e_nygma 24.07.2022 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 WitamJak w temacie , jaką rurę , przewód można zastosować do połączenia odpowietrzenia kanalizacji z kominkiem wentylacyjnym na dachu. Kawałek rury musi być elastyczny ponieważ był problem z ominięciem krokwi i ścianki działowej.Kominiarz stwierdził że zwykłe ryry spiro aluflex wentylacyjne nie nadają się do odpowietrzenia kanalizacji bo opary zjedzą aluminium , prawda to czy mit ?. Patrzę na spiro z kwasówki ale drogo by to wyszło ciągnąc całość kilka mb , chyba żeby spróbować tylko ominąć problematyczny odcinek i dalej dać zwykłą kanalizę i kolanka . Są też ryry wentylacyjne pcv ale nie pisze nigdzie czy może być do odpowietrzenia kanalizacji, są jeszcze elastyczne flexy od rekuperacji ale z tą średnicą 100/110mm jest problem z dostępnością , chyba żeby dać dwie równolegle 60mm ale znowu dodatkowe dwie przejściówki z okrągłej na dwie mniejsze. Ktoś miał podobny problem ? Co zrobić aby było dobrze na lata i w miarę tanio i bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.07.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Moze mam zrobione zle, ale u mnie hydraulik pociagnal rury kanalizacyjne w poblize kominka sachowego, a potem zastosował rure elastyczna pcv przylaczeniowa do kominka. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 24.07.2022 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 U mnie rura elastyczna DN z PCV lub PP (nie jestem pewien) była dołączona do oryginalnej dachówki wentylacyjnej (Braas daje taki zestaw do karpiówki - harmonijka DN160 i redukcja DN160x110). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts