kze 06.06.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Dzieki za informacje. Mam jedno pytanie: ten dane dotyczą produktów PCI, a ja mam mieć fugi epoksydowe Mapei.. To jest to samo? Wydaje mi się, że nie... Na opakowaniu z fugami nic nie było na temat zakazu ich stosowania do gresu połozonego na ogrzewaniu podłogowym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 07.06.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 PCI to zupelnie odrebna firma. WIdzisz mi sie tu trudno wypowiadac, bo nie znam sie po prostu na tym. Moge bazowac tylko na opiniach ludzi madrzejszych. Najlepiej zapytac po prostu producenta. A jest napisane na opakowaniu lub w opisie na stronie, ze ta fuge mozna stosowac na ogrzewaniu podlogowym? Bo wiesz- to, ze nie ma zakazu nie oznacza, ze sa ku temu wskazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 07.06.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 NA stronie internetowej jest napisane, że Wytrzymałość na ściskanie (PN EN 12808-3)(N/mm^2) = 58 Skurcz (PN EN 12808-4) (mm/m)=0,80 Tylko czy to są odpowiednie parametry? Nigdzie nie jest napisane by nie stosować na podłogówkę.. Wiem, że nie jest napisane, że można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 07.06.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 kze, u mnie będą najprawdopodobniej fugi firmy Wim . Na opakowaniu podają wyraźną nformację, że fugi te nadają się na ogrzewanie podłogowe . Wiem też, że "UltraColor" Mapei też się nadaje , ale nie jest to fuga epoksydowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 07.06.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 No i kurcze jestem w kropce... Zawsze wydawało mi sie, że to co nie jest zabronione jest dozwolone... A tutaj okazuje sie, że może przedobrzę.. W opisie było, że te epoksydowe mozna stosować w łazniach i basenach. To chyba na podłogówke będą nadawać się.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 08.06.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Zadzwoniłem do Mapei i rozmawiałem z przedstawicielem biura technicznego. Epoksydowe mogą być na podłogówkę. Tylko fuga min. 4mm. Ponadto w rogach i przy ścianie obowiązkowo silikon. Trzeba pamiętac, że fugę zacieramy na gładko oraz w proporcjach wagowych 9:1. W moim przypadku w holu (2m na 7.5m) w połowie mam dać zamiast fugi silikon w kolorze fugi. Wtedy będzie miało jak pracować i bedzie OK. Silikon ma być też być przy łączeniu holu z łazienką. Co prawda chciałem dawać jak najmniejsza fugę, ale skoro jest jasna w kolorze gresu to trudno. Albo praktyczna fuga, albo ogrzewanie podłogowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 08.06.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 No niestety na podlogowce waska fuga nie jest bezpieczna. Ja tez mam 4mm do moich wielgasnych plytek. Wole miec szersze fugi, niz pozniej zdzierac podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 08.06.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Wiem, że 4mm to fuga odpowiednia dla płytki 30(33)cm na 30(33)cm. Jeśli masz większe płytki to 4mm może być za mało.. Ten gość z Mapei powiedział, ze 4mm dla takich płytek to minimum. Poza tym, muszę zrobić dylatację z silikonu. Ale rozumiem Iga, że Ty szerokość swojej fugi skonsultowałaś i wiesz, że jest OK. W kazdym wypadu dzięki Adrianko za sugestię. Dzieki Tobie będę miał odpowiednio dobrana fugę do ogrzewania podłogowego.. Bez Twojej sugestii chciałem dać 3mm i nie wiedziałem o tej dylatacji z silikonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.06.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 ja mam zwykla fuge (nie epoksydowa) elastyczna, wiec te 4 mm sa ok. Nie ma dylatacji z silikonu i tym sie troche martwie... taki urok naszych wykonawcow, ze zawsze zrobia po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 10.06.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 ja mam zwykla fuge (nie epoksydowa) elastyczna, wiec te 4 mm sa ok. Nie ma dylatacji z silikonu i tym sie troche martwie... taki urok naszych wykonawcow, ze zawsze zrobia po swojemu Zalezy jak duży masz hol lub inną powierzchnię, którą masz tak zafugowana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 10.06.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Krzyś ale ładny piec ciekawa jestem twojego z nim doświadczenia bo nam pan hydraulik też proponuje broetje (ale to dopiero za rok jak gaz dociągną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 10.06.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Krzyś ale ładny piec ciekawa jestem twojego z nim doświadczenia bo nam pan hydraulik też proponuje broetje (ale to dopiero za rok jak gaz dociągną) Na razie mam bardzo dobre wrażenia. Pan instalator z Broetje powiedział, że jego komórka cały czas jest włączona. I jak nie odbiera to prawdopodobnie jest poza zasięgiem lub nie słyszy. Nalezy zadzownić jeszcze raz za np. 30min. W ciagu 24h od zgłoszenia mają pojawić się w domu, a jakby (odpukać) coś popsuło wię poważniejszego to w ciagu 14dni mają sprowadzić z Niemiec część i zamontować. W każdym wypadku wszystko zmieściło się w mojej lodówczece i tylko to, że nie jest to lodówka, a piec zdradzają rury i doprowadzenie gazu... Sposób programowania też bardzo podoba mi się.. Zobaczymy jak bedzie dalej. Co prawda mój BBS nie ma opcji wygrzewania jastrychu, ale ten efekt moge uzyskać włączając ogrzewanie i zakręcając wszystkie kaloryfery.. (nie mam tez odrębnego sterowania podłogówką - wiadomo kasa - tylko rtl'e). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.06.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 kze jak ja to znam U mnie tez do sterowania podlogowka zawory beda musialy wystraczyc Tylko ja pojecia jeszcze nie mam jak tym sterowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 10.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 W kazdym wypadu dzięki Adrianko za sugestię. Dzieki Tobie będę miał odpowiednio dobrana fugę do ogrzewania podłogowego.. Bez Twojej sugestii chciałem dać 3mm i nie wiedziałem o tej dylatacji z silikonu. kze, cieszę się, że na coś się przydałam Moje fugi będą mniejsze , ale co trzeci rząd robione są dylatacje - nacinana jest wylewka na 2 cm, i w tym miejscu zamiast fugi ma być silikon. Fuga będzie Mapei -UltraColor w kolorze beżowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 10.06.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 kze jak ja to znam U mnie tez do sterowania podlogowka zawory beda musialy wystraczyc Tylko ja pojecia jeszcze nie mam jak tym sterowac Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie po prostu jest tak, że na kazdy obwód są 2 pokrętła. Pierwsze służy do ustalenia temperatury (taka końcówka jaka jest przy kaloryferze) oraz drugi, który słuzy do odpowietrzenia (tam mozna śrubokrętem pokręcić i zejdzie powietrze - poza tym piec ma jakies odpowietrzebnie...). Generalnie to ustawiam na razie podłogówkę na 3 i skręcam kaloryfery, potem ustawiam temperaturę na 20 stopni, a potem bedę stopniowo zwiększał temperaturę. Ponieważ nie mam podlaczonej pogodówki to powinien cały czas dawać taką samą temperaturę. Tak to rozumiem. Ale i tak włączę dopiero wtedy gdy przyjadą robotnicy, by jak coś się zacznie dziać to by wyłączyli piec.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 10.06.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 W kazdym wypadu dzięki Adrianko za sugestię. Dzieki Tobie będę miał odpowiednio dobrana fugę do ogrzewania podłogowego.. Bez Twojej sugestii chciałem dać 3mm i nie wiedziałem o tej dylatacji z silikonu. kze, cieszę się, że na coś się przydałam Moje fugi będą mniejsze , ale co trzeci rząd robione są dylatacje - nacinana jest wylewka na 2 cm, i w tym miejscu zamiast fugi ma być silikon. Fuga będzie Mapei -UltraColor w kolorze beżowym Pewnie, że się przydałaś!! A ta "fuga" z silikonu to jakiej bedzie szerokości? 3mm? Rozumiem, że konsuktowałaś to rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 11.06.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Piec przepiękny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.06.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 KZE mam pytanie co do zsypu na bieliznę. Myśle że to fajne rozwiązanie. Jakiej średnicy masz rurę i czy będziesz ją czymś przykrywał, czy taka dziura zostanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 11.06.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 KZE mam pytanie co do zsypu na bieliznę. Myśle że to fajne rozwiązanie. Jakiej średnicy masz rurę i czy będziesz ją czymś przykrywał, czy taka dziura zostanie? Miło, że zajrzałaś do mojego dziennika budowy.. Średnicas jest chyba za duża, bo wynosi ok. 30cm. Rura zostanie obudowana zieloną płytą g-k jak wszystkie elementy w kotłowni oraz do pewnej wysokości obłożona glazurą, a ponad poziom glazury będzie gładź. Rura będzie kończyć się 90cm nad podłogą tak by zmieścił się kosz. Biorąc pod uwagę, że mam 2-kę małych dzieci to chyba nie był to najlepszy pomysł, bo muszę w górnej łazience jakoś zabezpieczyć otwór.. Chyba jakieś kolanko umieszczę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 11.06.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Piec przepiękny . Dzięki. Ale masz ładne nogi na zdjęciu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts