Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo słuszna uwaga Ew-ki!!! Gratulacje, za czujność. 8)

mr_skoku - jeśli umieścisz taras w taki miejscu jak narysowałeś to zniknie Ci jadalnia... tzn. stołu nie będziesz mógł mieć w tym miejscu. Rozumiem, że balkonik zostawiasz w tym samym miejscu? Generalnie sugerwałbym wujscie na taras umiejscowić bardziej w salonie i mieć jedno oko na pograniczu jadalni i kuchni... Ja mam wersje taka jaką wkleiła Ew-ka...

A i jeszcze jedno. Ja będe miał drzwi od spiżarni od strony kuchni, a nie od strony holu...

ten z lewej strony dostanie 1 polaciowke, a ten z prawej prawdopodobnie 2.

w tych pokojach generalnie bedzie sie spalo.. chyba ;)

chce przeniesc balkonik poniewaz w moim przypadku bedzie on na polnoc i na sasiada, a po zmianie bedzie na zachod i na ogrod - od zachodniej sciany zostanie mi jeszcze jakies 20 - 25 metrow dzialki.

ten z lewej strony dostanie 1 polaciowke, a ten z prawej prawdopodobnie 2.

w tych pokojach generalnie bedzie sie spalo.. chyba ;)

chce przeniesc balkonik poniewaz w moim przypadku bedzie on na polnoc i na sasiada, a po zmianie bedzie na zachod i na ogrod - od zachodniej sciany zostanie mi jeszcze jakies 20 - 25 metrow dzialki.

Czyli te 2 pokoje po 20mkw bedą miały po 2 okna połaciowe?

Wg mnie to mało. 1 okno połaciowe to ok. 0.8m na 1.4m Powierzchnia tego okna to 1,12mkw. 2 takie okna to 2,24mkw. Stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi powinien wynosić 1:8-1:10. A 2.24/20= 1:11 Mało...

ten z lewej strony bedzie mial 1 polaciowke, dostanie przeciez jeszcze balkonik ;). z tym prawym mysle, ze bedzie ok. moj kuzyn zaadaptowal sobie poddasze w domku na mieszkanie (ok 40m2 uzytkowej), ma 3 polaciowki, z czego tylko 2 oswietlaja pomieszczenie "ogolne". trzecia polaciowka jest w oddzielonej sypialni.

i jest ok - nie jest za ciemno.

ale jeszcze nic nie przesadzam, jutro mam pierwsze spotkanie z architektem, zobacze co on zaproponuje

Pododawaj połaciówek - to jest moja rada. W hobby room dołóż okien. Ja będę miał 4 połaciówki. 4 takie okna powinny dać odpowiedni stosunek, czyli ok.1:10. Mam nadzieje, że nie będę miał za bardzo mrocznego hobby room'a :wink:

jedno okno połciowe -to troszkę mało światła .Tak mamy niestety w jednym pokoju i ewidentnie jest mniej dziennych promieni ,mimoze jest na południe .W drugim sa dwa -jedno na południe ,drugie na zach i jest o wiele jaśniej.

KZE- badzo dobrze ,ze jednak dajesz okna w hobby room -nie ma to jak naturalne światło :D

kze a jak ja mam okno szer. 180 na wys. 150 to wychodzi 2,70 / 15,68 (powierzchnia pokoju) = 0,17 to jak będzie jasno?

Pozdrawiam Aga

No pomieszczenie będzie bardzo ciut niedoświetlone.. :-? Ale.. :roll: jeśli to będzie Wasza sypialnia to w sumie może nie będzie tak źle.. :wink: Jeśli to pokój dziecka to niebardzo.. Zalezy od przeznaczenia. Poza tym będzie się dużo paliło światła w takim pokoju, jesli będzie się tam dużo przebywało. A jesli od strony północnej jest to może być rzeczywiście bardzo ponure pomieszczenie.. :cry:

jedno okno połciowe -to troszkę mało światła .Tak mamy niestety w jednym pokoju i ewidentnie jest mniej dziennych promieni ,mimoze jest na południe .W drugim sa dwa -jedno na południe ,drugie na zach i jest o wiele jaśniej.

KZE- badzo dobrze ,ze jednak dajesz okna w hobby room -nie ma to jak naturalne światło :D

Miło, że podoba Ci się mój wybór. 8)

Nie wiedząc co zrobić posłuchałem się rad wujka-architekta... :wink:

a i jeszcze jedno -połaciówki mają straszną wadę zimą :evil: Obecnie są zasypane śniegiem i w pokojach na poddaszu jest mroczno :roll:

Bo jesliby snieg nie zalegał to by oznaczało, że ciepło ucieka przez okno... :wink: Tak więc masz bardzo dobrze zaizolowane i brak mostka termicznegi! 8) Pogratulować.

Natomiast słyszałem o próbach odśnieżania połaciówek lub umieszczania kaloryferka pod połaciówką. Wtedy część ciepła uchodziłaby oknem... Tak więc niestety tutaj jest przewaga lukarn na połaciówkami.... :( Ale może w hobby room jakoś poradzę sobie i będę zapalał światło lub nie bede za często tam przebywał... :lol:

kze

napisales w dzienniku, ze scianke kolankowa masz 90cm.

chyba mamy rozne projekty :roll: :roll: bo ja w swoim projekcie mam 65cm :o

i chce ja podniesc do 100 - 110cm

zastanawiam sie jeszcze nad podniesieniem pomieszczen na parterze o 1 bloczek- 267cm to troche malo - jesli mam jeszcze zrobic sufit podwieszany i schowac w nim rury do wentylacji.

Nie mamy różnych projektów, tylko podczas adaptacji podniosłem sciankę kolankowa do 90cm, a generalnie zamierzam do 110cm - chcę mieć bardziej uzytkowe poddasze. W hobby room będzie 90cm. Natomiast, aby nic nie trzeba było zmieniać w więźbie to przy 90cm w hobby room musze dać 120cm na poddaszu.. Tak więc mam jeszcze 2 miesiace na zastanawianie się... :wink:

Wentylację tez zmieniłem z mechanicznej na grawitacyjna. Jesli podniesiesz o 1 bloczek to musisz uwzglednić to w schodach. A tam nie ma zaduzo miejsca. Ja w ogóle kombinowałem jak mogłem by nie mieć zabiegowych tylko jedno biegowe i po długich dyskusjach z architektem i oglądaniu róznych wersji schodów mam 1 stopień zabiegu, ale za to schody o 20cm przesuneły sie w głąb holu na poddaszu. Coś za coś. Jeśli nie przeszkadzają Ci schody zabiegowe i nie chcesz mieć za bardzo stromych to nie podwyższaj o 1 pustak / bloczek. Te 2.65 - to nie jest źle.. W końcu nie mamy na dole jakiegoś olbrzymiego salony, gdzie 2,65 powodowałoby efektu klaustrofobii...

No, ale decyzja nalezy do Ciebie. Ja wybrałem podwyższenie ścianki kolankowej i nie podwyższanie parteru.

no to wszystko jasne ;)

ja chce podniesc o ok 50cm - czyli wychodzi 110 - 115cm ;)

a jak obnize strop w garazu to tam bede mial super hobby room ;)

w garazu scianka kolankowa ma 25cm + 45cm (na rowno z cala gora) + 30cm (o tyle chce obnizyc strop w garazu) = 100cm :lol:

mam nadzieje, ze 240cm w garazu wystarczy na zmieszczenie bramy garazowej.

raczej bede podwyzszal pomieszczenia na dole - zostawiam went. grawitacyjna i gdzies te rury trzeba wsadzic. czyli wys pomieszczen bede mial taka sama jak przed podwyzszeniem ale juz z sufitem podwieszanym i schowanymi w nim rurami.

jak te sprawe rozwiazac ze schodami - tu musze posiedziec z architektem