ale musi byc jednej szerokości (u nas 15 cm)

Generalnie z tak zaimpregnowanego drewna ja zamierzam zadaszyć śmietnik, zrobić budę dla psa i itp (zastanawiam się nad zrobieniem rusztowania dla podbitki - przeciez to miejsce jest mniej narażone na wilgoć więc może), przydały się teraz tez do szalowania ogrodzenia - no a z paleniem w kominu - IGLAKAMI W KOMINKU :o :lol: :o - widze jednak że w praktyce sąsiedzi palą nawet paletami :-? tylko gwoździ terzeba sporo wybierać :lol: :lol: :lol: - tez nie mam pomysłu na stertę palet na naszym poletku :-?

Ale wielką radochę robią też rodzinne ogniska na świerzym powietrzu, mogą być poszerzone o grono znajomych 8) :lol: 8)

Czyli zakup 3.5-4cm deski może jednak być uzasadniony... :wink:

Podniosłeś mnie na duchu! 8) Tylko te koszty... :roll: 2,5cm są wyraźnie tańsze... :-?

I nadal nie mam pomysłu co zrobić z tą przyszłą stertą dech.. Może rzeczywiście ten śmietnik i/lub podbitka...? :roll:

Ale pomysł ze spaleniem tez mi się podoba... 8)

ODPAD MUSI BYĆ !!!

I TEGO ŻADNE Z NAS NIEZMIENI :evil: :lol: 8) :-?

a ile tych desek onic chą żebyć kupił - wszystkie to ile (bo może niedoczytałem :oops: )

dopytaj sie czy potem je wykorzystają ( czy można) na pas podrynnowy i podbitkę? - bo na smietnik i bude to dużo niezużyjemy :lol: :lol:

Wspominali coś o więźble, ale jakoś te deski nie pasują mi na wiźbę. Przecież wszędzie piszą, że na więźbę to tylko drewno sezonowane, impregnowane itp... A takie deski to wyglądają ładnie, ale chyba nie spełniają tych norm... :roll:

może zapytaj się czy wystaczy częściej powypierać - ale to znowu więcej krótkich dech (cienkich) ci zużyją i zostanie :-? to może na jedno wyjść - może mają swoje szalunki jak mają stęple 8)

Muszę spytać się, czy mają własne szalunki!! Ten pomysł mi się podoba... 8)