Nowa123 19.07.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Czeka nas malowanie ścian z nowymi tynkami gipsowymi.Czytam i czytam i jestem coraz bardziej skołowana.Jedni gruntują drudzy nie .Albo używają unigruntu z powodzeniem albo z katastrofą.Na tynki Cw nie trzeba niby gruntu wystarczy farba gruntującą .A na tynki gipsowe trzeba grunt.Ale jaki ? Zaraz posyppią się rady najlepiej grunt/ farba gruntująca do dedykowanej farby .A co gdy producent sam w sobie nie jest precyzyjny.Farba magnat .Taką wybrałam .Biała creative lateksowa matowa na ściany i sufity.Tynki gipsowe miękkie 4 tygodniowe ,chcemy poczekać jeszcze 2 tygodnie z malowaniem a w między czasie użyć osuszaczy .Bo tynk ma miejscami 7-8 % wilgotności.I teraz tak czytając instrukcje farby white creative producent pisze że jak najbardziej nadaje się na tynki gipsowe ."Podłoża luźno związane, mocno chłonne i skredowane zagruntować odpowiednim preparatem ACRYL-PUTZ®."I tu pytanie którym gu40,gp41,gr43? Mi wychodzi że gu40.I tu znów instrukcja że do tynków gipsowych najlepiej nierozcieńczony.A tu wszędzie czytam jak to grunty szklą powierzchnię i są później problemy.Więc myślę sięgnę po farby gruntujące ,od razu zaznaczam że śnieżki grunt nie biorę w ogóle pod uwagę z uwagi na problem z zapachem kocich sików w latach 2012-2017.No i magnat poszalał bo ma Magnat primer grunt ,Magnat grunt pod farby lateksowe i ceramiczne .Jak czytam to niby powinno się użyć Magnat grunt pod farby lateksowe i ceramiczne .Można rozcieńczyć woda do 10% jak bardzo chłonne podłoże ,no tynki gipsowe będą chłonne.Podłoża słabe wzmocnić gruntem Acryl Putz.No nowe tynki gipsowe nie są słabe ale chłonne .I teraz pytanie ,jeżeli ktoś dotarł do tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowa123 19.07.2022 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 I mi ucięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowa123 19.07.2022 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 I mi ucięło Planuje szlifować ściany 220_240 papierem .potem zagruntować gu40 ale rozcieńczonym 1:1 ,następnie ubytki wypełnić .I co znów gruntować gu 40 czy od razu grunt pod farby lateksowe i ceramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 19.07.2022 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Ja mam takie doświadczenia z tynkami gipsowymi i gruntem: 1 pokój - przemyłem tylko ściany mydłem malarskim , na to farba gruntująca magnat (grunt pod farby ceramiczne i lateksowe) i farba docelowa. Inny kolor sufitu i ścian. Przy odcięciu miejscami zrywało farbę z taśmą malarską 2 pokój - bez przemywania , przetarłem szczotką , na to farba gruntująca magnat i farba docelowa. Miejscami jak wyżej czyli farba odchodziła z taśmą. Taśma dobrej jakości ze słabym klejem - blue dolphin washi . Cały salon + kuchnia - całość gruntowana gruntem wodnym gu-40 ( rozcięczony 1:1) , na to farba gruntująca i farba docelowa. Jeden kolor bez taśmy wiec trudno stwierdzić co by się działo. 3 pokój - grunt gu40(rozcieńczony 1:1) , farba gruntująca i na to farba docelowa - Dwa kolory. Odcięcie sufit - ściany. W jednym miejscu zerwało kawałeczek farby z taśmą. Moje wnioski : - Nawet jak tynk wygląda ok to i tak jest zapylony . Farba gruntująca tego nie zwiąże . Tam gdzie zerwało mi farbę z taśmą było widać tynk . A po przetarciu palcem tego miejsca był on biały ( od pyłu)- Kotłownię malowałem gu40 bez rozcieńczania. Widać w kilku miejscach zacieki po gruncie ale generalnie jest ok . Gu40 nie jest za zbyt mocny i myślę że rozcieńczanie go ( czego nie zaleca producent) było błędem z mojej strony. Przyklejając taśmę do ściany nie odrywa farby. Robiłem próby z różnymi taśmami jak farba wyschła.-Problemy z gruntem wodnym biorą się z tego iż stosujemyt zbyt mocny ( np nie rozcieńczony atlas unigrunt ) i może zeszklić powierzchnię oraz jest źle aplikowany t.j robimy dużo zacieków. Ja zrobił bym teraz:-Całość gu40 bez rozcieńczania , dobrze rozprowadzając , zwracając dokładnie uwagę na zacieki-Dalej farba gruntująca i farba docelowa. Oczywiście wszystko jednego producenta. Tam gdzie dałem grunt wodny farba dużo lepiej się trzyma ( tak jak powinna) . Tam gdzie nie ma gruntu gu40 czuję że będzie problem z kolejnym malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 02.08.2022 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Szanowni Państwo, aplikacja gruntu ujednolici podłoże i pozwoli „zebrać” ewentualne pozostałości pyłu. Rekomenduję odpylenie ścian, równomierne nałożenie cienkiej warstwy gruntu Acryl-Putz GU4, bez rozcieńczania, a następnie aplikację farby gruntującej i malowanie farbą nawierzchniową. Prace można najpierw przeprowadzić na jednym fragmencie ściany, żeby sprawdzić efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.08.2022 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Ja od lat nie gruntuję tynków gipsowych jak i gładzi, tylko maluję farbą gruntującą po obmieceniu zmiotką. Taśmę zrywamy PRZED przyschnięciem farby i nie ma z tym żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts