Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak policzyć ilość potrzebnego betonu?

Recommended Posts

dokladnie tak w koncu taka ława to prostokąt. Z moich doświadczeń wynika że nie warto zamawiać za dużo bo jest z tym potem problem bo gdzieś muszą to zrzucić. Więc przygotuj sobie jakieś ekstra miejsce w rodzaju murka pod ogrodzenie u mnie był to podjazd do garażu żeby naddatek betonu np z pompy mieć gdzie zrzucić.

Co do zapasu - wszystko zależy jak dokładnie masz oszalowane czy wykopane - pamiętaj że beton wejdzie wszędzie nie tylko tam gdzie go pierwotnie chciałeś :-)

pozdrawiam i powodzenia

aha - beton podawany pompą strasznie pryska - zainwestuj w okulary ochronne

Ja zamawiałem tak, liczyłem ilość mniej więcej potrzebnego betonu i dzieliłem przez pojemność gruszki i jak na przykład wychodziło mi 4 i 3/4 gruszki to zamawiałem 4 i i ostatnia na telefon z dokładnym wskazaniem ilości, jednak miałem ten komfort iż betoniarnia była jakieś 5-10km od placu budowy. By niemniej powinno się dodawać z 5% na zapas, gdyż przy dokładnym liczeniu mniej więcej tyle mi brakowało. Więcej nie ma sensu zamawiać, i warto przemyśleć co zrobić z za dużą ilością.

Ja policzyłam dokładnie i zaokrągliłam do pełnych metrów. Czyli np. jeśli wyszło mi z obliczeń 14,7m3 zamówiłam 15m3. Chyba, że z obliczeń wyszło mi np. 6,1m3 to wtedy zaokrąglałam do 0,5m3 czyli 6,5m3.

Z doświadczenia wiem, że nikt nigdy nie wykonuje szalunków idealnie. Jeśli gdzieś poszerzysz o 1cm, to już na całym obwodzie wyjdzie ci na tyle dużo, że może ci zabraknąć.

U mnie zazwyczaj było za dużo o 2-3 taczki, czyli prawie nic.

A niektóre betoniarnie doliczaą sobie za niepełne gruszki, także uważaj. :wink: