Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też słyszałam że trzeba wygrzewać podłogówkę

czy wiesz może czemu to wygrzewanie ma służyć?

Wg mnie po pierwsze to sprawdzić czy instalacja jest szczelna. Łatwiej podkuć wylewkę niż zrywać gres, a po drugie chodzi o sam beton. Beton jak rogrzewa się i rozszerza się to pęka. Lepiej by pekł przed położeniem gresu niż spowodował peknięcia płytek...

Chyba, ze jeszcze jest jakiś powód..

Dom nabiera rumieńców :D

pomieszczenie techniczne godne pozazdroszczenia :D

żebyś tylko nie spłoszył robotników jak włączysz ogrzewanie :lol: może jakaś rekompensata w postaci płynów chłodzących :wink:

Jak im przyniosłem w ostatni piątek czteropka piwa to powiedzieli... że jeszcze im żaden inwestor piwa nie przynosił... :o :lol: Skoro nie są przyzwyczajeni to nie będę ich rozpuszczał... Myślę, że będą po prostu bardziej intensywnie wietrzyć dom.. :wink:

Jej, przepraszam, że tak późno- ale za to z całego serducha:

Wszystkiego naj, naj, naj.

Niech dzieciaczki rosną zdrowo, a domek szybciutko SIĘ wykańcza.

No i jesteśmy w podobnej sytuacji. Też czekam z płytkami na wygrzanie podłogówki. Płytkarz miał przyjść wczoraj i zacząć właśnie od ścian (gaz będziemy mieć chyba w przyszłym tygodniu, piec już wisi). Muszę Ci jeszcze przyznać, że dokonaliście świetnego wyboru, jeśli chodzi o płytki fdo łazienki. Sama mam takie w wc w bloku i jestem z nich bardzo zadowolona. W ogóle nic na nich nie widać- sprawdzają się świetnie. Są dość mocno szkliwione i to jeszcze ułatwia ich higienę :wink:

Ponieważ trochę nam sie opatrzyły (mamy je prawie od 6 lat), do łazienek wybraliśmy inne. Za to nie zrezygnowaliśmy z nich całkowicie. Będą w gospodarczym. Tym razem bez dekorów- żeby było taniej.

pozdrawiam

Jej, przepraszam, że tak późno- ale za to z całego serducha:

Wszystkiego naj, naj, naj.

Niech dzieciaczki rosną zdrowo, a domek szybciutko SIĘ wykańcza.

No i jesteśmy w podobnej sytuacji. Też czekam z płytkami na wygrzanie podłogówki. Płytkarz miał przyjść wczoraj i zacząć właśnie od ścian (gaz będziemy mieć chyba w przyszłym tygodniu, piec już wisi). Muszę Ci jeszcze przyznać, że dokonaliście świetnego wyboru, jeśli chodzi o płytki fdo łazienki. Sama mam takie w wc w bloku i jestem z nich bardzo zadowolona. W ogóle nic na nich nie widać- sprawdzają się świetnie. Są dość mocno szkliwione i to jeszcze ułatwia ich higienę :wink:

Ponieważ trochę nam sie opatrzyły (mamy je prawie od 6 lat), do łazienek wybraliśmy inne. Za to nie zrezygnowaliśmy z nich całkowicie. Będą w gospodarczym. Tym razem bez dekorów- żeby było taniej.

pozdrawiam

Dzięki za życzenia. 8)

Ja w bloku dawałem jedne z najtańszych płytek. Czemu? Mieszkanine planowałem sprzedać, więc po co mam komus ładować kasę... :roll:

Wybierając płytki patrzylismy czy są szkliwione. Własnie by było łatwo czyścić je.. Widzę, że mamy podobne gusta.. :lol:

kze, na ta sciane nad grzejnikiem to walnij sobie dluga szklana polke, nie jest taka widoczna jak parapet a spelnia swoje zadanie czyli przy ogrzewaniu nie brudzi sie tak strasznie sciana... no chyba ze chcesz zeby bylo to bardziej widoczne, to wteczas deche parapetowa i jakis piekny obraz pomiedzy oknami ..

Ja mam mieć paraperty z konglomeratu. Taki będzie w jadalni. Tak więc myślałem o takim samym parapecie nad tym grzejniczkiem w salonie. A taka szklana półka nie brudzi się od dołu? :o Bo parapety od dołu są zawsze strasznie zakurzone... :roll:

mam taka polke nad grzejnikiem w lazience i jakos szczegolnego burdzenia sie nie zauwazylam ... ale moze dlatego ze jest nieuzywany :wink: Chociaz parapety od spodu tez trzeba przecierac, bo jak sie usiadzie to spod parapetu widac, chyba ze ma sie firany to nie za bardzo czlowiek zwraca na te zabrudzenia uwage hihi albo tak jak u mnie w mieszkaniu, przy oknach do samej podlogi i przy grzejnikach 28cm wysokosci, parapety mam ponizej grzejnikow :wink:

Rzeczywiście dosyć oryginalny sposób umieszczenia parapetu i grzejnika.. Co prawda ja syszałem, że nalezy tak umieszczać grzejniki by nie było ich widać przez okno (tzn. zazwyczaj pod lub obok okna), ale... skoro podoba Ci się i jest praktyczne to OK. Uważam, ze jest to bardzo odważne (pod wzgledem estetycznym) rozwiązanie..

kze, ale macie ogromne pom. gospodarcze :o . I widzę, że zlew gosp. już zamontowany . Masz podobnie ułożony gres na podłodze do mojego w kuchni 8) . Właśnie u mnie trwa jego kładzenie .

Też będę szczęśliwą posiadaczką zsypu na brudną bieliznę. Z łazienki - prosto do pralni :D

Dolną łazienkę zrobiliście w bardzo podobnych kafelkach co pom. gosp. - widać, że lubicie kolor beżowo - brązowy (tak jak ja ) :wink: .

Ładnie dobraliście fugi . Też lubię, gdy kafel z fugą "zgrywa się" i jest bez dużych kontrastów . A szkliwione kafelki są praktyczne :wink:

Pozdrawiam !

Dzięki za słowa uznania. 8)

W projekcie to był pokój 9,9mkw. Uznałęm, że za mały jest, a poza tym chcę mieć przejście do garażu. Dlatego powiększyłem łazienkę i z pokoju powstało pomieszczenie techniczne o wymiarach ok. 8-8,5mkw. Czy duże? To proszę ocenić. Ale.. Będzie tam piec gazowy, pralka, suszarka, kosz i zsyp na brudną bieliznę. A żona odgraża się, że chce tam prasować.. :roll: To nie wiem czy nie za małe... :lol:

Była długa dyskusja i stanęło na tym, że nie robimy szachownicy, tylko fugi w kolorze. Ponoć nie daje się jasnych, ale zaszaleliśmy i bierzemy epoksydowe. Żeby łatwo było sprzątać.

Ja zawsze bylam napalona na epoksydowa fuge. Ale niestety na ogrzewanie podlogowe sie nie nadaje :cry:

Widac, ze duzo sie u was dzieje i prace sie posuwaja do przodu. Adrianka ma racje, ze lazienka podobna w kolorystyce do pom. gospod. Caly dom bedzie w takiej spojnej kolorystyce?

Czemu twierdzisz, że epoksydowe na ogrzewanie podłogowe nie nadają się? :o Pierwszy raz słyszę... W pomieszczeniu technicznym nie mam podłogówki, ale w innych pomieszczeniach (kokrytarz, kuchnia, łazienki) mam.. Na pewno nie można epoksydowych na podłogówkę?

Dzięki Sylwia! 8)

Teraz ocieplają dach.. Musiałem szybko zrobić kotłownię, by rozpocząc wygrzewanie podłogówki. W tym czasie g-k i wełna. A potem już wykończeniówka...

PS

Straszne spustoszenie w portfelu robi ta wykończeniówka.. :(

Zbierala sporo informacji na forum - od samych specow. Wszyscy odradzali epoksydowa fuge na podlogowke, bo nie jest elastyczna. Moze mam gdzies zapisane to poszukam i ci wkleje.

O juz mam- wszystko wypowiedzi Sp5es- jak szukales w roznych tematach na forum, to wiesz, ze zna sie na rzeczy.

"

Materiały PCI generalnie to mecedesy. Nie słyszałem o nich nigdy żadnych negatywnych komentarzy, jakkolwiek robią paręset produktów.

To lider Nr.1 w Niemczech w zakresie klejów/fug do glazury, firma należy do koncernu BASF - bardzo dba o reputację, nigdy nie spada poniżej sensownego poziomu. Tak więc bym się nie bał.

Do ogrzewania podłogowego - fuga epoksydowa to chyba nadmiar szczęścia , a może nawet błąd. Fuga epoksydowa jest szczelna (tu: cecha zasadniczo zbędna), za to mało elastyczna. Radziłbym wziąć najlepszą fugę PCI o nazwie Nanofug - materiał mineralny z zastosowaniem nanotechnologii. Proszę zajrzeć na stronę http://www.basf-cc.pl i poszukać Nanofug.

Według mnie to będzie dużo lepszy - tańszy i technicznie bezpieczniejszy zakup.

Fuga - na posadzkę - koniecznie ciemna. Sam raz zsrobiłem kiedyś jasna, a i tak wybrudziła się jak szmata, za to nierówno.

Jeśli jakieś przebarwienia, to radzę usunąć tez preparatami PCI - mają bardzo szeroką gamę 35 produktów, na dobrą sprawę - do wszystkiego.

Co do Nanofug- zwracam uwagę, że dealerzy nie zawsze mają na magazynach, czasem każą zamawiać - przychodzi fakt szybko 3-4 dni, ale zawsze.

U siebie położyłem na zewnątrz. Ponieważ nie dopilnowałem glazurników - zapchali mi tym materiałem szpary - szerokość nawt ponad 15 mm!! Jest to już druga zima - i narazie nawet najmniejszej rysy. Ponadto wykonawczo to b.dobry materiał. Polecam rozwadze.

Cedar robi - i to nie stale - fugi epoksydowe wyłącznie.

"

Oczywiscie nie wyszlo nic ze skorzystania z tej fugi, bo moja ekipa zafugowala wszystko Atlasem, ktory byl na budowie bez pytania mnie o zdanie... Juz im powiedzialam, ze jak bedzie pekac to beda wszystko skrobac i za friko nakalad od nowa... ale wolalabym tego uniknac. Boje sie ale juz za pozno :roll: