dominikams 11.02.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Pewnie można dać takie dodatki antymrozowe do betonu, jakie daje się do zaprawy albo do stropu. Myślę, że to w zupełności wystarczy. Ale oczywiście ja też nie chcę ryzykować - dałabym dodatki i jeszcze grzała Ja do swoich wylewek może wypożyczę nagrzewnicę na dwa dni, potem z powrotem wstawi się kozuchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 11.02.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Na południu Polski temperatury dodatnie, na północy - mróz. My teraz grzejemy czym się da : kozą,nagrzewnicą i dmuchawą. Mimo to temperatura nie jest wyższa niż +5 stopni . Może to by wystarczyło , by jednak robić wylewki ? .Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.02.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Na południu Polski temperatury dodatnie, na północy - mróz. My teraz grzejemy czym się da : kozą,nagrzewnicą i dmuchawą. Mimo to temperatura nie jest wyższa niż +5 stopni . Może to by wystarczyło , by jednak robić wylewki ? .Jak myślicie ? Adrianko - przeczytaj sobie o dodatkach przeciwmrozowych do betonu. Tam na pewno podany bedzie zakres temperatur. Myślę, że temp. 5 stopni to luzik. Z tym, że kozę będziesz musiała wyłączyć pewnie, i wstawić ją dopiero po 2 dniach, jak będzie już można tam chodzić. Jak u mnie jest z temperaturą - możesz zobaczyć u mnie w dzienniku (dziś pisałam). A przecież ty masz wylewki na górze, prawda? To co za różnica, niech robią teraz na dole. Na dole zawsze jest cieplej. U nas, jak byli panowie tynkarze, to temp. na górze była i z 7 stopni, na dole na pewno więcej. Ściany trzymały ciepło jeszcze ze dwa dni, ale teraz jest już cienko (na górze, bo dach nieocieplony, na dole spoko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 11.02.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Można betonować do -5, strop lałem przy -1, -2... ale.. Wylewki ważna rzecz.. Toż to prawie wykończeniówka i czytalem na forum o przypadkach skuwania itp.. No, ale od poniedziałki do środy ma być temperatura dodatnia.. Dopiero od czwartku będzie ujemna.. Może zaryzykować i zrobić wylewki na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 11.02.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Sprawziłem w umowie z bankiem. Nie ma powiedziane ile ma dni na wypłatę transzy... No nic.. Duży może więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 12.02.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Sprawziłem w umowie z bankiem. Nie ma powiedziane ile ma dni na wypłatę transzy... No nic.. Duży może więcej... ... a mały mniej ... kze, krew człowieka zalewa, ale cóż zrobić - trza się pogodzić Dominiczko, kze - rozmawiałam dzisiaj z kier. bud. mówił, że nie ma problemu z wylewkami. Można kłaść. Po dodaniu "specyfików" wyleweczki będą jak się patrzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.02.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Można betonować do -5, strop lałem przy -1, -2... ale.. Wylewki ważna rzecz.. Kze, sorry, że się czepiam, ale strop jeszcze ważniejszy Bo jak wylewki skopiesz, to najwyżej do poprawki, a strop - dużo więcej ryzykujesz. Tak uważam. A wracając do wylewek - dziś robili u mojego sąsiada. Bez dodatków (twierdzili, że samo w sobie jest ciepłe, i na dworze trzeba by było dać dodatki, a w domu juz nie. Koza dogrzewa na razie, bo dziś zrobili im górę. Jutro reszta. Wylewki fajnie wyglądały (mój sąsiad mówi na nie "wysypki", no bo co tam sie wylewa? I ma rację). Jak bedą mi się nadal podobały za 2 tygodnie to biorę ich. ALe warunek - dajemy dodatki (chyba że bedzie ciepło). (sorry kze, że tak się panoszę tutaj u ciebie ) Adrianko, zapytaj kierbuda, czy radzi na pierwsze dni przykryć wylewki folią, żeby woda za szybko nie odparowała , dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.02.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 kze, Dominiko, mój kierownik budowy mówi, że jeśli wewnątrz domu temperatura jest dodatnia, to problemu z położeniem , a później z jakością wylewek nie będzie . Warunkiem jest jednak dogrzewanie, by mróz nie "wszedł" do domu. U mnie na noc będzie zostawiona nagrzewnica lub dmuchawa . Wylewek nie będzie się przykrywało żadną folią. Jedynie skrapiało wodą "z pędzla". Tak mi właśnie robili przy wylewkach na poddaszu. Na dół, gdzie będzie podłogówka zakupiłam już plastyfikator Purmo, który doda się do betonu, a także wiórki włókna szklanego, które mają za zadanie "zazbroić" i uplastycznić wylewki. Podobno NIC więcej nie potrzeba. Za dużo preparatów chemicznych w składzie betonu może jedynie przynieść odwrotny skutek. Tak więc będzie już bez dodatków "zimowych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 14.02.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 A panoszcie się, panoszcie.. U mnie nie będzie ogrzewane, bo za daleko od domu mieszkam. Dlatego niestety czekam aż ociepli sie.. A strop miał beton o klase wieksza niż potrzeba i był wylewany z dodatkami. Wszystko kierownik i architekt zatwierdzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.02.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Wyszło mało ciekawie z tą transzą a próbowałeś jakoś reklamować taki stan rzeczy ??? Trzymam kciuki za wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KALI04 23.02.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Jestem na etapie alarmów.I mam pytanie: pisałeś że masz ochronę solid a czy alarm też oni ci montowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.02.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Wyszło mało ciekawie z tą transzą a próbowałeś jakoś reklamować taki stan rzeczy ??? Trzymam kciuki za wylewki No wyszło nieciekawie, ale nie bardzo widzę zapisy w umowie, które by mnie chroniły przed tym.. Mają argument, że w momencie składania wniosku o kredyt miałem jedną komórkę, a teraz mam inny numer.. Chociaż przy koncie ror zmieniłem numer.. Nie bardzo widzę punkt zaczepienia.. Nie wiem.. myślisz że warto.. chyba już zapóźno - jakby co.. Po prostu czasami ma się pecha.. I dostałęm kredyt o te 3tyś mniejszy. Szkoda.. Bo w końcówce każdy tysiąc jest zaczący, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.02.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Jestem na etapie alarmów.I mam pytanie: pisałeś że masz ochronę solid a czy alarm też oni ci montowali. Ta sama firma co chroni to i zakładała alarm. Jak cos nie działa mam jeden telefon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 25.02.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Coż każda złotówka się liczy i szkoda trochę tej kasy.A nie ma w umowie jaki jest czas na wypłacenie transzy - może tam byłby jakiś punkt zaczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 27.02.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Coż każda złotówka się liczy i szkoda trochę tej kasy. A nie ma w umowie jaki jest czas na wypłacenie transzy - może tam byłby jakiś punkt zaczepienia. No właśnie nie ma.. A u Ciebie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 27.02.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Nie wiem Mój kredycik już dawno wykorzystany teraz się spłaca. Ale zapytam męża on jest bieglejszy w tych sparwach może coś wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 17.03.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Ja jednak zdecydowałem się na Bioeko.. kze pozwoliłam sobie zacytować. Zdecydowałeś się na POŚ firmy BIOEKO? Czy możesz napisać jaki będzie koszt oczyszczalni wraz z montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.03.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Ja jednak zdecydowałem się na Bioeko.. kze pozwoliłam sobie zacytować. Zdecydowałeś się na POŚ firmy BIOEKO? Czy możesz napisać jaki będzie koszt oczyszczalni wraz z montażem? Cena z montażem lub bez jest taka sama i wynosi ok. 7200zł brutto Nie pamietam dokładnie ile, gdyż końcówka jest jakaś taka dzika, że nie mogę jej ciagle zapamietać.. Zdecydowałem się na Bioeko, gdyż zajmuje tylko 2m na 2m, a ja mam małą działkę. Na mojej łączce (gdzie są 24 działki) jest to druga taka sama oczyszczalnia. Może coś jeszcze wyjasnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 17.03.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 kze, miło, że wróciłeś ! Gratuluję wspaniałych postępów na budowie ! Wyleweczki pierwsza klasa ! Najgorsze tylko, że wraz z postępami prac, kaski ubywa. Całe szczęście, że można się dokredytować, tylko dlaczego to tak zawsze długo trwa ... Pozdrawiam i trzymam kciuki za kasę i utrzymanie tempa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.03.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Miło, że ktoś ucieszył się z mojego powrotu.. Mam dosyć absorbującą pracę.. Dlatego tak nieregularnie bywam.. z tym sokredytowaniem to okazało się, że nie jest tak prosto.. np. kuchnia 25tyś - OK(bo zaznaczył Pan, że kasa na wykończeniówkę), ale jak napisałem dodatkow 5 tyś na drzwi wewnętrzne i zewnętrzne to mi powiedzieli, że nie OK... Czemu? W kosztorysie miał Pan 6tyś na drzwi wew i zew. Nie ma żadnych drzwi, więc... kasa została wydana niezgodnie z kredytem... Jakbym miał np. wstawione 2-3 drzwi to co innego. Wtedy oznacza to, że wydałem 6tyś na drzwi i brakuje mi 5 tyś na dokończenie... Teraz mam rebus jak znaleźć 50tyś.. No ale jakoś staram się... Tak więc rozpocząłem boje z Bankiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts