Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY CZYSTEJ UPB411 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczow.

Niniejszy post jest moim debiutanckim :) na tym forum, niemniej jednak juz od kilkudziesieciu dniu uwaznie je studiuje.

Wspolnie z malzonka podjelismy decyzje o budowie domu. Przejrzelismy olbrzymia ilosc projektow no i zapadla decyzja UPB 411.

Chcialem sie dowiedziec, czy ktorys z forumowiczow zetknal sie z tym domem, projektem? Jakie sa jego oczucia.

Domek jest dostepny pod adresem: http://www.boduch.pl/info.php?id=88

Czy ktos moze mi powiedziec, jak tak naprawde jest z projektami domow wychodzacymi od Pana Boducha? Czy ktos postawil dom Jego projektu?

Pozwólcie,że wtrącę parę słów komentarza do projektu.Według mnie jest on efekciarski ,obliczony na wrażenie,które trzeba to przyznać jest duże.Piękny,przestronny,urokliwy i ze stylem,to tak na pierwszy rzut oka.Myślę,że te pierwsze wrażenie zawładnęło Wami całkowicie.No,a teraz kubęł zimnej wody na wasze rozpalone głowy(oczywiście moim skromnym zdaniem).Po pierwsze wymiary,tak z grubsza biorąc 19x15 to dość duży dom i spore koszty budowy,do tego dochodzi duży połamany i skomplikowany dach,czyli też drogi.Oczywiście jeśli finansowo dobrze stoicie to żaden problem.Teraz o układzie pomieszczeń.Owszem efektowny,ale czy praktyczny?Wybaczcie ,ale żeby wiatrołap z hallem miał 23 m,a pokój dzienny tylko 15m to według mnie paranoja i zwykła rozrzutność powierzchni(jeśli chodzi o komunikację).Poza tym w rzucie budynku jest sporo wcięć, przez co gubi się niepotrzebnie cenne metry i zmniejsza się funkcjonalność pomieszczeń.Ogólnie mówiąc jest to dom na pokaz,a mniej do mieszkania.Ja parę lat temu miałem podobne zapatrywania na swój przyszły dom,każdy na początku jest naładowany marzeniami i wyobrażeniami(trochę jak z bajki) w temacie przyszłego domu.Ja miałem to szczęście,że nie mogłem sie budować od razu(działka nie była jeszcze budowlana),także miałem kilka lat na zejście na ziemię i solidne przemyślenia ,za co dziękuję losowi.Uniknąłem dzięki temu wielu kosztownych pomyłek.Dlatego mam dla Was jedną podstawową radę,nie róbcie nic pochopnie,śledźcie uważnie dyskusje,opinie i rady na forum.Rozmawiajcie z ludźmi,którzy już wybudowali wypatrzony przez Was dom.I jeszcze jedno przestudiujcie10 przykazań Muratora w drodze do własnego domu.(Prawidłowo ta dyskusja powinna toczyć się w dziale "projekty")

Dom piękny z zewnątrz i niesamowicie funkcjonalny wewnątrz. Zdecydowanie brałabym ten projekt pod uwagę. Salon - jego wielkość 15 m. to ewidentna pomyłka w druku, bo na pierwszy rzut oka widać, że ma co najmniej 30 m. Nie zgadzam się z przedmówcą - gdzie tu efekciarstwo? Po prostu trzeba się pogodzić z faktem, że kogoś stać na wybudowanie domu o powierzchni 180 m. Też bym tak chciała. Pozdrawiam i obyście nie zrezygnowali z idei parterówki !

W zakladce rzuty jest blad co do wielkosci pokoju dziennego - mianowicie nie ma on 15,6m2, lecz 33,4m2.

To, ze ten domek jest uroczy i moim zdaniem funkcjonalny zadecydowalo o jego wyborze.

Jednak widzi mi sie kilka zmian w projekcie - zamiast WC sauna z wejsciem z lazienki, a toaleta dzielona z lazienka.

Co do kosztow budowy tego domu... :( no tak, zdaje sprawe sobie, ze najtanszego nie wybralismy, ale poki co... :)

Nie zalezy Nam na czasie budowy i planujemy wiekszosc prac wykonac wlasnorecznie.

W dalszym ciagu czekam na opinie o pracowni Pana Boducha.

Być może mam odchył w kierunku cięcia kosztów co pośrednio wpływa na ograniczenie powierzchni domu,ale chciałem zaoszczędzić innym rozczarowań i trudnych chwil zarówno na budowie jak i w małżeństwie(spowodowanych niewydolnością finansową).Salon rzeczywiście ma ponad 30 m,ale to nie zmienia faktu,że komunikacja w domu rozdmuchana jest do niebotycznych rozmiarów.Wiatrołap,garderoba,hall,korytarz to "zaledwie" 30 m.Czy nie szkoda wam takiej powierzchni,która poza wielkim wrażeniem nie jest w zasadzie do niczego potrzebna.Oczywiści nie odradzam nikomu stawiania takich rozdmuchanych domów,ale powinny być one rozsądnie zaprojektowane.Zerknąlem mdzalewscy na rzut waszego parteru,który też jest niemałym domem,ale nie widzę tam żadnej rozrzutności powierzchni,,która w omawianym przez nas projekcie wyrzucona jest po prostu w błoto czyli w komunikację.Można by co prawda postarać się wykorzystać ją w rozsądny sposób np.otworzyć ją na salon,ale będzie z tym trochę kombinacji,no i nie wie jak to wyjdzie konstrukcyjnie.

A propos Łukaszenki to jak zdążyłem zauważyć to prawie wszyscy biorący w niej udział pochodzimy z przyłukaszenkowych rejonów Polski.Według mnie to spoko gościu,byłem kilkanaście razy na Białorusi i prawdę mówiąc czułem sie tam bezpieczniej niż u nas w Polsce.Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego,że jest tak dzięki olbrzymiej armii służb porządkowych.Powiem wam jeszcze jedno,że nie miałem silnych argumentów w rozmowie z moimi znajomymi w kwestii wyższości naszej demokracji nad ich "demokracją".Ci znajomi znający dobrze (z racji częstych przyjazdów)realia w Polsce mówili.że u nas jest tylko wielka wojna na górze i rozkradanie państwa ile tylko się da.I co mogłem im na to odpowiedzieć?Oni wolą rządy twardej ręki,ale jak mówią jest za to porządek.Według mnie nie ma co Białorusinów uszczęśliwiać na siłę, kiedy przyjdzie czas,kiedy dojrzeją do tego, to zrobią u siebie porządek taki jak zrobili to ostatnio Ukraińcy.No ale kończę ten wątek polityczny,w końcu jest to forum budowlane,a nie polityczne i musimy doradzić i pomóc w kwestii projektu naszym nowym znajomym.

Tez wlasnie o tym myslalem, aby salon otworzyc na hall. Sciana pomiedzy salonem i hallem nie jest nosna, tak wiec nie powinno byc wiekszych problemow.

Poza tym chcialbym powiekszyc wc (w ktorym bedzie sauna) kosztem zmniejszenia wiatrolapu.

A tak na marginesie - watek polityczny nie wskazany :)

Troche za wczesnie na ustawianie stolu :) Jestesmy na etapie kupna dzialki, z ktora notabene mamy "maly" problem, moze zerkniecie tutaj i poradzicie co nieco. Co do ewentualnych zmian mamy tez czas na zastanowienie i przedyskutowanie - do tego sluzy wlasnie to forum, nieprawdaz? :)

Pozdrawiam

Oczywiście Panie Maliniak nie robię tajemnicy z moich planów.Jeśli chodzi o mnie to również przejrzałem mnóstwo gotowych projektów i stwierdziłem,że moje oczekiwania są na tyle indywidualne,że nie obędzie się bez projektu na zamówienie,tym bardziej,ze i cena nie jest praktycznie wyższa,bo za projekt z przyłączami zapłacę 2500 zł.Tak więc będzie to dom podpiwniczony o wymiarach 8x9,na dole salon 30 m,kuchnia 10 m,łazienka 4 m oraz mały wiatrołap,schody i hall.Na poddaszu 3 sypialnie po 12 m oraz łazienka 5m.W piwnicy będę miał garaż 30 m,kotłownię 5 m oraz pomieszczenie do zagospodarowania 12m.Dom będzie bardzo prosty,przykryty dwuspadowym dachem,ogólnie mówiąc łatwy w wykonaniu i tani.Ja na początku planów budowlanych miałem koncepcję zbliżoną do Twojej.Jednak po latach przemyśleń doszedłem do wniosku,żebudowa domu nie może być celem samym w sobie.Chcę to osiągnąć jak najmniejszym kosztem bez wielkich wyrzeczeń i dramatycznych chwil typu nie mam pieniędzy ,budowa rozgrzebana nie mam już sił i zdrowia ciągnąć tego dalej.Czasami takie zdania można przeczytać w dziale"psycholog dyżurny".Bardzo Ci życzę abyś nie musiał przeżywać tak dramatycznych momentów.

Domek piekny ale jednocześnie dość duży.

Raczej słabo widzę zamknięcie sie w kwocie 250 kpln przy jego wykonaniu. Tak ze 100 kpln braknie.

Zastanówcie sie tylko, czy wszystkie pomieszczenia znajda swoje zapotrzebowanie, nie budujcie pokoi dla "babci i dziadka" i "cioci" - nie znam po prostu składu waszej rodzinki.

Poza tym warty grzechu.

Czy ktos moze mi powiedziec, jak tak naprawde jest z projektami domow wychodzacymi od Pana Boducha? Czy ktos postawil dom Jego projektu?

Ja - UPB 210 (dom) i UPB G-03 (garaż przerobiony na budynek gospodarczy).

Już kiedyś pisałem o tym jaka jest moja opinia o projektach (obu), ale powtórzę: budynki ładne i wpadające w oko, projekty są pełne (z wszystkimi instalacjami wewnętrznymi), ale projekty mają sporo błędów (np. inna więźba na rysunkach, inna w zestawieniu); są też często "przewymiarowane". Niekiedy błędy są pozornie drobne, a skutecznie utrudniające życie: w projekcie UPB G-03 w opisie jest "garaż", na rysunkach "budynek mieszkalny" - pozwoliło to paniom z PINB skutecznie rzucać mi "kłody pod nogi" przy odbiorze...

Ogółem - mam mieszane uczucia. Jeśli nie znajdziesz nic, co bardziej by Ci odpowiadało, kup UPB, ale miej świadomość tego, co napisałem wyżej.

Ladnego zmieszania mi tutaj wszyscy narobiliscie :-?

Zawsze do usług ! :D

Zaczynam patrzec na ten projekt teraz z tej drugiej, wczesniej niezauwazonej (czy tez niechcianej do zauwazenia) strony.

To Cię jeszcze "dobiję": po pierwsze zgadzam się z Cypkiem, że braknie Ci circa-about 100.000 zł. UPB-210 w 2002 roku był wyceniony na ponad 180.000 - zauważ, że w tej chwili na stronie p. Boducha jest ta sama wycena tego projektu mimo, że w międzyczasie zmieniały się cenniki SEKOCENBUD-u, podwyższono mocno VAT na materiały, jest inflacja itd. To oznacza, że kosztorysy na stronie internetowej są stare i nieaktualne, rzeczywiste koszty domu są powiedzmy 50.000 (20%) wyższe, a drugie 50.000 powinieneś mieć jako rezerwę na zakupy dodatkowe (np. droższe, a lepsze materiały) i nieprzewidziane sytuacje.

Po drugie - zapomnij, że prawie wszystko zrobisz sam. Dużo w swoim domu robiłem samodzielnie przy wykończeniu, praktycznie od wczesnej wiosny tego roku aż do chwili obecnej nie miałem ani jednego dnia wolnego, ani nawet wolnego popołudnia. Robota jest w dni powszednie i w niedzielę. Mało kto to wytrzyma. Ja - mówiąc szczerze: mam dość. Na szczęście prawie wszystko pokończone; gdyby to miało potrwać jeszcze parę dni, to nie ręczyłbym za siebie...

W każdym razie - powodzenia !