Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

KZE i cos Ty narobil :p :p

12 miesiecy szukania projektow - wybierania

a tu podajesz link do swojego .. :p

3 dni i decyzja ;) - wlasnie kupilem LK&343 :D :D :D

Super gratuluje!

Trzeba było najpierw ze mną spotkać sie i obejrzeć co ja kupiłem... :lol: Ale skoro spodobał się to tym bardziej cieszę się. Wersja z podwójnym garażem? Jesli tak to od razu dowiedz sie jaką szerokość planują. Bo mi przysłali z szerokością chyba 5.60 i architekt adaptujacy powiększał mi... Ale tak to bardzo cieszę się 8) To gdzie stanie "bliźniak" do domku z ul. Sprawnej? :wink:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie bede robil zmian u nich. najblizsze terminy maja na luty - zarobieni sa.

tak jak jest projekt na stronie tak bedzie u mnie stal na dzialce (gora - polnoc)

zmian troche bedzie (jak sie je bedzie dalo wprowadzic ;>)

przeniesienie lukarny ze strony polnocnej na zachodnia (na polnocnej polaciowki),

przedluzenie garazu

powiekszenie pom gospodarczego w garazu - zmiana funkcji na kotlownie (ps. jaka dlugosc ma garaz? zastanawiam sie nad przesunieciem scianki dzialowej garaz/pom gospodarcze ok 1m "w dol")

obnizenie stropu nad garazem do 2.40

dorzucenie polaciowek do pom. nad garazem

likwidacja tarasu jak i wyjscia na niego od strony polnocnej

taras od strony zachodniej, dolozenie drzwi tarasowych na srodku sciany zach.

moze jeszcze podniesienie (troche) scianki kolankowej

dom bede stawial w Serokach Parcela - ok 30km na zachod poznanska (10km za bloniem)

jesli chodzi o ogladniecie Twojego domku bardzo chetnie sie wprosze na wizje lokalna ;))) czesc rodziny to wzrokowcy - jak nie zobacza w 3d to nie uwierza ;) - moze wpadna nam jeszcze jakies pomysly na zmiany w projekcie ;)

ps. kupowales od nich kosztorys? czy robiles swoj?

przeniesienie lukarny ze strony polnocnej na zachodnia (na polnocnej polaciowki),

likwidacja tarasu jak i wyjscia na niego od strony polnocnej

taras od strony zachodniej, dolozenie drzwi tarasowych na srodku sciany zach.

To nie powinno być skomplikowane.

przedluzenie garazu

chyba poszerzenie..

powiekszenie pom gospodarczego w garazu - zmiana funkcji na kotlownie (ps. jaka dlugosc ma garaz? zastanawiam sie nad przesunieciem scianki dzialowej garaz/pom gospodarcze ok 1m "w dol")

Ja zamieniłęm jeden z pokoi na dole na kotłownię i przejście z garazu do domu.

Garaż ma długość 7.30 (efektywnie w środku)

Zrobienie kotłowni w tym pomieszczneiu? - no nie wiem.. dostep do kotłowni tylko z garazu i brak przejścia z garazu do domu spowoduje, ze bedziesz miał gorszy nadzór na piecem. Ja w garażu chcę zrobić mały kibelek.

obnizenie stropu nad garazem do 2.40
dorzucenie

Ja tak miałem mieć, ale za późno o tym powiedziałem wykonawcom i będę miał 2.65... :cry:

polaciowek do pom. nad garazem[/quote

Oj tak! Przy podwójnym garazu hobby room u mnie ma 43mkw i bedę miał chyba 2 razy po 2 okna połaciowe (na dachu od strony fronu i od strony podwórka) Tak by w razie czego, mogłbym podzielić ten hobby room na 2 pokoje.

moze jeszcze podniesienie (troche) scianki kolankowej

w pomieszczeniach mieszkalnych mam mieć 1-1.1m, a w hobby room 0.9m. Ale jak obniżysz strop nad garażem do 2.4m to będziesz miał piękny duzy hobby room.

dom bede stawial w Serokach Parcela - ok 30km na zachod poznanska (10km za bloniem)

To sąsiadami raczej nie będziemy... :(

jesli chodzi o ogladniecie Twojego domku bardzo chetnie sie wprosze na wizje lokalna ;))) czesc rodziny to wzrokowcy - jak nie zobacza w 3d to nie uwieza ;) - moze wpadna nam jeszcze jakies pomysly na zmiany w projekcie ;)

Zapraszam do mnie na Białołękę. Chocby i w styczniu. Choć teraz to tylko wylany strop, ale ogólnie jak będzie wyglądał dom mozna zauwazyć.. 8)

ps. kupowales od nich kosztorys? czy robiles swoj?

Nie kupowałem. Kosztorys sam zrobiłem sobie na podstawie danych z internetu...

Chciałbym zmieścić się w 300tyś... Ale ile wyjdzie, to jeszcze nie wiem. Na razie idzie OK.. 8)

chyba poszerzenie..

no,,, racja ;))

Ja zamieniłęm jeden z pokoi na dole na kotłownię i przejście z garazu do domu.

ja musze miec 2 pokoje na dole

czyli moge go spokojnie o 1 - 1,5m skrocic wewnatrz

Zrobienie kotłowni w tym pomieszczneiu? - no nie wiem.. dostep do kotłowni tylko z garazu i brak przejścia z garazu do domu spowoduje, ze bedziesz miał gorszy nadzór na piecem. Ja w garażu chcę zrobić mały kibelek.

zdecydowalismy, ze bedzie piec na ekogroszek, niestety gdzies ten wegiel trzeba trzymac, oraz wegiel czysty nie jest, dlatego chce przeniesc kotlownie do tamtego pomieszczenia.

Zapraszam do mnie na Białołękę. Chocby i w styczniu. Choć teraz to tylko wylany strop, ale ogólnie jak będzie wyglądał dom mozna zauwazyć..

bardzo dziekuje ;) na pewno skorzystam(y) ;))

Chciałbym zmieścić się w 300tyś...

ja nastawiam sie na 350tys. jak bedzie mniej to + dla mnie.

350tys to mieszkanie 75m na jelonkach - nie stac mnie ;)

pozdrawiam ;)

czyli moge go spokojnie o 1 - 1,5m skrocic wewnatrz

Zalezy jak duży (duże) tzn. długi samochod masz... Normalny ma ok. 4,5 a np. Audi A6 kombii to 5m, a przecież trzeba mieć ok. 0.5m z tyłu i 0,5m z przodu.. Tak więc wszystko zalezy od tego czym jeździsz... :wink:

350tyś? - żeby tylko więcej nie wyszło, bo więcej to na prawdę nie będe miał... nawet z kredytem.... :(

Tak więc jak zdecydujesz się na odwiedziny to od razu dawaj znać. Należę do osób toważyskich tylko zalatanych, tak więc podstawowy problem to może być tylko termin.... :roll:

Ale jak już raz pokaże Wam działkę to możecie oglądać moje włosci nawet beze mnie, gdyz nie sa ogrodzone... 8)

Nie jest mi potrzebny garaż o wysokosci 2.40m. Brama garazowa ma 2.20 i 20cm na mechanizm do zamykania bramy to świat i ludzie. Natomiast nad garażem mam mój hobby room. A jesli obniże wysokość garażu to wtedy automatycznie powiększyłaby mi się ścianka kolankowa i miałybm bardziej uzytkowy hobby room...

wg Ciebie garaż (w bryle) 4,25 na 5,90 to mało czy dużo. Tam mają stać jeszcze rowery i takie tam inne rzeczy.

Rozumiem, że chodzi Ci o szerokość. Bo nie za bardzo wyobrażam sobie garażu o wysokosci 5.90m... Ciężarówki to ja nie posiadam..

Dla 1 samochodu garaż szerokości 3m jest OK. Dla 2 samochodów 5,50 to minimum. A od 6.00 mozna mówić, że ma sie dosyc szeroko. Tak więc jesli masz 1 samochód i poszerzasz z 4.25m na 5.90m to jak najbardziej zmieszczą Ci się różne dodatki typu rower... 8)

mr skoku i kze już rozumiem czemu chcecie obniżyć strop. Faktycznie macie dobry pomysł.

kze my w projekcie (jak uda mi się go zeskanować to wkleję do dziennika) mamy garaż w bryle, który ma wymiary 4,25 szerokości i 5,90 długości. Wysokość taka jak całego partetu 2,70. Moglibyśmy go jeszcze wydłużyć ale to by było kosztem sypialni, która i tak jest najmniejsza. Więc raczej chyba tak zostanie.

Trochę się nie zrozumieliśmy.

A co panowie będą robić w swoich HOBBY ROOMach??? :p

Trochę tu nie zaglądałem a tu takie ładne sopelki :D . Może wstawić okna, do tego klima i można oprowadzać wycieczki? Będzie kasa na dalszą budowę 8)

Co do garażu... mam obecnie 2 wysoki na 2,8m i powiem, że jakby miał 3m to by było idealnie. Już piszę dla czego - w garażu trzymam rowery co chyba jesj oczywiste. By nie zajmować niepotrzebnie przestrzeni założyłem takie fajne wieszaki (kupiłem w IKEI - można zobaczyć na fotkach w dzienniku). Przy obecnej wysokości rowery schodzą trochę nisko co ogranicza mi mozliwość wstawienia pod nimi regału (przynajmniej tak wysokiego jakbym chciał). Wadą jest to, że tylko ja mogę je ściągać. Jednak obniżenie garażu poniżej tego co mam spowodowało by, że wieszaki pozbawione by były sensu - lepiej je stawiać na dole bo i tak pod nie mało co by wchodziło.

To takie moje przemyślenia, ale i tak już nic nie zmienisz...

W hobby room, który ma mieć po podłodze 43mkw, a netto to 28-30mkw ma być stół do bilarda i sprzęt od siłowni. Tylko najpierw musze wybudować dom...

A w temacie garazu 2.70 to ja mam 170cm i zasieg ramion do 210-220... A dalej to bez drabiny ani rusz... :-?

Obejrzałem Twoje zdjęcie Rafałek. Fajne, ale czy ściana nie pobrudzi się od rowerka? Chyba trzeba by było moze dać kafelki na ściane...

Rafałek, nie tynkujesz domu?

Obejrzałem Twoje zdjęcie Rafałek. Fajne, ale czy ściana nie pobrudzi się od rowerka? Chyba trzeba by było moze dać kafelki na ściane...

Rafałek, nie tynkujesz domu?

Nie nie brudzi się, rower na tym tak można powiesić, że może praktycznie niedotykać ściany lub tylko krawędzią pedała.

Co do tynkowania - chętnie to zrobię tylko powiedz skąd na to wziąść kasę? :roll: Jak uda mi się wydębić zwrot to pójdzie na ogrodzenie i wiatę, ale na tynkowanie... chyba zabraknie. :cry: Trzeba dalej oszczędzać.

Rafalek, a nie jest Ci zimno?

Zimno? :o W domu mam 20-22 stopnie. Jeśli temperatura nie jest niższa niż -1 - -2 stopnie to po rannym lekkim przepaleniu do 17-18 nie spadnie więcej niż do 20 stopni.

Ty masz 3W lub 1W? Jesli tak to masz już ocieplone i nie musisz tynkować... To wszystko tłumaczy...

kze

otrzymalem projekt ;)

moze sie czepiam, ale ..

czy zauwazyles, ze na rzucie parteru jest napisane:

powierzchnia uzytkowa- 119,93 m2 + 21,77 m2 (garaz + pom. gosp.)

ale ciut wyzej jest pow. uzytkowa parteru - 85,14

rzut poddasza - pow uzytkowa poddasza 46,67

85,14 + 46,67 = 131,81 (+ garaz i pom. gosp.)

rowniez nie wspomne, ze na stronie www biura jest napisane, iz dom ma powierzchnie 140m2 (nie uwzgledniajac pow. garazu i pom. gospodarczego).

zrazilo mnie rowniez to, ze do pobrania doliczyli koszty przesylki - ale ok - nie bylo napisane, ze wysylka na ich koszt - moge to przebolec

ale koszt wysylki projektu to 19zl - a pobranie wpisali 1530zl. 11zl w plecy.

i to zamierzam jutro z nimi wyjasnic .. nie chodzi przeciez o kwote ale o fakt.

projekt mial kosztowac 1500zl a nie 1511.

ps. ile Ci wyszlo bloczkow betonowych na sciany fundamentowe?

Ja kupiłem projekt z pojedyńczym garażem za 1300pln, a aneks zwiększający garaż do dwustanowiskowego za 300pln... :roll:

Byłem u nich w biurze w Krakowie. Rozmawiałem z architektem. On sam nie wie ile ma mkw... :o :x Powiedział, że jest tyle metrów ile komputer policzy... Nie mówię, tez o tym, że powierzchnia uztkowa była za każdym razem inna tzn. inna w jednym czasopismie, inna w drugim, a inna jak byłem w biurze, a inna jak mi przysłali... :evil: :-?

Jak poszerzyłem garaż do 5.80 i zmieniłem ścianę z 1W (44cm) na 2W(15cm+12cm) to mi wyszło, ze garaż ma ok. 43-44mkw (5.90 na 7.40), a powierzchnia mieszkalna ok. 100-105mkw. W ich wyliczeniach mój hobby room jest traktowany jako strych :o (43mkw po podłodze i 28-30mkw pow uzytkowej :evil:)... Ile za wysyłkę to nie pamiętam. Za bardzo byłem przejety... :lol:

Ilość bloczków fundamentowych? Nie pamiętam. Chyba 2tyś sztuk po 1,90pln. W projekcie było 3tyś, bo to zalezy jak będziesz kładł czy dłuższym bokiem od zewnątrz, czy średnim. Dłuższym daje się, gdy będzie ściana 2W. Ściana nośna ma 25cm i ona musi mieć na czym stać, a ocieplenie i tak jest przyczepione do ściany, więc nie opiera sie na scianie fundamentowej. Generalnie zauwaź, że projekt jest ciut przewymiarowany np. B20 na ławy, więźba za grube krokwie, belki itp.

Jeśli mogę coś zasugerować ,to zwróccie uwagę na podciąg w pokoju dziennnym -jadalnia -belka wchodzi dokładnie w światło okna (u mnie tak było i w ostatniej chwili okno zostało przesunięte bliżej kuchni) co w przyszłości uniemożliwi powieszenia karnisza -niby nic ale Wasze Małżonki pewnie byłyby smutne :cry:

http://www.dom-jednorodzinny.pl/files/products/46_parter.jpg

W planach jest parę błędów ale czujne oko fachowca lub czujność inwestora je wychwyci .Bądzcie czujni !!!!!

:D