Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

Widzę, że praca wre na Waszej budowie. Jeszcze chwila i zaczniecie szukać płytek.

Czemu małżonka nie chce reku?

Płytki juz kupilismy.. :oops: Była wyprzedaż w Leroy i za 5tyś kupiliśmy 160-170mkw płytek, dekorów itp. Po prostu było czyszczenie magazynów..

Czemu nie chce reku? Bo nie chce powietrza z jakieś rury i nie ma to jak mroziaste powietrze.... :roll: Tylko kto będzie płacił za jej wietrzenie... :o

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tymi ginącymi puszkami pod gniazdka to widzę że standart . U mnie zniknęło pod tynkiem parę puszek i tylko dzięki porobionym wcześniej zdjęciom udało sie je znaleźć, ale czy wszystkie :roll: . Czasem mi brakuje gniazdek :roll: :roll: :roll:

Z tymi ginącymi puszkami pod gniazdka to widzę że standart . U mnie zniknęło pod tynkiem parę puszek i tylko dzięki porobionym wcześniej zdjęciom udało sie je znaleźć, ale czy wszystkie :roll: . Czasem mi brakuje gniazdek :roll: :roll: :roll:

Mi też dzięki zdjęciom udało się odnaleźć puszkę. Poza tym pamiętałem gdzie kazałem puszki zrobić... :wink:

Tak szybko nabargralam jak przeczytalam o tym zsypie, ze zapaskudzilam Ci dziennik :oops: ale juz wywalilam....

to pytania,

jaki masz przekroj tej rury zsypowej ?? jak to zostalo zrobione i czy masz to w jednym kawalku ?

30cm. Myślałem o 25cm, ale hydraulik akurat miał 30 i sytał sie czy może być. Zgodziłem się. Zobaczymy jak będzie sprawować się.

Na razie mam wstawioną rurę długości ok. 1m. Reszta zostanie dołączona. Czemu? Bo tynkarze nie mogliby wytynkować za rurą jakby była już zamontowana.

PS

Nie ma sprawy. Widać bardzo zaciekawił Cie mój dziennik.. 8)

fajna ta twoja rura zsypowa a ja nie mam... :roll: nic to... w terivie prosto sie dziury robi... :wink:

Dzięki. 8)

Ja zrobiłem ją podczas prac wod-kan, tak więc dawno po wylaniu stropu. Jak się zdecydujesz to (tak jak napisałaś) możesz później ją zrobić.. :wink:

kze, mam prosbe do Ciebie... jak bedziesz na budowie, to sciagnij swetr i przepusc przez rure :wink: jestem ciekawa czy 30 wystarczy, bo gdzies czytalam ze robia 40-stke.

OK. 8) Będę musiał wybrać jakiś bardzo zurzyty i brudny sweter.. :lol: Aktualnie gdzie się człowiek dotknie to jest tynk i pył... :roll:

O bramę się nie martw. Tak się skłąda, że moja brama dziś się "przyblokowała" w wyniku braku prądu - jakaś awaria w okolicy. Ja siedzę sobie w pracy, a tu żona wydzwania, że nie może wyjechać - przyjechałęm na ratunek i tłumaczę, że w razie czego to ma pociągnąć za taki sznureczek z czerwoną gałęczką i podnieść ręcznie, a żona na to, że OK, ale niedosięga. Jeśli masz podobną sytuację to od ręki przedłuż swój sznureczek, bo po co kobiety mają się niepokoić?

A bramę po tym zamknąłem na klucz, bo mimo zdziwienia kazaliśmy założyć dodatkowo zamek - pan się pytał po co, przecież blokuje napęd - a nam chodziło właśnie o takie sytuacje.

Pozdrawiam i trzymam kciuki. Mam nadzieję, że Wy takich przygód nie będziecie mieli.

Ja nie mam jeszcze zamontowanego napędu. A brama jest ponoć taka, że można ja otwierać i zamykać pilotem, ale z zewnątrz... nie można ją ręcznie otworzyć. Trzeba wejść do środka i coś odryglować. Niby bezpieczniej, ale cały czas się martwię jak nie będzie prądu to żeby otworzyć, to trzeba będzie biec i od wewnątrz coś odblokowywać.. :roll: :(

Testowałem bramę.

Od środka jest rygielek. Zdejmuje się rygielek i brama sam idzie do góry. Aby zamknąć muszą użyć ciut siły (tu jest jedyny minus tego rozwiązania, ale w końcu brama ma 5m na 2.2m.. :( ) by ją ściągnąć na dół i trzymając jedną ręką drugą wepchnąć rygielek. Ciekawe, że jak zarygluję bramę od środka to nie otworzę jej z pilota (jak włączą prąd)... Tak mi wyszło z obserwacji... Może jak będzie napęd to będzie można jakoś tak zamknąć, że po włączeniu prądu będzie mozna otworzyć..

PS

Ale kolor bramy podoba mi się. Złoty dąb jest ładny i komponuje się OK z oknami w kolorze złoty dąb. 8)

Witaj kze,

miło popatrzeć na Twoją budowę i domek, który robi się coraz piękniejszy.

Spodobało mi się to, że wszystkiego musiałeś spróbować , nawet na dachu siedziałeś :o .

Chyba już niedługo będziecie się wprowadzać, czyżby na Boże Narodzenie ?

Pozdrawiam i życzę powodzenia ! :D

P.S. Czy żonka zaczęła się już włączać w sprawy wykończenia ?

Dziękuję wszystkim którzy odwiedzili mój dziennik. A także tym, którym podoba się w moim domku. 8)

Mi też coraz bardziej podoba się.

Adriano Komputero - staram się wszystkiego spróbować, ale nie wszystko udaje mi sie. Nie próbowałem np. kłaść elektryki i hydrauliki... :oops:

Żona na razie zakupiła terakotę i glazurę oraz pracuje nad sprzetami z Ravaku... Ale ja musze doprowadzić do stanu developerskiego... :roll:

Przeprowadzka na wiosnę (np. Wielkanoc), bo Żona ma termin porodu drugiego dziecka na grudzień. A poza tym chciałbym troszkę skosztować przyjemności mieszkania w domku zanim bede miał większe rachunki i obowiązki w zimę... :wink:

krzycho_p - rozumiem, że chodzi o tynki wewnętrzne. Ja płaciłem robociznę + materiał 22pln / mkw. Teraz krzyczą już 24-25pln.. Istny kosmos... Tym wykonawcom to w głowach się poprzewracało od momentu jak weszliśmy do UE i spora grupa wyjechała...

Olkalybowa , Aga J.G - wpadajcie częściej!! Zawsze jesteście milej widziane.