wolar 27.12.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 krótko:5-komorowe o szer. 70mm (poniżej tej szerokości to czysty marketing), zamknięta stal wzmacniająca w ramie, tzw. ciepła ramka międzyszybowa najlepiej z roletami ( a one z ryglami antywłamaniowymi) bez okuć antywłamaniowych i ciężkich szyb antywłamaniowych. Ale jakość zależy przede wszystkim od producenta okien a nie od profilu. Bez zbędnych bajerów typu wilostopniowy uchył, ale wskazane: blokada błędnego położenia klamki, podnośnik skrzydła, solidny zaczep antywyważeniowy, mikrouchył, klamka typu Secustik. Większość tych dodatków to praktycznie standard okucia. Do pomieszczeń o dużej wilgotności nawiewnik zwykły lub higrosterowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.12.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 wolar - niby masz racje ale..... Och sorki - mialem juz wody z mozgow nie czynic zmilcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolar 28.12.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Oczywiście miało być proste a jest jak zwykle skomplikowane. Ale to co napisałem jest ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.12.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 krótko: 5-komorowe o szer. 70mm (poniżej tej szerokości to czysty marketing), zamknięta stal wzmacniająca w ramie, tzw. ciepła ramka międzyszybowa najlepiej z roletami o to samo się wczoraj pytałem z proźbą o wycenę, tylko mam pytanie ? - jest sens rolety tylko parter ? - rolety też nad drzwiami zewnętrznymi (przeszklonymi) ? pytam się, czy tylko parter, bo na poddaszu mam okna z łukami i chyba rolety odpadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolar 28.12.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Rolety szczególnie na dół. Mają trochę zalet: zmniejszają stratę ciepła po opuszczeniu, zwiększają bezpieczeństwo, zasłaniają co jest w środku. Drzwi muszą bronić się same. Jeśli chodzi o okna łukowe to można zastosować rolety typu zewnętrznego montowane na nadprożu, ale psują estetykę budynku (skrzynki rolet wystają z elewacji budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.12.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 moze powiem tak - sa zwolennicy jak i przeciwnicy rolet - ja zaliczam sie do pragmatykow Nie stanowia zadnego zabezpieczenia antywlamaniowego - to tylko pic na wode fotomontaz chyba ze specjalne, atestowane (sa takie) stalowe - ale koszty sa taaaakie ze jzu najwiekszy wypas w wersji antywlamaniowej pochlonie mniej kasy niz one a ich teoretyczne dzialanie psychologiczne tez ma sie nijak - nie widac cio w srodku ale takze widac ze nikogo nie ma w srodku Podobnie traktuje 5 komorowke - w wiekszosci wypadkow jest to zbytek przesady by kase na nia wykladac dodatkowa - ekonomicznie podchodzac do zagadnienia .... ale po co sie powtarzam - jak ktos chce - niech ma Co do rolet przy oknach lukowych - to szkaradztwo niemilosierne wiec po co wywalac kase na dodatkowe luki skoro i tak prostokat bedzie widoczny? A czy wzmocnienie pelne czy otwarte - pozostawmy to systemodawcom i nie mown\my ze akurat tylko takie jest dobre gdyz nie jest to tak do konca prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.12.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 jareko po prostu proponujesz dobre 3K, obecnie rożnice w cenie są nieduże, dlatego zaczyna być sensowne dopłacenie 5K, bo trochę cieplejsze trochę mocniejsze (?, napewno szersze, bo minimum 70mm) i troszkę droższe, ale jest bez sensu płacenie za 6K czy 7K (bo troszke lepsze, a dużo droższe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.12.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 troche cieplejsze - fakt troche mocniejsze - falsz ladniejsze - kwestia gustu - bez komentarza jesli masz przewidziane luki - moze z racji szerokosci byc klopot z ich otwieraniem - oczywiscie zalezy to od promienia luku jesli konstrukcje sciany masz 2W (mur plus docieplenie) to cala teoria o podwyzszonej izolacyjnosci bierze w leb (zyski sa minimalne) - oczywiscie mowa tu o 5komorowkach to oczywiscie moj punkt widzenia - nie zawsze z zalozenia dobrym jest to co jest nowsze - trzeba na spokojnie wywazyc koszty i ewentualne zyski z danego rozwiazania. Najwazniejszy jest solidny i uczciwy producent i pozniejszy montaz - to nie podlega dyskusji chocby mieli ze mnie pasy drzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.12.2004 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 wlasnie dzis pozbylem sie swojego ukochanego Forda Taurusa - za korki spowodowane kolizja na Trasie Lazienkowskiej od godz 11:50 serdecznie wszystkich przepraszam - i coz z tego, ze nie moja wina, skoro Wam i mnie utrudnila zycie taka jedna mila Pani kierujaca zielona skoda fabia? Ale musze sie z wami podzielic wrazeniem - jaki to piekny widok jak tuz przed nosem - och sorki - maska samochodu nagle ni stad ni z owad smiga auto i wali w barierke a my po malej kolizji uderzajac w inny samochod powodujemy iz majestatycznie wyraca sie na bok i sunie.....sunie.... sunie po asfalcie. I jeszcze jedno - w skkodzie na tyle siedziala sobie w fotelikach dwojka malych dzieci - gdyby nie foteliki i zapiete pasy.....makabra. Pomyslec co by z nich bylo. Pamietajcie wiec - nawet na druga strone ulicy, po papierosy jadac, zapinajcie swoje pociech w fotelikach Wazne ze nikt nie ucierpial To tak mnie naszlo by sie wyzalic na los i kobiety za kierownica - wybaczcie ze tak osobiscie kilka slow napisalem moi mili forumowicze (przyjaciele mam nadzieje ) szukam teraz nowego Forda Taurusa (oczywiscie tylko kombi) - preferowany rocznik 88-90 a jakby jeszcze byl w kolorze wisniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.12.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 szukam teraz nowego Forda Taurusa (oczywiscie tylko kombi) - preferowany rocznik 88-90 a jakby jeszcze byl w kolorze wisniowym jeździłem trochę Taurusem z 92r. 3.0 w automacie, i naprawdę wygodny krążownik, ale szukaj młodszego, po fastliftingu przynajmniej 92-94, albo jeszcze młodszego, teraz tak to potaniało iż nawet ten w nowszej budzie jest dosyć tani. Byłem dzisiaj i oglądałem profile i musze przyznać Ci rację, chyba czuje o co Ci chodziło, sporo te 5K to "pic na wodę" te przegrody na przykład aż 3 wychodzą z jednego punktu, czyli w dolnej krawędzi ramy jest 5K a w górnej 3K, albo te blaszki (przegrody) jak u muchomora, słabiutkie i jeszcze inne historie, itd…aż trudno uwierzycie, że takie badziewie robią, to nawet przeczy teorii unikania mostów termicznych. Dosyć przekonywująco wyglądał profil jakiegoś chyba Bergmana (?), gdzie przy 4K, miał szerokość 75mm i był w cenie 3K tego samego producenta. Dosyć przyzwoite też były okna Montexu, wersja 3K naprawdę jest super solidna grube te plastyki przegrody, łączenia ram na wcięcia (nie prostopadle) itd….3K jest solidniejsza od 5K tego samego producenta, ale ogólnie ten Montex wypadł dobrze, tylko że musiałem podziękować, bo sprzedawca nie chce sprzedać na 7% VAT, tylko na 22% bo się boji urzędu skarbowego, a nigdzie indziej nie znalazłem innej firmy sprzedającej okna Montexu, no i dałem do wyceny tego Bergmana (? jeśli dobrze piszę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calandrino 28.12.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 i tak sztuka Ingmara trafiła pod strzechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.12.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 szukam teraz nowego Forda Taurusa (oczywiscie tylko kombi) - preferowany rocznik 88-90 a jakby jeszcze byl w kolorze wisniowym jeździłem trochę Taurusem z 92r. 3.0 w automacie, i naprawdę wygodny krążownik, ale szukaj młodszego, po fastliftingu przynajmniej 92-94, albo jeszcze młodszego, .... No i widzisz jak to temat samochodow moze nam pomoc w zrozumieniu roznicy miedzy 5 a 3 komorowka. Fakt face lifting zrobili ale cale auto juz jakby europejscie sie stalo, ledwo pukniesz i na zlom a tak tym czolgiem z 88 roku mury kruszyc moglem a III generacja to juz jak blacha po piwie tak cieniutka ze ....echh.... gdzie te auta z dawnych lat ? Podobnie z wiekszoscia 5komorowek. Dodali to i owo i wmawiaja nam ze to jest lepsze a to guzik prawda Poszperaj w necie - popatrz na przekroje i sam zobaczysz, ze prawdziwych 5 komorowek tak naprawde na palcach jednej reki....(chocby w aprobatach na mojej stronie sa przekroje wszystkich 65 czy ilus tam profili) Poza tym ciagle podsuwam mysl bys przekalkulowal sobie to wszystko pamietajac jedna prawde - 3, 4, 5, 6, 7 i wiecej komorowe maja statyke identyczna. Wielkosc komory na wzmocnienie jest identyczna bez wzgledu na ilosc komor wiec banialuki o wiekszej sztywnosci mozna sobie darowac. Poza tym juz kiedys tutaj w szukam dobrych okien byla dyskusja na ten temat - komor wiecej a scianki glowne coraz ciensze. A o wynalazkach w stylu 5 komor gdzie poduszka powietrza ma 1-2mm juz nie ma po co wspominac - ale szczyca sie, ze maja 5 komor i ludzie sie na to lapia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 28.12.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 a czy ja sie w koncu dowiem co z tymi profilami REHAU ma to ktos?? jest to dobre?? bo widzialem okna i bardzo ladne. bo nemeckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.12.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Daroll - powiem tak - handluje Rehau i poki co nie mam reklamacji. Sprzedalem tego dosc sporo - zarowno 3 jak i 5 komorowek - spisuja sie niezle . Okna byly rozne w tym kilka przesuwek jak i duzych gabarytow Na Inwestycjach zamontowalem tego juz ponad 3000 sztuk i nie jezdze na reklamacje. Jesli masz sprawdzonego producenta (tu Pchelek pomocny bedzie) to sadze, ze mozesz spac spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 28.12.2004 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 ok kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 16.01.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Witam! Ja tez mam juz wycene jedna z REHAua- jest to profil podstawowy 3 komorowy ...nie wiem czy jest to najlepszy wybor - wersja econo czyli najlepszy stosunek ceny do jakosci.Moze warto doplacic troszku i wybrac inny profil rehaua ? Rozmawialem tez ostatnio z sprzedawca co do rehaua "nie ma przekonania" hehehe za to polecal okna: spectus plustec,schuco i knipping na okuciach winhousa...Nie wiem jescze nie mam wyceny -co sadzicie o tych firmach- bo juz teraz mam mentlik w glowie aha jeszzce wspominal co by dac ciepla ramke by uniknac efektu parowania przy dole okna...hmm wskazywal tez okucia winhousa za najlepsze....ogolnie nawijal i nawijal i nie wiem czy tylko o to chodzilo co by zrobic wode z mozgu Jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.01.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 ...nie wiem czy jest to najlepszy wybor - wersja econo ja wiem jedno, będe unikał profili z nazwą econo, lite, euro, basic, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 16.01.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 ..ja wiem jedno, będe unikał profili z nazwą econo, lite, euro, basic, itd... No no gratuluję ,jednak tyle stron wątku na cos sie przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 16.01.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 no tak rozumiem ale mi chodzilo o wersje econo dla mnie hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensei2 19.04.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Mam pytanie jakie profile lepiej wybrać Veka czy Ryven i czy lepiej 5 czy 3 komorowe , bo mam już mętlik w głowie. Z góry dziękuję. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts