Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ze starego bojlera ciepła woda leci tylko przez chwilę

odrafala

Recommended Posts

Cześć,

Mam dość stary bojler Viking 55E, pewnie działa od końca lat 90. Do tej pory pracował bez zarzutu, ale pare dni temu ciepła woda zaczęła lecieć z kranów tylko przez chwilę, a potem zaczyna lecieć powietrze, krztuszenie się i koniec. Zimna leci bez problemów, aczkolwiek w baterii pod prysznicem ciśnienie jest zdecydowanie niższe niż wcześniej. Dwie inne bateria - kuchnia i łazienka ze zlewem ciśnienie zimnej wody bez problemu.

IMG_2521.jpg

Tuż przed tymi problemami z ciepłą wodą miałem problemy z poborem wody w ogóle - okazało się, że perlatory w bateriach łazienkowych i kuchni były zapchane utlenionym manganem (takie czarne grudki)

Co radzicie zrobić? Załączam zdjęcia bojlera..

Edytowane przez odrafala

Cześć, nie mam pojęcia dlaczego akurat węże.. Ten odprowadzający gorącą wodę jest gorący cały czas, nawet jak z kranów nie leci w ogóle ciepła woda. Czy to znaczy, że sam bojler jest ok i przyczyna leży gdzie indziej w instalacji?

Z zaworu bezpieczenstwa po odkreceniu też leci gorąca woda..

Jak lubisz napiszę kolokwialnie "grzebać", to weź wiadro i klucz do rur. Zakręć ten zawór przy zimnym wężu (mniemam dopływowym), podstaw wiadro i odkręć na śrubunku ten czerwony (uważaj, bo bedzie mokro;) ). Delikatnie odkręć zawór i obserwój zachowanie wody wylatującej z bojlera. jęśli przepływ będzie swobodny, to problem leży gdzieś indziej.

Po odkręceniu kranów jak długo trzeba czekać na wodę?