Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opadły mi parapety

Recommended Posts

Hej,

mam problem osadzałem parapety konglomerat 2cm, osadzałem je na takie kliny montażowe jak na zdjęciu, w momencie osadzenie nie było szpar, wypełniłem wszystko pianką wysokość pianki było około 2cm firma pianki to Bauhus z Allegro, przychodzę po kilku dniach a parapety przy oknach mi osiadły, jestem podłamany bo muszę je teraz zrywać:(. Nie wiem co poszło źle, czy lipna pianka, czy 2cm to zbyt duża przestrzeń dla pianki, czy co.

PXL-20220711-165401037-MP.jpg

Nie widzę zdjęcia, ale zakładam że chodzi o kliny sprężynowe. Sympatyczny pomysłodawca, trochę spamował w różnych miejscach, ale sam pomysł był dla mnie ... zbędny. Pewnie wyjdzie, że użyłeś zbyt mało klinów w stosunku do wagi parapetu. Lub pianka doznała skurczu a wtedy taki klin nie da rady.

A wystarczy kilka podkładek po parę groszy. Lub zwykłe kliny : ustawiasz je tak, by był luz mniejszy o pół mm niż grubość parapetu. Wciskasz parapet, okno się uniesie i raczej już nie opadnie jak sugeruje kolega (co jest możliwe).

"Rwanie" parapetu to nie dramat. Gorzej z oknem :)

Edit:

- na nowszym sprzęcie widzę to co przypuszczałem. Pomysł nr 2 - daj na styku okna z parapetem silikon. Przy okazji ukryjesz miejsce potencjalnego przewiewu.

Edytowane przez finlandia

Okna były montowane rok temu, pozatym do góry by nie odleciały :)

Szerokość okna to około 155cm, dałem te kliny sprężynowe co dwadzieścia parę cm, wyszły 4 sztuki, to mało? Nie wiem może i tak.

Ale już czytam wszystkie komentarze odnośnie piany bauhus na allegro i jeden Pan przestrzega że pianka kurczy się po paru dniach.

@finlandia o jakich podkładkach piszesz, parapet już zerwałem i chyba kliny też pójda w cholerę - coś takiego: https://allegro.pl/oferta/kliny-klin-podkladki-dystansowe-montazowe-24mm-x50-11129510816?fromVariant=12055281424

I napewno zmiana piany na jakiegos soudala - może być?

Edytowane przez zukers

Dwa (lub więcej - zależy od wysokości) proste kliny (nawet wycięte z drewna) złożone ze sobą x 3-4 punkty podparcia. Soudal "rośnie" także nie będzie zły. Do takich celów nigdy nie używałem drogich pianek, ale też z założenia nie kupuję najtańszych. Nigdy nie miałem problemu z opadaniem parapetu :)