Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda ze studni - Interpretacja badania

RPrzemek

Recommended Posts

Witam

Chciałem zapytać czy któryś z forumowiczów potrafił by zinterpretować wyniki badania wody

ze studni tak by stwierdzić czy nadaje się ona to domu ?

pH - 7,2

Przewodność elektryczna - 1310

Mangan - <4,0

Żelazo - <60,0

Mętność - 3,46

Barwa - <5

Utlenialność z KMnO4 - 1,56

Amonowy Jon (Jon amonu) - <0,05

Azotany - 102

Azotyny - <0,03

Twardość ogólna - 469

Liczba mikroorganizmów (22°C) - >300

Liczba enterokoków kałowych - 0

Liczba bakterii grupy coli - 0

Liczba Escherichia coli - 0

Liczba Clostridium perfringens - 0

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam

Chciałem zapytać czy któryś z forumowiczów potrafił by zinterpretować wyniki badania wody

ze studni tak by stwierdzić czy nadaje się ona to domu ?

pH - 7,2

Przewodność elektryczna - 1310

Mangan - <4,0

Żelazo - <60,0

Mętność - 3,46

Barwa - <5

Utlenialność z KMnO4 - 1,56

Amonowy Jon (Jon amonu) - <0,05

Azotany - 102

Azotyny - <0,03

Twardość ogólna - 469

Liczba mikroorganizmów (22°C) - >300

Liczba enterokoków kałowych - 0

Liczba bakterii grupy coli - 0

Liczba Escherichia coli - 0

Liczba Clostridium perfringens - 0

Dziękuję i pozdrawiam.

O ile jednostki są "standardowe" to masz przekroczone azotany i baaardzo wysoką twardość. Jest też sporo bakterii (ale nie tych chorobotwórczych. Przydałoby się uzdatnianie w postaci filtra na azotany, zmiękczacza i lampy UV.

A czy można używać takiej wody np. w łazience ? Filtry na azotany z tego co czytam stosuje się punktowo pod zlewem, i z tego raczej zrezygnuje bo w kuchni zamierzam mieć wodę z wodociągów a ze studni tylko okazjonalnie. Zastanawia mnie jednak twardość , czy może mieć jakieś negatywne skutki.

A czy można używać takiej wody np. w łazience ? Filtry na azotany z tego co czytam stosuje się punktowo pod zlewem, i z tego raczej zrezygnuje bo w kuchni zamierzam mieć wodę z wodociągów a ze studni tylko okazjonalnie. Zastanawia mnie jednak twardość , czy może mieć jakieś negatywne skutki.

Filtry na azotany można stosować także na cały dom. Azotany są raczej niepożądane w wodzie pitnej, jeśli chodzi tylko o łazienkę to nie powinny być bardzo problematyczne. Z twardością jest wręcz odwrotnie - jest bardzo upierdliwa w użytkowaniu (sady z kamienia), za to do picia się nadaje (dużo minerałów).