Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze Zawróconego Emigranta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Zobaczymy jak z tym "żyć nie umierać". Ja mimo wszystko jestem pełen obaw jak to będzie... :-? Na razie nie ma mediów, no ale do centrum jest tylko 16km. Poza tym zawsze wydawało mi się, że dziłka pod domek, to powinno być min 800m kw... :( No ale na szczęście forumowicze wytłumaczyli mi, że w mieście są z reguły niewielkie działki

Wielkośc działkiTeraz pracuję nad projektem.

A co masz na myśli mówiąc o związku przytulności z sąsiadami?

Ta świadomość bycia obszarnikiem jest na prawdę bardzo przyjemna.. 8)

Z rysunku wygląda, że komin nad garażem jest umiejscowiony na przecięciu 3 krawędzi dachu.. Nurni, myslisz, że jest to za skomplikowane rozwiązanie? I tak myślałem o pewnych zmianach w projekcie.. :-?

Z rysunku wygląda, że komin nad garażem jest umiejscowiony na przecięciu 3 krawędzi dachu.. Nurni, myslisz, że jest to za skomplikowane rozwiązanie? I tak myślałem o pewnych zmianach w projekcie.. :-?

Wszystko zależy od tego jak to jest skonstruowane jako całość, chodzi mi o względy wytrzymałościowe. Czytałem już wielokrotnie, że nie wskazane jest przecinanie kalenicy kominem i moja architekta to potwierdzała. Sam nie mam u siebie kominów w kalenicach. Osobiście skonsultowałbym to z jakimś konstruktorem.

Pozdrawiam

Jest plan zagospodarowania przestrzennego. To był jeden z powodów dla których zdecydowałem się na tą działkę. W tej samej odległości od Centrum znalazłem nawet tańsza działkę w (miejscowości Wolica), ale nie było planu i w dodatku zarząd Gminy Nadarzyn został własnie zdymisjonowany... :o Tak więc odpuściłem sobie..

W temacie projektu to na prawdę równolegle z poszukiwaniem działki szukałem projektu. Wydaje mi się, że jest to sposób na przyspieszenie całego procesu budowy (tzw. zrównoleglenie prac). I sądzę, że udało mi się, bo w momencie wyboru działki szybko wybrałem jeden z projektów, który był na mojej liście.. :D

kze - jeśli naprawdę potrzebujesz pieniędzy na 31.01.2005 to

1) zacznij się awanturować najpóźniej w przyszłym tygodniu.

2) poproś o rozmowę z "kierownikiem sali" od niego do "naczelnika" a od niego do "dyrektora" placówki. Zwracaj uwagę na te nazwy - bank jest instytucją silnie zhierarchizowaną - ważne jest by zdawać sobie z tego sprawę i nie zgłaszać swojego problemu "kierownikowi" jako ostatecznej instancji - w banku kierownik to jest niewiele wyżej niż panienka w okienku

3) w rozmowie możesz napomknąć, zwłaszcza na wyższym szczeblu, że jeśli nie dostaniesz tych pieniędzy na czas to piszesz pismo do "prezesa" oraz do "Arbitra Bankowego"

4) nie zaszkodzi napisać już teraz pisma, do "dyrektora placówki", opisującego jak załatwiano twoją sprawę

Nie znam uregulowań dotyczących „kas mieszkaniowych” - więc może umowa przewiduje tak długi czas wypłaty - ale niech podadzą Ci konkretne zapisy na podstawie których tak wydłużają czas. Argument o awarii systemu jest śmieszny - Ciebie powinny interesować jedynie pieniądze oraz zapisy prawne dotyczące terminu ich zwrotu.

I argument o "umowie przedwstępnej na zakup działki" jest dobry. Uparcie powtarzaj, że jeśli tych pieniędzy nie dostaniesz to grożą Ci straty finansowe - odsetki, działka będzie droższa lub umowa w ogóle nie dojdzie do skutku. A wtedy będziesz od banku żądał pokrycia tych strat - nawet na drodze sądowej.

Pozdrawiam

_bogus_ ma pełną rację, zanim przewalą tę stertę zaległych papierów to jak się nie będziesz upominał, to twój papier gdzieś przylgnie, albo się zawieruszy.

A jak sobie porozmawiasz już z Dyrektorem to pisemko niech ci następnego dnia ktoś przybije z datownikiem zaczynające się od słów:

"Szanowny Panie Dyrektorze

W nawiązaniu do wczorajszej rozmowy...."

Dzięki za rady. Myślałem, że zacznę się awanturować w połowie miesiąca...

Będę chyba jechał na koniku strat finansowych jak nie dostanę tych pieniędzy do końca stycznia. Zresztą jak bym dał tą kwotę na lokatę to miesięcznie troszkę bym zarobił. Myślałem, że tak będzie.. :cry:

Prawdę powiedziawszy to ja tak wynegocjowałem, że w momencie podpisywania umowy przedwstępnej zapłaciłem zaliczkę 4,4%, a nie zwyczajowe 10%. A ponadto znając zwyczaje jakie panują w Bankach, zawarłem zapis w umowie przedwstepnej, że zapłata reszty ma być przy podpisaniu aktu notarialnego, a termin podpisania ma nastąpić do końca marca 2005. Tak więc nie jest tragicznie, ale 3 miechy od 3 stycznia 2005 to jest 3 kwietnia 2005r. i to mnie niepokoi... :-?

Argument, że system nie działa im przez tydzień też uważam za śmieszny. Sam jestem informatykiem i pracuję w firmie ubezpieczeniowej wiec wiem co się dzieje, jak przestaje np. na pół godziny działać system.. :evil:

Coś ty łodwiąż se krawat co byś awanturujący się był, kwartał sianka na lokacie to jest min. 1 % od ulokowanej kwoty na koniec grudnia, na którą lichwa ma zamiar zrobić cię w rogi.

Jeżeli masz u nich jeszcze rachunek wolny od zadłużenia to zawsze możesz zasugerować zamknięcie rachunku z pismem do centrali wskazującym na przyczynę utraty klienta (można dodatkowo przyczynę spersonalizować, a rachunek potem i tak zamknąć jak nie dadzą konkurencyjnych warunków kredytowania) i jeszcze na dobitkę wskazać iż wiadome było po operacji finansowej jaką dokonujesz iż będziesz się budował co wymagałoby skorzystania z usług finansowych placówki.

A jak na Placówce Ślimak to szyny kolejowe pójdą obok i Ślimak będzie miał jeno spaliny (możesz nie stosować TicTaców :lol: 8) :lol: ) i hałas (drzyj papę, niekoniecznie budowlaną, ile Bozia dała 8) :lol: 8) ) po kliencie.

Tego typu sugestie ułatwić mogą poszanowanie przez placówkę klienta, a jak nie to...

...jak u _bogus_ia 8)

Rachunku nie mam w Pekao S.A. Za drogi dla mnie, ale pomysł, że zrezygnuję z kredytu bo mi nie chcą oddać szybko kasy podoba mi się. Co prawda myślałem o tym, by wziąć w PKO BP, no ale na czas rozmowy mogę zmienić zdanie.. :lol: A rzeczywiście 1% od tej kwoty to ok 1/3 prowizji jaką zabuliłem agentowi... :x

• 3 months później...

No ja myślę, że nie chodzi tu autorowi komentarza o fakt czy sąsiad, a nie daj boże sąsiadka są przytulni (czytaj: skłonni do przytulania). Tu wg mnie raczej chodzi o dwie rzeczy:

1, jak sobie poukładamy relacje z sąsiadami, czy nadajemy na podobnych falach, czy żony i dzieci będą chciały się spotykać w wolnych chwilach, a panowie wypic wspólnie piwko na tarasie

2, co nie zależy bezpośrednio od nas - to jak będzie wyglądałą architektura - czy będzie od przypadku czy też w miarę składna.

Marcin

No ja myślę, że nie chodzi tu autorowi komentarza o fakt czy sąsiad, a nie daj boże sąsiadka są przytulni (czytaj: skłonni do przytulania). Tu wg mnie raczej chodzi o dwie rzeczy:

1, jak sobie poukładamy relacje z sąsiadami, czy nadajemy na podobnych falach, czy żony i dzieci będą chciały się spotykać w wolnych chwilach, a panowie wypic wspólnie piwko na tarasie

2, co nie zależy bezpośrednio od nas - to jak będzie wyglądałą architektura - czy będzie od przypadku czy też w miarę składna.

Marcin

Witaj Marcin Sąsiedzie!

Myślę, że dobre relacje z sąsiadami to podstawa. W końcu nasza łąka to 24 działki, czyli jesli nie będziemy dogadywać się to będzie bardzo niefajnie...

Na te wspólne piwka to najbardziej liczę.. 8)

Żeby zgrać architekturę to będzie trudne, bo już wiem, że będą 2 domki z dachem 2 spadowym i 2 z kopertowym (wielospadowym).

Jak wybuduję się, to do pracy nie będę miał blisko, bo akturat moja firma znajduje sie po jednej stronie W-wy, a działka po drugiej.. :cry: No ale mam nadzieję, że okolica okaże się OK.

Tutaj 52/2 :-)

Sprobuję rozwiać wątpliwości do okolicy.

Ja też szukałem na południu bo bliżej teściów, ale...

od 6 lat mieszkamy na Odkrytej (dla niewtajemniczonych jest to 1km od Sprawnej) i na tyle się zakochaliśmy w okolicy, że tak naprawdę to przez cały czas chcieliśmy pozostać w Białołęce.

Marcin