Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

To kiedy ruszasz pełną parą?

Wiesz, aktualnie to jest kawałek łąki.. :( W połowie roku mają być podciągane media.. Nie chcę budować na prądzie tymczasowym itp. Nie mam za dużo pieniędzy (czyli pewnie jak wszyscy :wink:), więc nie chcę nic robić tymczasowego, tylko docelowe np. ogrodzenie.

Dlatego pewnie rozpocznę zabawę w drugiej połowie roku. Teraz zajmuję się papierkami. Tak więc pewnie do połowy roku będę miał pozwolenie. A wtedy myslałem o wylaniu fundamentów i stanie tzw. zero. A na wiosnę 2006 ruszyć pełną parą i wigilę 2006 spędzać już we włanym domu... 8)

Rozmrzyłem się....

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....A na wiosnę 2006 ruszyć pełną parą i wigilę 2006 spędzać już we włanym domu... 8)

Rozmrzyłem się....

I o to wlaśnie chodzi,żeby marzyć i spelniac swoje marzenia :p :p

Powodzenia w ich spelnianiu :p

Dzięki za dobre słowo! W czasie budowy są jak najbardziej wskazane... 8)

Czymże byłoby życie bez marzeń? :-?

miałem stawiać mały domek, a tu zrobiło się 170mkw powierzchni uzytkowej... A po podłodze to będzie ok.90 (parter)+90 (poddasze)+40 (hobby room)=220mkw + garaż 40mkw... Straszne...

U mnie było podobnie - miało byc max. 150 m2 a wyszło 210 uzytkowej i 260 całkowitej - ja nie wiem skąd się w człowieku bierze tyle ekspansywności ??? :wink:

No to teraz czeka Cię PnB - powodzenia

J

Ciekawe jest to, ze jak szukałem działki to z czasem zacząłem schodzić z metrażem, a z domem było odwrotnie.. :-?

PS

Ostatnio przemieżyłem kilka razy te moje 25m działki i .stwierdziłem, że kurcze ... nogi mogą zaboleć od takiego chodzenia.. Mam nadzieję, że od chodzenia po domu nie będą mnie bolały nogi.. :lol:

napisze Ci ja wyglądały u mnie badania "geologiczne", podobnie jak Ty pojechałem któregoś dnia do mnie na działkę.. wykopałem trzy dziury w ziemi, w miejscach które wskazał mi architekt, wszystkie trzy wykopy po metrze... a w dno każdego wbiłem młotem rurkę o długości równiez metra..... i tym sposobem wiedziałem co mam na głębokości dwóch metrów... moje "badania" wykazały, że jest piasek, piasek i jeszcze raz piasek.. drobniutki.. idealny... na głębokości dwóch metrów lekko wilgotnawy

Za murarkę to chyba nie wezmę się, ale jako pomoc murarza to morze uda mi się dorobić... :lol: Może majster zgodzi się bym podawał mu cegły... :roll:

Najważniejsze, że grunt jest OK i woda nie podchodzi.. Może na POS zdecyduję się? :roll: Ponoć są już takie dla których potrzeba 5-7mkw... :o

A ja jeszcze do metrów się odniosę- to chyba jakaś prawidłowość większość z nas zaczyna od maleństwa...a potem to rośnie, rośnie, rośnie i wszystko jest potrzebne. A budować coś co się nie podoba, nie spełnia marzeń, oczekiwań to lepiej kupić mieszkanie...A .DOM TO DOM I KROPKA Ma być taki jaki ma być. pozdrowionka...

A ja jeszcze do metrów się odniosę- to chyba jakaś prawidłowość większość z nas zaczyna od maleństwa...a potem to rośnie, rośnie, rośnie i wszystko jest potrzebne. A budować coś co się nie podoba, nie spełnia marzeń, oczekiwań to lepiej kupić mieszkanie...A .DOM TO DOM I KROPKA Ma być taki jaki ma być. pozdrowionka...

Dom to dom i nie może mieć wielkości mieszkania! :lol: Aczkolwiek na forum sa osoby, które budują domy o wielkośc ok.100mkw... Twierdzą, ze nie chcą spłacać kredytu do emerytury... :lol:

Myślę że wielkość domku uzależniona jest w pewnym sensie od poniesionych doświadczeń mieszkalnych.... W pewnym wieku ( moim, średnim, no może ciutkę więcej)Albo realizujemy marzenia , alb kicha ...nic nie robimy!!!Albo będę pławić się w luksusach powierzchniowych ( skąd inonąd niezbędnych) albo nie będę ponosiła ryzyka budowy , kredytu itp.Spokojnie ,to mogę dalej mieszkać w bloku i nie oczekiwać niczego innego- wegetować!! :x :cry:

Ale rozumiem również tych co budują " maleństwa" Lepiej ciasne ale WŁASNE-po prostu inna dojrzałość i inne możliwości-Myśmy takich po prostu nie mieli- A szkoda :( :(

Kze! poczytałam Twój dziennik! Fajnie! Mam nadzieję, że już niedługo też będę mogła stanąć na ziemii i powiedzieć, że jest moja!!

Gratulacje!

Pomysł z kopaniem rowów i sprawdzeniem, co jest pod spodem jest świetny!!!

Dzięki. Architekt mi podpowiedział. :lol:

A co do wielkości: to tak jak jest w moim podpisie:

"Dom to jeden wielki kompromis pomiędzy kosztami, możliwościami i naszymi potrzebami. "

Tak więc trzeba marzyć, realizować marzenia, ale nie wymyslać niestworzonych rzeczy (nierealnych np. nigdy nie bede prezydentem USA - ale specjalnie tym się nie martwię.. :lol:)

• 4 weeks później...
Jak widzę mieliście radochę z tymi dołkami :D :D , a co dalej??

Będziecie zakładać siatkę czy może inne ogrodzenie?

Pewnie, że mieliśmy radochę!! 8) 8)

Będzie siatka. Ogrodzenie bez podmurówki. Jesli w przyszłości bedzie potrzeba (np. pies będzie podkopywał lub przechodził) to zrobimy coś na kształt podmurówki. Generalnie zostawiamy sprawę ma przyszłość i chcemy ogrodzić działki na czas budowy. Ponieważ Rafal9 już za tydzień rozpoczyna budowę to już swoją grodzi. Ja mogę jeszcze chwilę poczekac, bo nie mam PnB..