Pawel7991 16.07.2022 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 (edytowane) Witam szanownych kolegów.Chciałbym zaczerpnąć rady w sprawie zbrojenia płyty z betonu. W mojej piwnicy zrobiłem studnie z uwagi na to, iż jest to teren okolic kopalni odkrywkowej. W okolicy kilkuset metrów działa system odwodnienia powierzchniowego co skutecznie obniża poziom wód gruntowych i wpływa na ogólne wysuszenie terenu. Aby zabezpieczyć się na przyszłościowe wyłączenie systemu, postanowiłem w piwnicy wykopać studnie prostokątną 1,5x2m aby zbierać pojawiająca się w przyszłości wodę. Jak powinno wyglądać zbrojenie takiego dekla? W jakim rozstawie powinny być pręty zbrojeniowe i grubość płyty. Edytowane 16 Lipca 2022 przez Pawel7991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.07.2022 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Dekiel... Czyli coś co można zdjąć, czyli załóżmy 150 kg ( i to silnych) więc grubość dekla to 2 cm, a zatem nie możliwe do wykonani. To jak? Dekiel? Czy płyta stropowa z dziurą na właz? Jak płyta to grubość 10 cmz siatką o maksymalnych oczkach jeśli nie obciążona będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel7991 17.07.2022 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Nie, miałem na myśli płytę stropową z dziurą na właz. Grubość 10cm będzie wystarczająca? Jaki rozstaw drutów (oczek)? Obciążona nie będzie ale chciałbym żeby można było przejść po tym bez ryzyka popękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.07.2022 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 maksymalnie to 25 cm oczko, Tam wyłaz zajmie sporo miejsca to musisz dozbroić , utrzymuj zasadę ile pretów przecinasz tyle dokładasz z boku. To nie jest duży element to zrób oczka gęściej np.15 cm. Jeżeli lejesz z betoniarki to zrób zbrojenie po staremu czyli grubość 12 cm i oczka co 14 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel7991 17.07.2022 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Właz owszem zajmuje sporo miejsca ale "gniazdo" na niego będzie wykonane z kątownika 50x50x5 i planuje dospawać go do zbrojenia i szalować. Grubość więc 12cm i oczka co 15cm? Drut fi12mmZbrojenie umieścić na środku płyty? Beton leję z betoniarki ale proporcje na B20 z dodatkiem kruszywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.07.2022 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Zbrojenie dołem na podkładkach czy tam kamieniach 2,5-3cm, kierunek który najpierw w tym wypadku bez znaczenia. Kątownik zrób z wąsami i przykręć go do szalunku, nie spawaj nie ma potrzeby, a tylko ułatwi sprawę dla rdzy. Dodaj szkło wodne sodowe do betonu uszczelni ci beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel7991 17.07.2022 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Dziękuję za rady. Tak to wygląda teraz.https://www.fotosik.pl/zdjecie/44e6458e904be8cb A jeszcze się zapytam o podpieranie szalunków, w jakiej bezpiecznej odległości umieszcza się stemple? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.07.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Zależy jakie rygle (pasy) , możesz zrobić dwie deski na płask łatwiej robić stemple co 75 cm, jak na sztorc to max 90 cm, u ciebie przy tym wymiarze to wstaw 3 stemple na szerokości w 3 lub 4 rzędach, zależy od sposobu szalowania. Używaj na poszycie drobnych desek abyś łatwo je wyjął przez otwór. W szalowaniu pomaga wiedza ile waży metr kwadratowy stropu i wyobraźnia, u ciebie to 300 kg, więc na 12 stempli przypada średnio 75 kg czyli całe nic ( skrajne mniej, środkowe więcej, i wiadomo gdzie wstawiać solidne stemple a gdzie byle jakie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel7991 24.07.2022 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Dziękuje serdecznie, będę się do tego stosował.Czy porady dot. zbrojenia można zastosować do zbrojenia stropu takiej piwnicy? Docelowo, będzie podzielona na cztery pomieszczenia ścianami betonowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.07.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Z grubsza tak, zależy jakie obciążenia rozpiętości, co nad piwnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel7991 24.07.2022 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Piwnica ma 7x5m, ściana działowa (betonowa) dzieli budynek na trzy pomieszczenia (w poprzek i wzdłuż), na środku wylałem filar zbrojony belką (cztery pręty 12mm). Chcę wylać na to strop z jedną belką tam gdzie filar. Na stropie planuje budynek gospodarczy z jedną ścianą (w osi z jedną ścianą w piwnicy), mały komin z cegły, meble czyli zwykle obciążenie jak w domku użytkowym. Nie planuje drugiego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts