Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

Zapomniałam:

Wymyśliłem, że może wyjscie z pomieszczenia gospodarczego zrobiłbym w ścianie na wprost wejscia, a tam gdzie teraz jest wyjscie to bym zamurował i od srony holu bym miał wneke 60cm na szafe przedpokojową, a od strony pomieszczenia gospodarczego miałebym wnekę ok. 50cm np. na wózek dziecięcy... I jak myslicie?

Ja bym nie chciała takiej wnęki z takim przeznaczenie, bo dzieci wyrosną z wózka i co :roll: :roll: :roll:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapomniałam:

Wymyśliłem, że może wyjscie z pomieszczenia gospodarczego zrobiłbym w ścianie na wprost wejscia, a tam gdzie teraz jest wyjscie to bym zamurował i od srony holu bym miał wneke 60cm na szafe przedpokojową, a od strony pomieszczenia gospodarczego miałebym wnekę ok. 50cm np. na wózek dziecięcy... I jak myslicie?

Ja bym nie chciała takiej wnęki z takim przeznaczenie, bo dzieci wyrosną z wózka i co :roll: :roll: :roll:

To wtedy w tej wnęce będę trzymał inne rzeczy lub regalik wstawię. Chodzi oto, że będzie wnęka do wykorzystania. A aktualnie nie mam pomysły gdzie trzymać wózek.

A wracając do tego pomieszczenia gospodarczego, to miał tu byc pokój. Ale tylko 10mkw i w projekcie piec gazowy był w łazience. Tak więc wymysliłem by ten pokój na dole przerobić na pomieszczenie gospodarcze (i jeszcze mam przejście do garazu.. 8)), tylko tego wyjscia z pomieszczenia nie przemyslałem...

W dodatku kwietniowym muratorze napisali, że jesli jest pomieszczenie gospodarcze z przejsciem do garazu to nie nalezy tam robić pralni, bo bedzie śmierdzieć... :cry: :-? No tak upadł mój pomysł umieszczenia tam pralki... A może jednak pozostawić tam pralkę? :o

W dodatku kwietniowym muratorze napisali, że jesli jest pomieszczenie gospodarcze z przejsciem do garazu to nie nalezy tam robić pralni, bo bedzie śmierdzieć... :cry: :-?

Ale chodzi o bezpośrednie sąsiedztwo tych pomieszczeń - przez ścianę??? Mama w domu ma piwnicę - garaż, kotłownia, pom. gosp., pokoik i pralnia. Pralnię łączy z garażem korytarzyk długi na 1,5m, drzwi są zamknięte tylko jedne i nic nie śmierdzi....

Co do wózka, jeśli potem będzie tam regalik, to spoko 8)

W dodatku kwietniowym muratorze napisali, że jesli jest pomieszczenie gospodarcze z przejsciem do garazu to nie nalezy tam robić pralni, bo bedzie śmierdzieć... :cry: :-?

Ale chodzi o bezpośrednie sąsiedztwo tych pomieszczeń - przez ścianę??? Mama w domu ma piwnicę - garaż, kotłownia, pom. gosp., pokoik i pralnia. Pralnię łączy z garażem korytarzyk długi na 1,5m, drzwi są zamknięte tylko jedne i nic nie śmierdzi....

Co do wózka, jeśli potem będzie tam regalik, to spoko 8)

No to mnie pocieszyłaś. 8) Może po prostu zrobię wyjście pod pralke. Szuszarka miała stać obok pralki pod oknem. Jak będzie śmierdzieć to przeniose pralkę gdzie indziej. Lub będe suszył w innym miejscu. W projekcie wymysliłem sobie na poddaszu pomieszczenia 2m na 2m koło łazienki. Niby ba potencjalną saune (tylko kiedy ja zbiore kase na tą saune, chyba na emeryturze... :-?) i może tam zrobe pralnię? Albo podziele to pomieszczenie na suszarnie i potencjalna sunę? :roll:

Mało miałem dylematów to rozpoczałem budowe domu... :wink:

To jest dobry pomysł - zrób to podejście, lepiej teraz niż potem rozwalać wszystko :-? Ja Ci mówię, że mamy pralnię od garażu dzieli 1,5m korytarzu i 1 drzwi i przez pawie 30 nic nie śmierdziało :p

Skoro przez 30 lat nie śmierdziało, to może mój pomysł nie jest taki głupi.. Tylko czemu napisali w muratorze kwietniowym, że jest to ryzykowny pomysł? :-?

Może u nich śmierdzi :wink: Ja bym zaryzykowała, bo takie pomieszczenie jest bardzo wygodne, u nas mi tego baaardzo brakuje :(

To nie masz pomieszczenia gospodarczego?

Chyba w takim wypadku zdecydowanie zaryzykuję. :wink: Kto nie ryzykuje ten nie siedzi w kozie... :lol:

kze życzę sobie w przyszłości i innym nwestorom aby budowniczy mylili się tylko o ten 1 cm na budowie,to byłoby idealnie bo jak czytam inne dzieniki to te różnice bywają bardzo płynne(czyt.od 5 cm w górę). :lol:

W sobotę robiłem audyt budowy i wyszło, ze tu jest 1cm, jedna ścianka nie trzyma kątów (ale to jest hobby room) i słup na parterze przechyla sie o 2cm w strone holu... Tak więc generalnie nie jest źle i audytor był bardzo zodowolony...

Niemniej ten 1cm dotyczy łazienki, która nie jest duża i tak akurat kazdy cm jest ważny... :lol:

No cóż dom to kompromis...................... :roll:

Zgadza sie, że to kompromis... No ale skoro nie jestem z domu Carringtonem to musze godzić się na kompromisy. I w takim wypadku należy kazdy mkw powieżchni domu dobrze wykorzystać (np. zamienić pokój na pomieszczenie gospodarcze) :wink:

Z tą zamianą to chyba jednak przesadziłeś :roll:

Czemu?

W projekcie były 2 pokoje + salon (na parterze). Ale brak był pomieszczenia gospodarczego i przejscia do garazu, a piec był umiejscowiiony w łazience na parterze. Tak więc zmieniłem.

A czemu przesadziłem?

Chodzi mi o to czy nie szkoda 1 pokoju,czy sobie to przemyślałeś i przespałeś się z tym pomysłem.Niczego nie chcę sugerować,to twój dom i ma tam być tak jak sobe wymarzyleś po mimo tych kompromisów. :lol: :lol: :lol:

Żona chyba ciut bardziej wolałaby 2 pokój, ale oprócz garazu nie mamy pomieszczeń gospodarczych.. :( A poza tym uzyskałem przejście do garażu, a w projekcie tego nie było... Poza tym ten piec w łazience nie jest zachęcajacy... :roll: