Kostekkg 15.07.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Witam, Jestem na etapie wykonywania instalacji wodnej w systemie rozdzielaczowym i prosiłbym o opinię, czy będzie to poprawnie działać przy następujących założeniach. Większośc pracy chce wykonać samemu, dlatego decyzja na taki system, który jest według mnie łatwijeszy do wykonania. Ogrzewanie pompą ciepła, dom parterowy. Rozdzielacz na wodę ciepłą - 5 punktów, rozdzielacz na zimną - 9 punktów. Zasilanie obu rozdzielaczy PEX 25. Rozdzielacze 1" x 1/2" i wszystkie odejścia na poszczególne punkty PEX16. Odległość do kuchni 8m, WC - 4m, łazienka (wanna + prysznic 4m, WC + umywalka 5,5m), pralka 2m. Całość wyjdzie około 90m rury PEX16 bez cyrkulacji, której nie planuje robić. Pytanie czy PEX16 wystarczy do zasilenia wszystkich punktów poboru od rozdzielacza? Czy przy takiej średnicy rury, odległościach i ilości punktów w rozdzielaczu wody zimnej obawiać się spadków ciśnienia? Dom zamieszkały przez 3 osoby, generalnie korzystanie z kilku punktów jednocześnie będzie bardzo rzadkie. Rozdzielacz wody zimnej składa się w zasadzie z dwóch skręconych ze sobą rozdzielaczy (5+4). Czy zmieniłoby coś, gdyby pozostawić je osobno i każdy z nich zasilić PEX25? Dziękuję za pomoc i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 24.07.2022 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 (edytowane) Nie jestem ekspertem w tym temacie, ale też sam zaczynam walkę z wewnętrzną instalacją wodną na rozdzielaczach. Z informacji, które kiedyś znalazłem wyszło mi, że w przypadku wanny i pryszniców z dużymi deszczownicami zalecany jest PEX 20. Jeśli używasz PEX 20 firmy Wavin, zwróć uwagę na złączki, bo rura Wavina ma nietypową grubość ścianki (2.25 mm) dla tej średnicy i tylko kształtki Wavina pasują. W przypadku domu zamieszkałego przez 3 osoby PEX 25 wydaje mi się wystarczający na zasilanie rozdzielaczy CWU. Edytowane 25 Lipca 2022 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts