Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wk?ad do komina szamotka czy nierdzewka?

STEVE

Recommended Posts

Jestem na etapie prawie budowy kominów i mam problem, co lepsze szamotka czy nierdzewka jako wkład do komina.Wpadły mi do rąk ostatnio reklamówki systemów kominowych z wkładami szamotowymi. O schidel coś było a co sadzicie o Lajer'rze,Sudkeramik, Hart Beaute. Kominy obuduje cegłą ale nad wkładem się zastanawiam. Minus komina z nierdzewki widziałem na wiosnę u sąsiadów. Złodzieje rozwalili dół komina żeby wyjąc wkłady. W moim przypadku w grę wchodzą kominy do gazu i do kominka. Sud keramik nie zaleca do kominka ocieplać szamotu na całej długości tylko u szczytu - co z "cugiem?". Czy macie zdanie na ten temat?

Prosze nie piszcie - kliknij szukaj już było - bo "panta rej"

Pozdrawiam

Wkład z nierdzewki (jak sama nazwa wskazuje) możesz włoćyć po wymurowaniu komina, jak już będziesz miał wybrany kominek. Tak jest nawet lepiej bo można lepiej jedno do drugiego dopasować. Ja tak zamierzam zrobić. Nawet kupiłem wcześniej kwasówkę ale inspektor nadzoru odradził jej obmurowywanie w trakcie budowy komina. Wkłady ceramiczne są sporo droższe i oczywiście nie można ich później wymienić...

Nie wiem ile drożej bo nie badałem z nierdzewki. Przedstawiona wycena dla wkładu kominowego 10 m z kompletnym wyposażeniem ale bez pustaków keramzytowych i górnej czapy betonowej dla spalin gaz-olej to przy średnicy fi 130 1.164zł brutto, a dla fi 150 1.254zł,

dla analogicznego komina do kominka to dla fi 200 1.513,zł adla fi 190 1.402,7. W pytaniu chodzi mi też o zalety użytkowe. Jeżeli są droższe to z czego to wynika?

pozdrawiam