Redakcja 27.07.2022 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Zapraszamy do lektury artykułu i dyskusji. Temat: Jak uzyskać dopłatę do zakupu pompy ciepła https://muratordom.pl/instalacje/pompy-ciepla/dofinansowanie-pomp-ciepla-jak-kupic-taniej-pompe-ciepla-aa-PvkN-sEUq-wcNF.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 27.07.2022 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) A tak w dwóch żołnierskich słowach: - do nowobudujących rozumiem że tylko "Moje ciepło"? Ulga od podatku tylko dla wymieniających stare piece na pompę?- kto może wyliczyć i podpisać się pod Ep? i na jakim etapie budowy powinno być to wyliczenie? po zakończeniu budowy ale przed oddaniem do użytku?- czy jeśli mam SSZ i fakturę na pompę to mogę już składać wniosek? (przy założeniu, że przebrnąłem przez Ep) A na marginesie: szczucie dużymi dotacjami i robienie wody z mózgu starszym osobom, właścicielom starych nieocieplonych domów z grzejnikami, że PC jest dla nich alternatywą dla drogiego gazu i węgla jest trochę nie fair. Pompa ciepła i grzejniki to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. I dołożenie styropianu na elewacji kamienicy czy wymiana okien niewiele tu pomogą. Edytowane 27 Lipca 2022 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.08.2022 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 A czy jest jakieś dofinansowanie do PC CWU dla nowobudowanych budynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helen21 15.09.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Sprawdź na stronach rządowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 15.09.2022 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 https://mojecieplo.gov.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.09.2022 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2022 Osobiście bym się wstrzymał. Poczekał czy przypadkiem te rewelacje rządowe wejdą i w jakiej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinradom1719502019 11.10.2022 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 A na marginesie: szczucie dużymi dotacjami i robienie wody z mózgu starszym osobom, właścicielom starych nieocieplonych domów z grzejnikami, że PC jest dla nich alternatywą dla drogiego gazu i węgla jest trochę nie fair. Pompa ciepła i grzejniki to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. I dołożenie styropianu na elewacji kamienicy czy wymiana okien niewiele tu pomogą. Oczywiście zgadzam się ze stwierdzeniem o szczuciu, bo jak powiedział kiedyś poseł Kurski: "głupi lud wszystko kupi". Jednak z drugą częścią już nie do końca. Nie jestem pewien, czy PC nie wygeneruje mniejszych kosztów ogrzewania w starych, nie ocieplonych domach w porównaniu do np węgla. Oczywiście pompa w takim wypadku "pociągnie" sporo prądu, ale chyba i węgla pójdzie sporo by ogrzać taki dom. Jeśli ktoś spalał powiedzmy 5 ton groszku, co przy dzisiejszych cenach w Radomiu daje 17500pln(!), to pompa musiałaby zużyć 22 MWh. Oczywiście biorę pod uwagę tylko ceny mediów tu i teraz, oraz pomijam koszty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 02.12.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Pompa ciepła i grzejniki to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. I dołożenie styropianu na elewacji kamienicy czy wymiana okien niewiele tu pomogą. Mylisz się i to bardzo kolego Wystarczy przewymiarować grzejniki u mnie przy temperaturach w dzień okolice 0 noc do -8 stopni puszczam wodę na grzejniki 32 -34 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.12.2022 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Jeśli ktoś chce liczyc że kupi pompe i później przez pół roku albo wiecej będzie się modlił o przyznanie dotacji to ja bym się wstrzymał. Jezdza po wsiach przyglupy i wciskają tym biednym ludziom pompy, przedstawiają jakieś szemrany formy finansowania po to tylko żeby tego biednego chłopa urobic na pompę netsu!!! (bo to przecież rynkowy hit i spółka akcyjna-takiej używają narracji) za 31tys już po wszelkich dotacjach i zwrotach podatku. Rysują z palca wykresy i punkty biwalentne nie pytając o zużycie węglem, drewna i śmieci.Znam przypadki że ludzie sprzedawali po 2ha pola żeby skorzystac z promocji bo w przyszłym roku nic nie będzie a jak będzie to droższe. Czy ktoś pomyślał zakładając taki temat? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 05.12.2022 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Jak już klient założy pompę i uda mu się cudem przebrnąć przez wnioski o wypłate z pierdylionem kopii wszystkiego to jeszcze dostanie po paru miesiącach meila że ma teraz sfotografować to co zrobił z położeniem chałupy z gps , opisać wszystkie prace. Już widzę starszą osobę jak to ogarnia. Właśnie dostałem taką wiadomość. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez rrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.12.2022 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 DO REDAKCJI. Dopiszcie pod artykułem że jak już klient założy pompę i uda mu się cudem przebrnąć przez debilne wnioski o wypłate z pierdylionem kopii wszystkiego to jeszcze dostanie po paru miesiącach meila że ma teraz sfotografować to co zrobił z położeniem chałupy z gps , opisać wszystkie prace , bo szanowni państwo traktują nas jak złodziei a przyjechać im się nie chce. Już widzę starszą osobę jak to ogarnia. Właśnie dostałem taką wiadomość. Już w 20r. skorzystałem z dopłat do PC ( czyste powietrze ) 13,5k + 23% z faktury. ok 20k I nikt nie musiał mnie odwiedzać a tym bardziej bez GPS. No ale jak się nie chce ruszyc 4 liter to lepiej narzekać. Listonosz ci nie przyniesie. Potrzebne min wysiłku przy kompie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 18.12.2022 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Nie rozumiem twego wpisu , jesteś zatrudniony i bronisz papierkowego systemu ludzi zatrudnionych do przekładania papierków . Faktura zakupu PC i całej inwestycji , dokumenty firmy która to instalowała z odbiorem i to jest im mało trzeba im zdjęć z gps . Mają ponoć pięć lat na sprawdzenie. To jest szukanie pretekstu do odwlekania lub odmowy wypłaty. Widać dwa lata temu pis kasy miał więcej a teraz szukają gdzie się da. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez rrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.12.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Nie rozumiem twego wpisu , jesteś zatrudniony w WFOŚ i bronisz papierkowego systemu ludzi zatrudnionych do przekładania papierków i szukania dziury. Faktura zakupu PC i całej inwestycji , dokumenty firmy która to instalowała z odbiorem i to jest im mało trzeba im zdjęć z gps i położeniem domu . Mają ponoć pięć lat na sprawdzenie. To jest szukanie pretekstu do odwlekania lub odmowy wypłaty. Widać dwa lata temu pis kasy miał więcej a teraz szukają gdzie się da. TA -Zapewne było więcej ha ha bo było 100mld. a teraz 95 Każda firma (producent) wystawi kartę charakterystyki urządzenia. Cholera szkoda że mi się już nie da nic wziąć bo wykorzystałem na max. Żal mi takich jak TY. Wybacz-nieudaczników. PS. skorzystałem Ja jak i rodzina oczywiście na inne gosp. dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 18.12.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Nie pisałem nic o producencie który wystawi kartę charakterystyki tylko o firmie wykonująca instalacje która się z tego też rozlicza . Jeśli twój pisi rząd ma tyle kasy to dlaczego wypłata trwa pół roku i mają takie zaległości z płatnościami . Ja sobie z tym poradziłem i napisałem wyrażnie że problem mogą mieć ludzie starsi i że fundusz dokłada zbędnych formalności. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem wybacz-bucu przemądrzały. Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.12.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Nie pisałem nic o producencie który wystawi kartę charakterystyki tylko o firmie wykonująca instalacje która się z tego też rozlicza . Jeśli twój pisi rząd ma tyle kasy to dlaczego wypłata trwa pół roku i mają takie zaległości z płatnościami . Ja sobie z tym poradziłem i napisałem wyrażnie że problem mogą mieć ludzie starsi i że fundusz dokłada zbędnych formalności. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem wybacz-bucu przemądrzały. Bez odbioru. Najlepiej napisać BEZ ODBIORU - jak się jest tępym i nie ma się nic do powiedzenia. -Skoro wszystko ci poszło jak należy -to nie zniechęcaj innych - zapewniam cię że starsza osoba zapewne nie mieszka sama i ktoś tam jej pomoże -A TY --- skoro skorzystałeś z dopłat to ten PIS zapewne i twój rząd - bo te programy są za ich rządów. To akurat mnie nie obchodzi. Ale warczenie na FM i pisanie o polityce świadczy o jednym. PS. po za tym jak się korzysta z programów to jakieś obowiązki trzeba spełnić . Żaden pracownik WFOŚ nie musi znać parametrów danego urządzenia . A TY jak chcesz dopłaty to twój zasrany obowiązek jest aby to udowodnić stosownymi papierami. KUŹWA dali mu kasę i jeszcze szczeka --bo dali po 1/2roku !!!!!!!!! A JAK BY TAK NIC NIE DALI---- To co? na kogo bys szczekał -też na rząd. No przecie bo niby na kogo. PAJAC I TYLE. ____ Tys już PC kupił na innym forum widać twe zadowolenie z PC:D Edytowane 18 Grudnia 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 19.12.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Z dopłatami do Czystego Powietrza nie ma problemów jeśli wszystko jest montowane przez firmę i ta wystawia protokół montażu.Korzystałem z dopłaty do pompy i wszystko przeszło w miarę problemowo. Natomiast jeśli robimy coś sami to wymagania są absurdalne i na dodatek bezsensowne. Występowałem też o dotację do rekuperatora a instalację montowałem samodzielnie. Oczywiście były wszystkie faktury za materiał, zdjęcia instalacji, odbiór wentylacji przez uprawnioną osobę itp. Zażądali ode mnie kosztorysu wykonanego przez osobę z uprawnieniami. Na pytanie po co, robić "wstecz" kosztorys do instalacji która już jest wykonana i są wszystkie faktury nie potrafili odpowiedzieć. Ma być i już. Żebym jeszcze jakoś ceny zawyżał, ale 10 tyś za gotową instalację z rekuperatorem to chyba nie jest dużo. Za taki "profesjonalny" kosztorys zawołali mi 1500 zł, dopłaty do reku miałem mieć 3 tyś więc sobie odpuściłem Korzystałem też z Mojej Wody i tu też były kolejne absurdy. Nie wystarczyło że dostarczyłem faktury, jeśli faktura była opłacana kartą to żądali potwierdzenia zapłaty z konta. Problem w tym, że takie potwierdzenie można w moim banku internetowo wygenerować do 2 lat i udało się rzutem na taśmę. Dosłownie kilka dni później musiałbym jeździć po bankach i załatwiać zaświadczenia o zapłaceniu kartą - i po co? Nie mówiąc o tym że termin wypłaty przesunął się o ponad rok, takie mają opóźnienia. Najlepiej napisać BEZ ODBIORU - jak się jest tępym i nie ma się nic do powiedzenia. -Skoro wszystko ci poszło jak należy -to nie zniechęcaj innych To nie tyle kwestia zniechęcania co ostrzeżenie. Bo może się okazać że nie dopatrzyłeś jakiejś głupoty i dotacji nie dostaniesz. I ktoś może np. wziąć droższą pompę z myślę o dotacji a potem zostać z ręką w nocniku. PS. po za tym jak się korzysta z programów to jakieś obowiązki trzeba spełnić Tylko niech te obowiązki mają sens. Pisałem powyżej jakie są absurdy. KUŹWA dali mu kasę i jeszcze szczeka --bo dali po 1/2roku !!!!!!!!! Mi z Mojej Wody mieli dać po pół roku a dali po półtora. Też mam zamknąć dziób i się cieszyć? Jak przez ten rok, przy takiej inflacji straciłem 20% dotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.12.2022 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Z dopłatami do Czystego Powietrza nie ma problemów jeśli wszystko jest montowane przez firmę i ta wystawia protokół montażu.Korzystałem z dopłaty do pompy i wszystko przeszło w miarę problemowo. Natomiast jeśli robimy coś sami to wymagania są absurdalne i na dodatek bezsensowne. Występowałem też o dotację do rekuperatora a instalację montowałem samodzielnie. Oczywiście były wszystkie faktury za materiał, zdjęcia instalacji, odbiór wentylacji przez uprawnioną osobę itp. Zażądali ode mnie kosztorysu wykonanego przez osobę z uprawnieniami. Na pytanie po co, robić "wstecz" kosztorys do instalacji która już jest wykonana i są wszystkie faktury nie potrafili odpowiedzieć. Ma być i już. Żebym jeszcze jakoś ceny zawyżał, ale 10 tyś za gotową instalację z rekuperatorem to chyba nie jest dużo. Za taki "profesjonalny" kosztorys zawołali mi 1500 zł, dopłaty do reku miałem mieć 3 tyś więc sobie odpuściłem Korzystałem też z Mojej Wody i tu też były kolejne absurdy. Nie wystarczyło że dostarczyłem faktury, jeśli faktura była opłacana kartą to żądali potwierdzenia zapłaty z konta. Problem w tym, że takie potwierdzenie można w moim banku internetowo wygenerować do 2 lat i udało się rzutem na taśmę. Dosłownie kilka dni później musiałbym jeździć po bankach i załatwiać zaświadczenia o zapłaceniu kartą - i po co? Nie mówiąc o tym że termin wypłaty przesunął się o ponad rok, takie mają opóźnienia. To nie tyle kwestia zniechęcania co ostrzeżenie. Bo może się okazać że nie dopatrzyłeś jakiejś głupoty i dotacji nie dostaniesz. I ktoś może np. wziąć droższą pompę z myślę o dotacji a potem zostać z ręką w nocniku. Tylko niech te obowiązki mają sens. Pisałem powyżej jakie są absurdy. Mi z Mojej Wody mieli dać po pół roku a dali po półtora. Też mam zamknąć dziób i się cieszyć? Jak przez ten rok, przy takiej inflacji straciłem 20% dotacji? Skoro się coś robi samemu to sie kalkuluje czy mi się to opłaca czy nie. Skoro zrobiłeś a dali po 1,5roku to w czym problem. Jak robiłeś to też za matriały zapłaciłeś mniej. Moja Woda to już jak dla mnie porażka dawali 5k nie wiem czy tak jest dalej A sam zbiornik 2m3 kosztował już nie wiem ile ale pewnie więcej niż 3k I co to niby za oszczędność te 2m3 wody Jak ja tygodniowo puszczam na działkę 200---300m3 TAK 300m3 wody. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 20.12.2022 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Skoro się coś robi samemu to sie kalkuluje czy mi się to opłaca czy nie. Skoro zrobiłeś a dali po 1,5roku to w czym problem. Jak robiłeś to też za matriały zapłaciłeś mniej. Problem w tym, że mieli dać po pół roku. Planowałem za kasę z Mojej Wody kupić materiał na ogrodzenie, po półtorej roku cena stali była x2. Moja Woda to już jak dla mnie porażka dawali 5k nie wiem czy tak jest dalej A sam zbiornik 2m3 kosztował już nie wiem ile ale pewnie więcej niż 3k I co to niby za oszczędność te 2m3 wody Jak ja tygodniowo puszczam na działkę 200---300m3 TAK 300m3 wody. Jeśli potrzebujesz 300 m3 to wiadomo, że to nie to nie program dla Ciebie. Ale tu nie jest mowa o tym czy się program opłaca, tylko jak kombinują i żeby nie wypłacić kasy, albo wypłacić jak najpóźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.12.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Sam sobie zrobiłem pompę ciepła za 1/5 ceny oryginalnej i działa tak samo a dofinansowania nie biorę bo rzygać mi się chce od tych dofinansować one zepsuły cały rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.12.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Sam sobie zrobiłem pompę ciepła za 1/5 ceny oryginalnej i działa tak samo a dofinansowania nie biorę bo rzygać mi się chce od tych dofinansować one zepsuły cały rynek. No to Super- Brawo TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts