Paweł L. 24.07.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Witam Drogie Forumowiczki i Szanownych Forumowiczów. Przymierzam się do instalacji pompy ciepła jednak chciałbym mieć jakieś dodatkowe źródło ciepła. Zastanawiam się nad czymś w rodzaju kozy z płaszczem wodnym, którą poprzez płytowy wymiennik połączyłbym z buforem i zasobnikiem cwu.I teraz pytania:- czy zwykła koza z płaszczem wodnym, pracująca w układzie otwartym, połączona z resztą układu przez płytowy wymiennik ciepła będzie OK? Bo gdzieś przeczytałem, że konieczna jest instalacja schładzająca taką kozę w sytuacjach awaryjnych.- większość kóz, które widziałem, to mniej lub bardziej "ładne" piecyki wyposażone w szybę - jest to o tyle normalne, że są przeznaczone do zainstalowania w salonie. Ja to chcę postawić w kotłowni, więc ładny wygląd jest zbyteczny a szyba wręcz niewskazana. Czy możecie polecić jakiś sprawdzony produkt, który zamiast bajerów będzie trwały? Myślę, że moc to max 10 kw. Palił będę sezonowanym drewnem sosnowym. pozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 24.07.2022 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 1. W przypadku układu otwartego instalacja schładzająca nie jest wymagana. Aczkolwiek bywa przydatna (choć jak masz bufor, to trzeba bardziej powywijać, żeby zagotować wodę) 2. To po co koza? Nie lepiej po prostu kocioł na drewno/paliwa stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł L. 24.07.2022 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 No właśnie, dlaczego koza? Szukam czegoś prostego (i niedrogiego) co pozwoli mi w sytuacjach awaryjnych (brak prądu) i przy mocniejszych mrozach wspomóc pompę ciepła, ot taka dywersyfikacja. Ale jeśli ktoś ma propozycję prostego kotła, w którym napalę chrustem to z chęcią się przyjrzę. No i musi spełniać aktualne normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnytoster 25.07.2022 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Jeżeli ma to być tylko na sytuacje awaryjne, to bierz to, co najtańsze i nie przejmuj się jakością/trwałością. W końcu użyjesz tego nie więcej niż kilka razy roku, może z kilkanaście razy w ogóle - więc co za różnica i po co dopłacać? Aktualne normy spełnia praktycznie wszystko, co jest w sprzedaży (chyba że to jakieś stare leżaki magazynowe). Możesz też rozejrzeć się za czymś używanym, sporo ludzi teraz zmienia źródło ogrzewania i sprzedaje urządzenia na paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł L. 25.07.2022 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Gdy zacząłem się rozglądać za jakimś piecykiem w internecie pojawiło mi się kilka pozycji za ok. 2 tys. zł. Pomyślałem, że to coś dla mnie, ale jak wczytałem się w opinie, to mój optymizm przygasł.Widziałem kilka piecyków wyglądających nieco solidniej, ale bez płaszcza wodnego. Widziałem też oferty tzw. podków, które niby można zastosować do większości pieców bez płaszcza wodnego, ale nie wiem czy takie rozwiązanie ma sens czy to tylko kwiatek do kożucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.07.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Podkowa nie da ci więcej jak 2 kw ciepła przy gonieniu kotła-pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł L. 25.07.2022 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Podkowa nie da ci więcej jak 2 kw ciepła przy gonieniu kotła-pieca . dzięki, czyli wiem już, że nie tędy droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł L. 27.07.2022 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Wpadło mi w oko coś takiego:https://komin-expert.pl/piec-komfort-14k-z-p%C5%82aszczem-wodnym-ekoprojekt Ktoś coś na ten temat może powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts