klaudiusz_x 23.07.2022 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Wstawienie kozy jako awaryjnego źródła ciepła przy braku prądu. Mam kilka m3 sosny. Sezonowane od kilku ładnych lat. Kupiłem po około 78zł/m³.Leży i czeka. Kiedyś w planach była koza, jednak nie wstawiłem jej ze względu, że prąd był tani, a palić w salonie mi się nie chciało. Później wstawiłem pc. Teraz w związku z sytuacją jaka u nas wystąpiła, obawiam się, że może zabraknąć prądu.Chciałbym wstawić koze na to drewno.Pytanie mam o klasę takiej kozy. Czy to musi być 5 klasa?Koza stoi w piwnicy i czeka na swój czas. Pytam dlatego, że po dołożeniu dodatkowego źródła ciepła, należy zaktualizować dane dotyczące deklaracji źródeł ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.07.2022 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Z tego co mniemam po tym o czym piszesz – znasz postanowienia antysmogowej dla regionu swego. Z CEEB też jak mniemam rozliczony jesteś i wspomnij sobie co w tym przeczytałeś oraz co skreśliłeś. Pytam dlatego, że po dołożeniu dodatkowego źródła ciepła, należy zaktualizować dane dotyczące deklaracji źródeł ciepła. Tym prostym sposobem sam sobie odpowiedziałeś na pytanie swoje, bo i niby co im w tym zeznaniu do CEEB napiszesz, że wbrew postanowieniom antysmogowej kopciucha wstawiasz – nie wiem jak u Ciebie – ja do końca roku tak bym mógł zrobić. Jedyne co w czas obeny, bo nie wiem czy są kozy z papierami – kupić w supermarkecie jakiś kominek tzw. blaszaka za jakieś drobne pienądze ale z papierami – rekuparator zamias czopucha mu wstawić i niech zasuwa bez obudowy – drewno wypalisz, to jeszcze z zyskiem to odsprzedasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.07.2022 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 No dobra.Olewam temat.Jeśli zabraknie prądu, wywalę dziurę do komina i nikomu nic nie będę zgłaszać.Przy złożeniu deklaracji, to musi być zamontowane. A nie chcę sobie syfić w domu niepotrzebnie.Koza jest pozaklasowa.Kto na to dawniej zwracał uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.07.2022 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 No dobra. Olewam temat. Jeśli zabraknie prądu, wywalę dziurę do komina i nikomu nic nie będę zgłaszać.O widzisz – dobrze kombinujesz – masz 14 dni na zgłoszenie po uruchomieniu i założenie jest takie, że na kontrolę Ci się włądowali i jak Ci udowodnią kiedy to uruchomiłeś – no chyba że ktoś podpierduli i za świadka robić im będzie – no ale wiesz – o tym wszystkim sam zdecydować musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.07.2022 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) Mam suchą sosnę. Tam przy odpowiednim paleniu będzie lekki dymek, bo to iglak.Nie paliłem nigdy w kozie.Paliłem za to w śmieciuchu u22. Na rozpalonym, nic nie było widać z iglaka, paląc od góry. Edytowane 23 Lipca 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.07.2022 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) W dobra stronę idziesz – a za nim cel osiągniemy – myśl na tym otworem do komina – pomału i po trochu da się to zrobić bez bałaganu w salonie a nie tak jak kombinujesz – co skończyć się może tym, że młotkiem w przecinak prać będziesz musiał, bo prądu nie będzie a w salonie taki tumult się podniesie, że bez przeciągu nie będziesz miał czym oddychać. Miejsce masz na kozę, to i jak jeszcze resztę do tego dołożysz, to nic Ci nie ubędzie. Mając przygotowane wszystko – w razie co w godzinkę sobie to ustawisz i po godzince palenia Saharę w salonie mieć będziesz. Kombinuj dalej a wspomagać Cię w tym będę. Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.07.2022 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Jeszcze coś takiego kołacze mi się po głowie, bo w antysmogowych i CEEB jest tyle zapisane co jest i zgodnie z tym masz wszystko na tip top opanowane ale faktycznie w tym nie ma nic o awaryjnym źródle ciepła, więc jak by się wczytał w to dobrze i do tego jeszcze jakieś gdzieś wygrzebał coś – bo czym właściwie ogrzewnie śedliska jest : prawem czy zwyczjem jakimś. Dym a para to dwie różne rzeczy i to rozróżniać trzeba, bo jedno z drugim łatwo pomylić. W kotle który miałeś paliłeś tak jak napisałeś i nie porównój kozy do U22 – koza płaszcza wodnego nie ma – kozę też podrychtować można np. palnikiem nad komorą załadowczą choć tak jak tu pokazuje : Bezdymowe palenie w kozie drewnem nie jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts