Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntownie gładzi

Recommended Posts

Witam, mam kilka pytań jak prawidłowo zagruntować gładź polimerową przed malowaniem.

Zacznę od tego, że zrobiłem test na kawałku ściany, gruntowałem wałkiem i rozcieńczonym gruntem. Problem polega na tym, że brzegi wałka zostawiają smugi na całej długości ściany, których nie mogłem rozprowadzić, tak jakby ściana w tych miejscach więcej się napiła. Zapewne będzie to widać po malowaniu, więc mam pytanie co robić by tego uniknąć?

- Czy to wina temperatury, czy moja?

- Drugie pytanie co jest lepsze na taką gładź, geunt czy farba gruntujaca?

Witam wszystkich na forum.

Jeżeli chodzi o gruntowanie gładzi polimerowej, przypuszczam już barwionej w masie na biało to wystarczy użycie gruntu wodnego w celu wyrównania chłonności. Powstawanie pasów może wynikać z tego, że malując wałkiem przy jego krawędzi jest największa siła docisku co powoduje większe dystrubuowanie gruntu na ścianę. Polecam użycie wałka z mikrofibry o włosiu maks. 10mm i dobre odciskanie. Przy gruntowaniu nie powinno sie też przesadzać z dociskaniem wałka do powierzchni. Jeżeli to są tylko ciemniejsze pasy a pod halogenem nie widać zgrubień to nie powinno być problemów przy malowaniu. Ostatnia sprawa - przy gruntowaniu lepiej zrobić to 2x słabszym gruntem niż raz a zbyt mocnym preparatem.

Tak myślę, że na krawędziach wałka może być największy nacisk, więc postaram się delikatnie rozprowadzać grunt. Ale czy to przez temperaturę tak pije, że nie mogę tego w ogóle rozprowadzić?

Gruntowałem tanim gruntem, bodajże Super Plus pod tanią śnieżkę by pomalować za meblami, też były te zacieki i po malowaniu widać ich strukturę niestety.

Natomiast ostatnio próbowałem Progold rozcienczony 1:1 i to samo robił, czy to wina za mocnego dociekania czy bardziej temperatury?

Jakiego wałka używasz do gruntowania? Przed nałożeniem trzeba grunt dobrze odcisnąć na kuwecie i lekko dociskać przy ruchu wałka z dołu do góry. Jeżeli dociśniemy za mocno z góry na dół na świeżo namoczonym to od razu grunt poleje się po ścianie i zrobi zacieki. Ważny jest sam wałek, ja używam zwykłego z mikrofibry włosie ok 10 lub 13mm gdyż dobrze wpija w siebie grunt i dobrze oddaje go na podłoże.

Szanowni Państwo,

dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie gruntu, którego nie trzeba rozcieńczać. Warto również przed aplikacją zapoznać się z wytycznymi zawartymi w karcie technicznej produktu. Oprócz dopasowania techniki aplikacji i odpowiedniego wałka, ważne jest również dobre przygotowanie podłoża, które powinno być oczyszczone i odpylone. Rekomenduję użycie gruntu polimerowego Śnieżka Acryl-Putz GU40, który można aplikować pędzlem, wałkiem z delikatnym włosiem, jak również natryskowo.