Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tym gruntownaiem.

Recommended Posts

Czeka nas malowanie ścian z nowymi tynkami gipsowymi.

Czytam i czytam i jestem coraz bardziej skołowana.

Jedni gruntują drudzy nie .Albo używają unigruntu z powodzeniem albo z katastrofą.

Na tynki Cw nie trzeba niby gruntu wystarczy farba gruntującą .

A na tynki gipsowe trzeba grunt.

Ale jaki ?

Zaraz posyppią się rady najlepiej grunt/ farba gruntująca do dedykowanej farby .

A co gdy producent sam w sobie nie jest precyzyjny.

Farba magnat .Taką wybrałam .Biała creative lateksowa matowa na ściany i sufity.

Tynki gipsowe miękkie 4 tygodniowe ,chcemy poczekać jeszcze 2 tygodnie z malowaniem a w między czasie użyć osuszaczy .Bo tynk ma miejscami 7-8 % wilgotności.

I teraz tak czytając instrukcje farby white creative producent pisze że jak najbardziej nadaje się na tynki gipsowe .

"Podłoża luźno związane, mocno chłonne i skredowane zagruntować odpowiednim preparatem ACRYL-PUTZ®."

I tu pytanie którym gu40,gp41,gr43?

Mi wychodzi że gu40.

I tu znów instrukcja że do tynków gipsowych najlepiej nierozcieńczony.A tu wszędzie czytam jak to grunty szklą powierzchnię i są później problemy.

Więc myślę sięgnę po farby gruntujące ,od razu zaznaczam że śnieżki grunt nie biorę w ogóle pod uwagę z uwagi na problem z zapachem kocich sików w latach 2012-2017.

No i magnat poszalał bo ma

Magnat primer grunt ,Magnat grunt pod farby lateksowe i ceramiczne .

Jak czytam to niby powinno się użyć Magnat grunt pod farby lateksowe i ceramiczne .Można rozcieńczyć woda do 10% jak bardzo chłonne podłoże ,no tynki gipsowe będą chłonne.Podłoża słabe wzmocnić gruntem Acryl Putz.No nowe tynki gipsowe nie są słabe ale chłonne .

I teraz pytanie ,jeżeli ktoś dotarł do tego miejsca

Ja mam takie doświadczenia z tynkami gipsowymi i gruntem:

1 pokój - przemyłem tylko ściany mydłem malarskim , na to farba gruntująca magnat (grunt pod farby ceramiczne i lateksowe) i farba docelowa. Inny kolor sufitu i ścian. Przy odcięciu miejscami zrywało farbę z taśmą malarską

2 pokój - bez przemywania , przetarłem szczotką , na to farba gruntująca magnat i farba docelowa. Miejscami jak wyżej czyli farba odchodziła z taśmą. Taśma dobrej jakości ze słabym klejem - blue dolphin washi .

Cały salon + kuchnia - całość gruntowana gruntem wodnym gu-40 ( rozcięczony 1:1) , na to farba gruntująca i farba docelowa. Jeden kolor bez taśmy wiec trudno stwierdzić co by się działo.

3 pokój - grunt gu40(rozcieńczony 1:1) , farba gruntująca i na to farba docelowa - Dwa kolory. Odcięcie sufit - ściany. W jednym miejscu zerwało kawałeczek farby z taśmą.

Moje wnioski :

- Nawet jak tynk wygląda ok to i tak jest zapylony . Farba gruntująca tego nie zwiąże . Tam gdzie zerwało mi farbę z taśmą było widać tynk . A po przetarciu palcem tego miejsca był on biały ( od pyłu)

- Kotłownię malowałem gu40 bez rozcieńczania. Widać w kilku miejscach zacieki po gruncie ale generalnie jest ok . Gu40 nie jest za zbyt mocny i myślę że rozcieńczanie go ( czego nie zaleca producent) było błędem z mojej strony. Przyklejając taśmę do ściany nie odrywa farby. Robiłem próby z różnymi taśmami jak farba wyschła.

-Problemy z gruntem wodnym biorą się z tego iż stosujemyt zbyt mocny ( np nie rozcieńczony atlas unigrunt ) i może zeszklić powierzchnię oraz jest źle aplikowany t.j robimy dużo zacieków.

Ja zrobił bym teraz:

-Całość gu40 bez rozcieńczania , dobrze rozprowadzając , zwracając dokładnie uwagę na zacieki

-Dalej farba gruntująca i farba docelowa. Oczywiście wszystko jednego producenta.

Tam gdzie dałem grunt wodny farba dużo lepiej się trzyma ( tak jak powinna) . Tam gdzie nie ma gruntu gu40 czuję że będzie problem z kolejnym malowaniem.

• 2 weeks później...
Szanowni Państwo, aplikacja gruntu ujednolici podłoże i pozwoli „zebrać” ewentualne pozostałości pyłu. Rekomenduję odpylenie ścian, równomierne nałożenie cienkiej warstwy gruntu Acryl-Putz GU4, bez rozcieńczania, a następnie aplikację farby gruntującej i malowanie farbą nawierzchniową. Prace można najpierw przeprowadzić na jednym fragmencie ściany, żeby sprawdzić efekt końcowy.