Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w przypadku jednej bramy to trzeba wjeżdzać trochę po skosie, bo szerokość garażu to np. (u mnie) 5.75m a brama ma metr mniej, może przy dwóch bramach nie trzebaby tak? za to rośnie prawdopodobieństwo obtarcia o środkowy słupek

ja mam w projekcie pojedyńcze drzwi garażowe o szerokości 4.5m , a kierownik namawia mnie na powiększenie ich na 4.8m - czy nie będzie problemu z odpowiednimi drzwiami? czy nie grozi mi kupowanie jakiś drogich, robionych na zamówienie drzwi w rozmiarze 4.8m zamiast typowych (to tylko moje przypuszczenie) o szer. 4.5m??

Nie będę dobrym przykładem, bo wybór bramy przede mną. Tyle,że już wiem, że będę mieć jeden wjazd dla dwóch samochodów. Sugerowałam się opiią znajomych i architekta.

Natomiast mam prośbę, jeśli można w tym wątku garażowym...

Czy moglibyście pokazać zdjęcia swoich drzwi garażowych i drzwi wejściowych? Czy łatwo jest je dobrać, aby do siebie pasowały kolorem, stylem? I może jeszcze w jakich firmach je kupowaliście? Opinie: wady, zalety. Wzbogaćmy ten wątek fotkami. To taka prośba i propozycja.

• 2 months później...

MLK

Robilem wstępne rozeznanie dot. bram. Nietypowe zaczynają sie powyżej 5m szerokości. Dostalem ofertę Krispol na bramę właśnie takiej szerokości, cena była chyba ok 4500, ale, co mnie zaszokowało nie bez znaczenia jest też wysokość. Między 230, a 225 bylo 600 pln różnicy :o :o :o . Ofertę dostałem wraz z oknami, więc nie wiem, czy byl jakiś rabat, czy to cena wyjściowa, czy przy zakupie łącznie z oknami (to było pierwsze moje zapytanie o bramę, a Krispol już się na forum pojawiał jako sensowna i niedroga propozycja).

to moze ja sie dokleje do watku ...

na ile wyskosci zrobic otwor w scianie podczas murowania zeby pozniej nie miec problemow z wcisnieciem bramy ...

i ile zostawic trzeba od sufitu zeby sie zmiescila automatyka ??

Na razie jeszcze nie wiem co chce miec i bede wybieral w przyszlym roku ale nie chce popelnic bledu podczas murowania ,...

MLK

Robilem wstępne rozeznanie dot. bram. Nietypowe zaczynają sie powyżej 5m szerokości. Dostalem ofertę Krispol na bramę właśnie takiej szerokości, cena była chyba ok 4500, ale, co mnie zaszokowało nie bez znaczenia jest też wysokość. Między 230, a 225 bylo 600 pln różnicy :o :o :o . Ofertę dostałem wraz z oknami, więc nie wiem, czy byl jakiś rabat, czy to cena wyjściowa, czy przy zakupie łącznie z oknami (to było pierwsze moje zapytanie o bramę, a Krispol już się na forum pojawiał jako sensowna i niedroga propozycja).

ja będę miał coś koło 220

ważna jest także wysokość nadproża - czy od góry drzwi garazowych do sufitu, bo jest miejsce na prowadnice drzwi i napęd

znajomy kupował drzwi garazowe tu: http://www.domet.home.pl i był zadowolony, więc może sprawdź

Na razie temat bramy odpuszczam, wrócę w odpowiednim czasie, dzięki za namiar, niewykluczone, że w podobnym czasie będziemy to wszystko przerabiać. Ja będę brał 5 na jakieś 2.20, 2, 25 (w projekcie mam 5,20x2,30 ale się odchudzę) Bo czołgiem nie zamierzam (przynajmniej na razie ) parkować. A architek trochę radośnie to zaplanował :-?

Jeśli chodzi o twoją bramę, to może zrób ją asymetrycznie, unikniesz chociaż z jednej strony wjeżdżania po skosie, a z drugej będziesz mial więcej miejsca na składowanie rowerów, opon itp?

Tymczasem. G.

• 4 years później...
Witam. Taki stary kotlet ale tytuł wątku pasuje mi idealnie :) Czy może ktoś sie wypowiedzieć po paru latach użytkowania jakie są plusy a jakie minusy jednej dużej bramy a dwóch mniejszych ? Czy z bramą 5 metrową nie ma problemów przy zamykaniu, otwieraniu (naped) ? Czy nic się nie wygina ? Jak jest ze szczelnością takich bram ? Pozdrawiam adam

• 3 months później...

Co do tego czy montować jedną czy dwie bramy zależy od inwestora. Na miejscu autora tematu montowałbym jedną dużą bramę (5m). Należy jednak zadbać o bardzo dokładny montaż gdyż szerokie elementy mogą się wybaczać.

Według mnie optymalna szerokość dla bramy to 2,5 m lub 5 m dla bramy szerokiej. Mniejsze bramy np. 4,5 m to jakieś nieporozumienie. Samochody stają się coraz szersze. Teraz nawet auta kompaktowe mają ponad 1,8 metra szerokości , a z lusterkami ponad 2.

Nie rozumiem natomiast argumentu niektórych , że słupek między dwiema bramami stwarza zagrożenie i utrudnia manewrowanie. Jeśli brama ma 2,5 metra na pewno nie. A tak na marginesie to jakie manewry można wykonywać w garażu ? Osoby które piszą , że dla nich słupek jest problem to chyba nie panują nad samochodem tylko samochód nad nimi :) A prawo jazdy to chyba nie dostali za przyglądanie się autu ? Prawda ?

Ja mam taką zasadę odnoszącą się do garaży.

1,9 metra szerokość samochodu + 2x1 metr po obu stronach auta i nie mniej. Tak więc garaże , które można znaleźć w projektach domów (węższe niż 3,9) to chyba projektowali ludzie , którzy nigdy autami do nich wjeżdżać nie będą.

Nie mam i nie planuje (mam garaż 1stanowiskowy) takiego problemu, ale odpowiem z doświadczeń moich znajomych. Przez 2 bramy łatwiej się wjeżdża. Przez podwójną zawsze trzeba manewrować lub kombinować coś po skosie. Znam ludzi, którzy mają garaż dwustanowiskowy z pojedynczą bramą, ale w garazu stawiają tylko jedno auto bo niewygodnie wjeżdżać tam dwoma. Dwie bramy to regularne dwa miejsca. A różnica w cenie nie jest kolosalna. Już nie wspominając o bałaganie, który się tam zrobił i dwa auta sie nie mieszczą :)

Gość Pyrekcb
Nie mam i nie planuje (mam garaż 1stanowiskowy) takiego problemu, ale odpowiem z doświadczeń moich znajomych. Przez 2 bramy łatwiej się wjeżdża. Przez podwójną zawsze trzeba manewrować lub kombinować coś po skosie.

Jak to możliwe, że przy jednej bramie = szer. dwóch + słupek, trzeba manewrować, a przy podwójnej już nie?

jak ktoś ma zle zaprojektowany garaz toi przy podwójnej bramie dwa auta nie wejdą. skoro masz brame szer. 5m to sam garaż masz pewnie min. 6m szeroki - w takim przypadku bez problemu zaparkujesz 2 jeepy.

jesli natomiast garaż robi za rupieciarnie to wstaw 2 bramy - jedna bedziesz wjeżdżał autem bez pokazywania sasiadom calego balaganu.

ja mam brame 4,5 x 2,125 i nie przewiduje kłopotów z wjazdem 2 autami średniej wielkości.

Jak to możliwe, że przy jednej bramie = szer. dwóch + słupek, trzeba manewrować, a przy podwójnej już nie?

już wspomniałem - wszystko zależy od umiejętności kierującego - jednemu wystarczy jedno wydzielone miejsce parkingowe by swoja brykę pozostawić, inny potrzebuje co najmniej dwa miejsca

Masz jedna, szeroką bramę, kiepski kierowca powinien się w niej zmieścić :)

Ja bym spojrzał na to też i z innej strony

Co będzie tańsze?

dwie bramy czy jedna większa?

przy jednej bramie masz szerokosc 5m przy dwoch bramach masz 2x2,5 +slupek masz 5,5m, kazdy robi jak chce ale chyba rozniaca jest, tym bardziej jezeli brama ma szerokosc 4,5 a moje a uto z lusterkami ma prawie 2,2m to auto zaparkowane z prawej strony nie otworzy drzwi nie wjezdzajac po skosie. cenowo wychodzi podobnie jedna czy 2 bramy

jak ma otwór na brame 5m to wstawijac 2 bramy nie bedzie mial 2x2,5 tylko 2x2,25 plus 0,5m na słupek, wiec autem o szer. 2,2m łatwiej wjechać gdy jest jedna brama.

swoja droga niewiele aut jest tak szerokich - chyba nawet Q7 jest węzsze.

jak masz otwor tylko 5 m to oczywiscie, ze jedna brama, ja mialem mowliwosc zrobienia szerszego otworu i dalem 2 bramy jak w dzienniku budowu :)

najlepiej jak ktos nie jest pewny to niech jedzie pod market i porozstawia sobie slupki i poudaje, ze wjezdza do takiego i takiego garazy i wyobrazi sobie, ze przewaznie wjazd jest z gorki albo i pod i w tedy jak mu bedzie pasowalo tak sobie zrobi :)

pozdrawiam