RPrzemek 28.07.2022 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Witam Chciałem zapytać czy któryś z forumowiczów potrafił by zinterpretować wyniki badania wodyze studni tak by stwierdzić czy nadaje się ona to domu ? pH - 7,2Przewodność elektryczna - 1310 Mangan - <4,0Żelazo - <60,0Mętność - 3,46Barwa - <5Utlenialność z KMnO4 - 1,56Amonowy Jon (Jon amonu) - <0,05Azotany - 102Azotyny - <0,03Twardość ogólna - 469Liczba mikroorganizmów (22°C) - >300Liczba enterokoków kałowych - 0Liczba bakterii grupy coli - 0 Liczba Escherichia coli - 0Liczba Clostridium perfringens - 0 Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.07.2022 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Witam Chciałem zapytać czy któryś z forumowiczów potrafił by zinterpretować wyniki badania wody ze studni tak by stwierdzić czy nadaje się ona to domu ? pH - 7,2 Przewodność elektryczna - 1310 Mangan - <4,0 Żelazo - <60,0 Mętność - 3,46 Barwa - <5 Utlenialność z KMnO4 - 1,56 Amonowy Jon (Jon amonu) - <0,05 Azotany - 102 Azotyny - <0,03 Twardość ogólna - 469 Liczba mikroorganizmów (22°C) - >300 Liczba enterokoków kałowych - 0 Liczba bakterii grupy coli - 0 Liczba Escherichia coli - 0 Liczba Clostridium perfringens - 0 Dziękuję i pozdrawiam. O ile jednostki są "standardowe" to masz przekroczone azotany i baaardzo wysoką twardość. Jest też sporo bakterii (ale nie tych chorobotwórczych. Przydałoby się uzdatnianie w postaci filtra na azotany, zmiękczacza i lampy UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RPrzemek 30.07.2022 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 A czy można używać takiej wody np. w łazience ? Filtry na azotany z tego co czytam stosuje się punktowo pod zlewem, i z tego raczej zrezygnuje bo w kuchni zamierzam mieć wodę z wodociągów a ze studni tylko okazjonalnie. Zastanawia mnie jednak twardość , czy może mieć jakieś negatywne skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.07.2022 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 A czy można używać takiej wody np. w łazience ? Filtry na azotany z tego co czytam stosuje się punktowo pod zlewem, i z tego raczej zrezygnuje bo w kuchni zamierzam mieć wodę z wodociągów a ze studni tylko okazjonalnie. Zastanawia mnie jednak twardość , czy może mieć jakieś negatywne skutki. Filtry na azotany można stosować także na cały dom. Azotany są raczej niepożądane w wodzie pitnej, jeśli chodzi tylko o łazienkę to nie powinny być bardzo problematyczne. Z twardością jest wręcz odwrotnie - jest bardzo upierdliwa w użytkowaniu (sady z kamienia), za to do picia się nadaje (dużo minerałów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts