Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kze - gratuluję ślicznych wylewek!!!!! Zmieniła się perspektywa w domku, hę? :wink: Sufit niżej, ale za to jakoś lepiej przez okno się patrzy :lol:

No z tą oczyszczalnią to rzeczywiście pech, kurcze, czyli sikać jeszcze nie można? :roll: 8) Nie będziesz musiał płacić im dodatkowo za przyjazd drugi raz?

W sumie 7200 to nie jest tak źle. Całkiem przyzwoita cena, i jak pomyślisz, że zaoszczędzis miesięcznie przynajmniej 100 zł na wywozie szamba (a pewnie i więcej, biorąc pod uwagę, że masz dwójkę dzieci, które niedługo będą codziennie przesiadywać w wannie godzinami - tak jest u nas :wink: ), to różnica w cenie za oczyszczalnię zwraca się bardzo szybko, a potem to już czysty zysk :D

Słuchaj, nie załamuj się tymi brakami w gotówce - to główna cecha inwestorów podczas wykończeniówki - my z tego powodu kończymy tylko dół (zresztą takie było ryzyko od początku, liczyliśmy się z tym). Mam nadzieję, że dadzą ci jeszcze trochę - tylko najgorsze jest to, ze człowiek musi się ze wszystkiego tłumaczyć - mo bo tutaj nie wystarczyło, bo tam kosztowało więcej itp. Czy banki w ogóle biorą pod uwagę ten szalony wzrost cen?

eeeeh.... szkoda gadać.... :evil:

Dzięki. Wylewki mi tez podobaja sie.. :oops:

No wysokość pomieszczeń zmniejszyła się.. Ale klamka od Veluxa na poddaszu i tak jest nadal ciut za wysoko.. :roll: Może jak dojdzie klepka to będę dosięgał.. :oops: :-?

POS podłaczą robotnicy mojego wykonawcy. Zostaliśmy przeszkoleni przez Bioeko. A jak będą w Wawie to podjadą i sprawdzą czy dobrze jest podłaczone.

Banki rzeczywiście przeginają. Oczekują że zrobię 80% wylewek lub tynków bo .. taka kasę mam w kosztorysie :evil: Po pro 8) 8) stu głupota... Nie rozumieją, że kredyt wydaję zgodnie z przeznaczeniem, tylko ceny rosną.. :roll: :x

Ponoć POS zwraca się w ciągu 2-3 lat.. :wink:

No tak, oczywiście że POS zwraca się szybciutko, bo za dobre szczelne szmbo i tak musiałbyś zapłacić ok. 4-5 tys z podłączeniem i zakopaniem (moja koleżanka instalowała betonowe i musiała wypompowywać wodę (przesączyła się z wód gruntowych), i potem smarować to i uszczelniać. Pamiętam, że byłam zszokowana, jakie to drogie było. No i wieczny stres, czy już wybrać, czy nie, szmbiara może nie dojechać na czas (u nas przynajmniej), np. w zimie lub podczas intensywnych opadów.

A z tymi bankami jest naprawdę idiotycznie - przecież wartość budynku i działki i tak już wzrosła i to sporo, więc o co chodzi :o

Wiem, wiem, że szambo jest nie tak tanie, a poza tym bywa upierdliwe. Tak jak wspomniałaś przy 2 dzieci szczególnie. :roll:

A bank to zachował się dziwacznie... Najpierw 2 tygodnie wypłaca mi ostatnią transzę, a potem przy dobraniu kredytu okazuje się, ze jak piszę prawdę to jest źle.. :roll: :-? Jednak trzeba mówić prawdę, ale nie całą. A czasami ubarwiać rzeczywistość. Ale to chyba domena Polski... :roll: :-?

kze, z tym pierwszym schodkiem u nas też nie wyszło - bo w końcu podnieśliśmy trochę podłogę. Ale nie jest to jakiś dramat - ja chyba nic nie będę robić. Nie jest to jakaś duża różnica - kilka cm, więc chyba oleję :oops: Ile u ciebie ma ten pierwszy schodek, i ile mają następne?

Właśnie też podniosłem podłoge... 2cm styropian i wylewka poszła o jakieś 2cm.. Tak wiec wyszło jakoś tak, że stopień jest wyraźnie niższy...

4-5cm to widać, gdy wysokość to 17,5cm.. :(

Kze ładnie obramowane te okna do kompletu dadałabym bonie na narożnikach - myślę że bedzie współgrać z oknami na elewacji :p , co do schodka to może podmurować ten ostatni najniższy (spróbuj ułożyć sobie na sucho z deski

lub styropianu).Pozdrowionka :wink: :wink: :wink:

Ale skoro podmuruję pierwszy to i tak nie zniweluje tego, że ostatni bedzie za wysoki... :(

A jakie bonie proponujesz na moje naroża? :p

Aha, czyli to nie jest tak, że tylko pierwszy jest inny (tak jest u mnie - reszta równa, może ostatni wyższy minimalnie, ale jeśli tak to niezauważalnie). W takim razie masz dwa wyjścia - albo regulować wysokość grubością drewna na stopniach, tylko wtedy musisz dać coś z boków, i z przodu stopnia, żeby nie było widać grubości drewna, tzn, różnic w grubości. Możesz też nadlać ale tylko chyba jakąś samopoziomującą wylewką, która może być cienka (zwykła przy małej grubości się "odparzy").

Kze ładnie obramowane te okna do kompletu dadałabym bonie na narożnikach - myślę że bedzie współgrać z oknami na elewacji :p , co do schodka to może podmurować ten ostatni najniższy (spróbuj ułożyć sobie na sucho z deski

lub styropianu).Pozdrowionka :wink: :wink: :wink:

Ale skoro podmuruję pierwszy to i tak nie zniweluje tego, że ostatni bedzie za wysoki... :(

A jakie bonie proponujesz na moje naroża? :p

Wąskie takie jak obramowania okien te bonie oczywiście :roll: :wink: (mogą być nierówne jak układ mijających się cegieł). :wink:

Tymi schodami to mnie zaskoczyłeś -- :roll: myślałam że tylko jeden na dole jest za niski :roll: :roll: :oops:

Może coś źle wytłumaczyłem.

Pierwszy mam za niski, a ostatni za wysoki. Reszta jest ok i wynosi 17,5cm.

Mój architekt cały czas mi mówi by boni na narożach nie robić, tylko jeszcze dodał by zrobić bonie nad attyką nad wejściem.. :roll:

I bądz tu mądry?

A wszystko w jednym kolorze czy bonie np. o ton ciemniejsze a może jasniejsze ???

Bonie chyba o ton jasniejsze, ale to zalezy od Żony jak bedzie chciała.. :wink:

:lol: :lol: :lol:

Nie ma co się śmiać... :o Żona też musi mieć udział w budowie domu.. :lol: :wink: