Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fuszerka na progach tarasu

forrest40

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie do fachowców. Zakupiłem dom i to jest jeden z kwiatków którymi muszę się pilnie zająć.

Obdzwoniłem parę firm, ale "za mały temat" aby ktokolwiek się pofatygował więc wychodzi na to, że muszę to sam ogarnąć.

Zakładam, że było tylko wstępnie zabezpieczone i miało być wykończone podczas robienia tarasu, ale finalnie tak zostało przez 7 lat, zaprawa się wykruszyła i materiał porwał. Od środka jeszcze nic nie wychodzi więc nie jest najgorzej. Styropian rozdzielający i pianka montażowa są w opłakanym stanie. Cegły wystają 5 do 10mm poza obrys drzwi

1. czy powinienem to wyskrobać i wstawić nowe?

2. W jaki sposób to najlepiej zabezpieczyć?

3. czy spróbować to jeszcze jakoś docieplić?

Wolałbym już tego nie pruć, a raczej poprawić na ile się da.

W przyszłym roku planuje zrobić taras z desek epoksydowych. Wylewka jest wygładzona i ma spad więc woda się nie zbiera, także łatwiej by było zrobić na legarach, wysokość łączna 6cm. Od wylewki do krawędzi drzwi tarasowych jest 10 cm więc albo zrobię stopień z desek za rok, albo teraz jakiś stopień z granitu.

Przy stopniu z deski mógłbym zakleić to papą nachodząc 1cm na drzwi, pod granit może xps i siatka. Takie mam wstępne pomysły

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

20220622_191150.jpg

20220622_191134.jpg