pawel120682 17.07.2022 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 (edytowane) Witam serdecznie. Proszę o poradę ponieważ już brakuje sił i pomysłów na moje kominy z klinkieru. Dom wybudowany będzie już z 14 lat. Kominy z cegły klinkierowej, fachmen dał ciała kominy zrobione źle. Raz - zła zaprawa, fuga do ich postawienia i wykończenia, dwa - nie było okucia z blachy na górze. W 2021 zdecydowałem się na czyszczenie klinkieru z wykwitów i okucia ich blachą z góry. Czyszczenie chemią i impregnacja olejem do klinkieru dała efekt chwilowy. Kominy nabrały ładnego ciemnego koloru było ok. Rok 2022 lato - słonko przyświeciło i na kominach pojawiły się białe plamy, wyglądają na wysolenia. Pytanie mam co robić bo wygląda to okropnie. Czy czyścić, zostawić czy może zaimpregnować czymś innym niż olej. Proszę o pomoc co zrobić z tymi kominami. Poniżej zamieszczam foto. Edytowane 17 Lipca 2022 przez pawel120682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 19.07.2022 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Spróbował bym zaimpregnować olejem, a na to preparatem typu HRC-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel120682 23.07.2022 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Spróbował bym zaimpregnować olejem, a na to preparatem typu HRC-50. Dzięki za odpowiedz. Olejem było impregnowane i po 8 miesiącach jak zaczęło grzać słonko wyszło białe. Będę próbował jeszcze raz olejem i tym drugim preparatem o którym piszesz. Ponieważ dostęp do kominów jest utrudniony bez rusztowania, spróbuje natryskowo zaimpregnować opryskiwaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 23.07.2022 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Pomaluj go farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts